tiistai 1. joulukuuta 2015

Joulukalenteri alkaa! Luukku 1: joulusukatVihdoinkin! Joulukuun ensimmäinen ja aika avata ihka ensimmäinen luukku! Siispä tervetuloa seuraamaan askartelupainotteista joulukalenteriani; katsotaan, saanko kaikki luukut täytettyä!


Ensimmäisen luukun takaa aukeaa ohje joulukalenterisukkaan. Minä ompelin meille räsymattotyyliin 24 sukan kalenterin erilaisista puuvillajämistä, mutta aivan hyvin sukkakalenterin voi toteuttaa maltillisemmin joko ompelemalla jokaiselle perheenjäsenelle oman sukan tai yhden ainoan yhteisen sukan. Yhden sukan ompeleminen onnistuu varmasti aloittelijaltakin tuossa tuokiossa, eli vielä ehtii tekemään oman kalenterin!


Tässäpä tulee seikkaperäiset ohjeet vuorilliseen pussukkaan.

1. Piirrä kaava & leikkaa osat


Yhteen sukkaan tarvitaan numerosydän, lenksu, vuori (sukka x 2) ja päällinen (sukka x 2). Vuori ja päällikappale ovat muuten aivan samanlaiset, mutta leikkasin vuorin suuaukon pari senttiä lyhyemmäksi, jotta suuaukko taittuisi nätisti sisään päin.

Lenksun voi hyvin leikata satiininauhasta, mutta jos sen haluaa ommella itse, kangas silitetään nelinkertaiselle taitteelle ja suiro ommellaan reunasta. Jos siis haluat yhden senttimetrin levyisen lenksun, nelinkertaisesti taiteltu suiro on koko leveydelleen avattuna nelisenttinen.


Tässä kuvassa reunat täytyy vielä taittaa keskikohtaa kohti. Helpointa suiro on ommella niin, että sen taittaa ja silittää ensin kaksinkerroin ja leikkaa vasta sitten; näin suirosta tulee varmimmin ja helpoiten tasamittainen.

Symmetriset kuviot on helppo piirtää taitteelta: piirrä ensin jonkinmoinen sydän vapaalla kädellä, taita  paperi keskeltä kahtia ja leikkaa toisen puolen piirroksen mukaan. Avattu sydän on taitteelta symmetrinen.


Minä töpsöttelin sydämiin sabluunan avulla numerot. Maali on tekstiiliväriä, jonka annetaan kuivua yön yli. Kuivumisen jälkeen maali kiinnitetään silittämällä.


 2. Ompele vuori ja päällinen


Ompele päällikankaaseen numerosydän tiheällä siksakilla. Kiinnitä lenksu reunaan.


Ompele molempien sukkien sivusaumat, mutta jätä vuorikappaleeseen kääntöaukko.


Tee aukileikkauksia jyrkkiin kulmiin ja saksi pois liikoja saumanvaroja.

Tarkista, että lenksu kiinnittyy oikein päin. Lenksun kuuluu jäädä pussukan sisäpuolelle.

3. Ompele pussit yhteen


Aseta vuori ja päällikappale oikeat puolet vastakkain. Ompele suuaukko. Käännä työ vuorikappaleen kääntöaukon kautta oikein päin.
Päällikangas taittuu nätisti suuaukolta sisälle, kun vuori on päällikangasta lyhyempi.

4. Ompele vuorin kääntöaukko 


Ompele vuorikappaleen kääntöaukko kiinni. Valmista!Tyhjä seinäpinta on sen verran tiukassa, että meidän kalenteri päätyi keittiön ikkunaan kappaverhon tyyliin.

Sukkakalenterin voi tietysti toteuttaa juuri niin kuin tykkää. Aika kiva kalenteri tulisi pelkästään mustavalkoisista kankaista tai vaikka vanhoista farkuista.


Meidän kalenteri kätkee tänä vuonna sisäänsä satunnaisten pienten tavarayllätysten ja karkkien lisäksi  mukavaa yhteistä tekemistä. Ensimmäisestä luukusta paljastuu askartelutarvikkeita: koskaanhan ei voi ihminen askarrella liiaksi!


18 kommenttia:

 1. Huikea kokonaisuus ja todella toimii kappaverho-tyylisesti!Kuositkin on kivoja, kun eivät ole liian jouluisia.Kiitos selkeästä ohjeesta:)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Olisin oikeasti halunnut Marimekon eriparikankaita, mutta en raaskinut ostaa!

   Poista
 2. Mukavaa joulukuun ensimmäistä!! Ihania joulusukkia <3 :)

  VastaaPoista
 3. Aivan mahtava idea ja väriskaala! Jään innolla odottelemaan seuraavia luukkuja ;)

  VastaaPoista
 4. Oih, olenkin odotellut blogimaailman joulukalentereita! Innostuin lasten kanssa värkkäilemään näitä joulusukkia, kiitos ohjeista! Kaivelin jemmasta kankaat esiin ja lapset saivat itse suunnitella sukat ihan muotoja myöten. Saumanvarat unohtui, joten osa sukista on aika kapoisia, mutta näitä tehdään edelleen ja malli paranee sukka sukalta :) Kiitos ideasta! Kuvia laitan omaan blogiin sitten kun saamme sukat valmiiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogijoulukalentereita näytti olevan tooosi paljon, kun eilen vilkaisin.

   Onpa tosi kiva kuulla, että intouduit sukkatehtailemaan! :) Miekin tein ensin koekappaleen, joka olikin suuaukolta liian tiukka. Täytyy olla tarpeeksi väljyyttä, että mahtuu hyvät paketit sisälle!

   Poista
 5. Tosi hieno! Olit nähnyt vaivaa!!! Toivottavasti saat ansaitsemaasi arvostusta, täällä ainakin ihaillaan!

  K

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa!

   Kiitos kivasta kommentista! :) Kalenteri oli tosiaan aika isotöinen; 24 sukkaa varten pitää leikata 96 sukan muotoa, jos tekee vuorillisena. Mutta tämähän on samalla joulukoriste ja tarkoitus nostaa ensi vuonna taas esiin :)

   Poista
 6. Voi miten suloisia sukkapussukoita! :)

  VastaaPoista
 7. Meillä on vastaava kalenteri ollut nyt pari vuotta. Itse oikaisin kyllä sen verran, että leikkasin päällisen yhtenä ja vuorin yhtenä palana taitteelta, koska sukan takaosa oli suora kuten sinullakin näyttäisi olevan. Sitten ompelin vuorin ja päällisen sukan yläosasta ensin kiinni op:t vastakkain (ja tässä vaiheessa pitää muistaa lykätä se ripustuslenkki sinne väliin), sitten taittaa sukan "pitkäksi" sukan muotoon vuoriosat op:t vastakkain ja samoin päälliosat ja ompelee yhdellä saumalla koko höskän jättäen kääntöaukon vuorin puolelle. Kääntö ja kääntöaukon ompelu kiinni. Valmis :)

  Hienosti sopii sun sukkavärit sisustukseenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilin ennen tätä sellaista sukkaa, jossa varsi kapeni. Se ei ollut hyvä, kun käsikään ei meinannut mahtua sisälle :) Kaikenlaiset askartelut vaatii aina vähän kokeilua ennen kuin onnistuvat.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!