torstai 10. joulukuuta 2015

Luukku 10: hernepusseja vanhoista farkuistaLuukku 10 ja joululahjanäpertelyjä! Meidän suvussa on paljon lahjottavia, ja erityisesti lapsille tapaan näperrellä lahjaksi kaikenlaista pienimuotoista. Kirjoja voisin antaa, mutta ei kyllä tee vähääkään mieli kasvattaa jo valmiiksi massiivista lahjavuorta ostamalla muovisia leluja lapsille, joilla nurkat pullistelevat rompetta jo ennestään.


Ratkaisu tähän ongelmaan on simppeli. Hernepussit! Ne ovat edullisia, valmistuvat nopeasti ja ovat minusta vieläpä aika kivoja. Kuka muka ei lapsena tykännyt hernepusseista?


Nämä pussukat tulevat kaksivuotiaalle naperolle. Isommille lapsille pusseja voisi antaa, jos keksisi hernepussiaiheisia pelejä ja leikkejä, joista kirjoittaisi ohjeet mukaan.

Farkkuhernepussit ompelin vanhoista, risoista farkuista. Mittasin keittiövaa'alla jokaiseen pussiin grammalleen saman verran herneitä ja sitten vain saumurilla saumat kiinni.


Kun saumat on ommeltu, saumurinlangat pujotetaan neulalla ommelten väliin. Valmis!


Mitä luulette; kelpaako tenaville itse tehdyt lahjat? Vieläkö hernepusseille riittää kysyntää?


10 kommenttia:

 1. moikka!sulla on kyllä tosi kivoja ja helppoja askarteluohjeita.Vaikken itse oikein saa mitään aloitettua,noi sun ideat kyllä houkuttelee kokeilemaan.Noi vanerijutut ja muovielukat on kyl parhaita.Pitäisköhän itsekin hommata tuo vanerinleikkaushärdelli,sun bambitkin on ihania koruiksi.
  terkut vakilukijalta,laiska kommentattori...ja kiitos kalenterista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja onpa tosi kiva kuulla :)

   Yritin miettiä tämän vuoden joulukalenteriin oikein simppeleitä juttuja, jotka olis helppo toteuttaa. Vanerijuttuja nyt silti näytti tulevan vaikka kuinka monta, vaikka yritin niitä vältellä.

   Hommaapa siekin oma saha! En muista tarkkaa hintaa, mutta olisko minun saha maksanu 120 euroa. Mietin sillon, että mitä tuhlausta; kyllästyn kuitenkin hetkessä. No enpä kyllästyny :)

   Poista
 2. Itse en ole koskaan ymmärtänyt näitä hernepusseja, itsellä ei ole koskaan sellaista lapsena eikä omilla tyttärillänikään.
  Joten nyt sinulla onkin mahdollisuus hiukan avata minulle minkälaisia leikkejä esim parivuotias niillä leikkii, kuulisin mielelläni:)
  Kiva tämä sinun joulukalenteri, ne korvakorut, varsinkin henkari on ollutkin minun suosikki tähän mennessä.
  Leppoisaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäisenä täytyy sanoa, että ompele itsellesi omat hernepussit, hyvä ihminen, jos ei sinulla ole koskaan hernepusseja ollut.

   Tämä oli oikeasti tosi hyvä kysymys; ompelin eilen tämän päivän luukkua ja mietin tähän vastausta :)

   Täytyy myöntää, ettei mulla ole ihan täysin tuoreessa muistissa, minkälaisia leikkejä kaksivuotiaat leikkii. Ehkä kuitenkin vielä melko yksinkertaisia leikkejä: laitetaan tavaraa piiloon, otetaan pois, taas piiloon. Ainakin hernepussia voi heitellä esimerkiksi ämpäriin, mikä on jännittävää ja kehittää motoriikkaa. Ja tietenkin sitä voi hypistellä, se on ihan ykkösjuttu.

   Hernepussihan on vain hernepussi; se ei toimi pattereilla, siitä ei lähde ääntä, valot eivät vilku eikä se tee muitakaan temppuja. Hernepussissa itsessään ei ole minkäänlaisia toimintoja. Se on vain väline: on käyttäjästä kiinni, mitä sillä tekee. Isommille lapsille hernepussileikkejä löytyy varmasti vaikka kuinka. Juonelliset leikit pitäisi guuglettaa, mutta esimerkiksi voi leikkiä sellaista hippaa, että pussi laitetaan pään päälle, eikä se saa tippua (siihen käyttöön sopisi lerpummasta kankaasta ommellut pussit, että olisi mahdollisuus putoamiselle).

   Yksinkertaiset lelut on parhaita, koska ne ei ohjaa leikkiä yhteen tiettyyn suuntaan. Monet kaupan lelut on sellaisia, että niissä tuntuu olevan vain yksi funktio, ja leikkijä itse jää sen ulkopuolelle. Ehkä karsein näkemäni valmislelu on pienen lapsen autorata, johon pattereilla toimiva auto laitetaan pörräämään. Sitä autoa ei edes ohjata mitenkään; lapsi vain laittaa auton päälle ja katsoo kuinka se liikkuu.

   Tietenkin hernepussi voi jäädä ihan yhtä turhaksi leluksi kuin muovinen yksinään pörräävä autorata, jos sitä ei ota käyttöön. Isommille lapsille hakisin valmiit leikkiohjeet netistä. Kaksivuotiaalle antaisin pussin ja katsoisin, mitä tapahtuu.

   Poista
  2. Kiitos Kirpoarikeiju vastauksesta, ehkä minä en kuitenkaan itselle enää viitsi ommella:)
   Mutta ehkä minä teenkin hernepussin kummilapselleni ja katson kuinka käy:)

   Poista
  3. Tee muutama (viisi ainakin), niin pääsee leikin makuun! :)

   Poista
 3. Varmasti kelpaa! Kyllä simppelit lelut on niitä parhaimpia :). Isommille tosiaan joku peliohje mukaan. Itse olen miettinyt jos tekisi hernepusseille sellaisen ison peiton, jossa olisi pisteytettyjä paikkoja johon pitäisi pussi heittää. Ja kun ei pelaa, toimii alusta peittona :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edellisen kommentoijan myötä jäin miettimään, mitä hernepusseilla oikein voi tehdäkään. Meillä ala-asteella oli joskus sisäliikunnassa hernepussileikkejä, ja kyllä me kaikki (ihan normaalit, tavalliset lapset) niistä tykättiin! Nämä minun farkkupussit on niin jämäköitä, että niistä katoaa tavallisten hernepussien hyvä puoli, lerppuus. Lerppu hernepussi on jännittävä käsiteltävä, koska se ei niin hyvin pysy tasapainossa.

   Heittokisa, jossa saa pisteitä eri osumista kuulostaa kivalta :) Maalarinteippi sopisi varmasti ihan hyvin tuohon hommaan!

   Poista
 4. Tosi kivoja!! Mä voisi nähdä itseni leikkimässä tällaisella telkkua katsellessa; vähän niinkuin stressilelu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stressilelu, sitä se on! Joskus näin netissä sellaiset pussukat, joissa oli X- ja O-kirjaimet. Mikäs sen pelin nimi olikaan, jossa on 9 ruutua, joihin pitää saada suora? Sellaisetkin voisi tehdä, vaikkakin tuo peli on huippuärsyttävä.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!