torstai 5. marraskuuta 2015

Intialaista kokkailua



Lainasin juuri kirjastolta intialaisen kokkikirjan, jossa oli hyvännäköisiä reseptejä. Eilen revettiin kokeilemaan paria ihan uutta juttua ja tykättiin kyllä kovasti. 


Erikoisia reseptejä kokeillessa täytyy aina ensimmäisenä suunnata ruokakauppaan. Siellä hyllyjä edestakaisin epätoivoisena kolutessa muistuu mieleen, miksi uusia reseptejä tulee niin harvoin kokeiltua. Sen jälkeen, kun olin etsinyt tuoretta korianteria tuloksetta peruna-lanttu-osastolta – kuka olisi voinut arvata, ettei korianteri ole inkiväärin kaltainen pökäle vaan tuore yrtti – ja jouduin kysymään myyjältä apua, en enää kehdannut vaivata uudempaa kertaa. Loppujen erikoisten ainesosasien perässä haahuilin kaupassa varmaan tunnin, ja lopulta viimeisten ainesten suhteen oli pakko luovuttaa.


No kookosöljy vastaa varmaan ihan hyvin maapähkinäöljyä. Ruskeat sinapinsiemenet näyttävät oikeassa valaistuksessa aivan mustilta. Hajupihka ei varmaankaan ole kovin tärkeä juttu, ja tuoreet currynlehdet nyt kuuluvat samaan sarjaan yksisarvisten kanssa. Kevätsipuli pitäisi varmaan kyllä tietää; onkohan se joku oma lajikkeensa vai yhtä kuin 'sipuli keväällä'? Pitkällisen pohdinnan jälkeen päädyin itseni kanssa kompromissiin ja ostin salottisipuleita.


Kaikkien yllätykseksi ruuasta ei tullutkaan ihan samanlaista kuin kokkikirjan kuvassa; kastikkeen punainen muuttui meidän kotikeittiössämme ruskeaksi. Mutta ihan oikeasti tosi hyvää ruoka silti oli, ja kokeilemme ehdottomasti muitakin kirjan reseptejä. 


Intialaisia reseptejä varten tarvii paljon erikoisia mausteita ja kummallisia ainesosia, mutta kun ne nyt kaapista löytyy, jatkokokkailut sujuvat kivuttomammin.





Eilen kokkailtiin pippuroitua eteläintialaista kanacurrya ja tomaatti-kachumbaria.





TOMAATTI-KACHUMBAR

1.25 dl limettimehua
0.5 dl sokeria
hyppysellinen suolaa
6 tomaattia
puolikas kurkku
8 kevätsipulia
1 tuore vihreä chili paloina ja siemenet poistettuina
1 rkl tuoretta korianteria
1 rkl tuoretta minttua

1. Sekoita limettimehu, sokeri ja suola, kunnes sokeri liukenee täysin.

2. Lisää tomaatit, kurkku, kevätsipulit, chili, korianteri ja minttu. Sekoita hyvin.

3. Pidä salaattia jääkaapissa peitettynä ainakin 30 minuuttia ennen tarjoilua





PIPPUROITU ETELÄINTIALAINEN KANA-CURRY


4 rkl kasvi- tai maapähkinäöljyä
1 tl mustia sinapinsiemeniä
hyppysellinen hajupihkaa
8-10 tuoretta currynlehteä
600 g nahattomia ja luuttomia kanankoipireisiä suupaloiksi leikattuina
2 tl juustokuminaa jauhettuna
1 tl korianterijauhetta
1 tl kurkumajauhetta
2 tl suolaa
2 rkl pippuria
1 tl chilijauhetta
2 dl kookoskermaa
2 dl kylmää vettä
1 tl tuoretta inkivääriraastetta
1 limetin mehu
6 rkl tuoretta korianteria hienoksi silputtuna

1. Kuumenna öljy paistinpannussa keskilämmöllä. Lisää sinapinsiemenet. Kun ne alkavat poksahdella, lisää hajupihka ja currynlehdet ja vokkaa 30 sekuntia.

2. Lisää pannuun kanapalat ja vokkaa 5 minuuttia. Lisää juustokumina-, korianteri- ja kurkumajauhe, suola, pippuri sekä chilijauhe ja vokkaa 2 minuuttia.

3. Lisää kookoskerma ja vesi, sekoita hyvin ja kypsennä kanaa keskilämmöllä 15-20 minuuttia tai kunnes se on läpikypsää.

4. Hämmennä joukkoon inkivääri. Nosta pannu liedeltä ja sekoita joukkoon limettimehu. Ripottele päälle korianterisilppu ja tarjoa heti.





Reseptit löytyvät Gummeruksen kirjasta Intian keittiö – Aitoa kotiruokaa eri puolilta Intiaa.


Ihan ei tullut sen näköistä kuin olisi pitänyt, mutta aivan tolkuttoman hyvää! Ja mikä parasta; keittiössä tuoksui vielä seuraavana aamuna ihan Intialta.


4 kommenttia:

  1. Mä valitsen uudet kokeiltavat reseptit sen mukaan miten lyhyt se tarvittavien aineiden määrä on! Ehkä siksi meillä pääsääntöisesti syödään aina samalla kaavalla...

    Korianteri on aika jännittävän hajuista. Olen inhonnut sitä, mutta yrittänyt pakottaa itseni tutustumaan siihen koska se maistuu ihan hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin normaalisti, mutta nyt ajattelin, että jos sitä ruokaa on kuitenkin pakko joka päivä väkertää, sama ottaa tekemiseen vähän asennetta!

      Poista
  2. :) Näin sitä suomalaiset tallukat, olen nimittäin itse saanut oppia kantapään kautta monia reseptien kasveja ja mausteita. Kerran ostin kastikekirjan ja tein päättäväisenä listan kaikista siinä esiintyvistä mausteista. Niitä sitten metsästettiin sieltä täältä ja osa on vielä vuosienkin jälkeen puolitäysinä maustekaapissa.... Ei auta, että anoppi on oikea keittiön kuningatar, on muutenkin niin avuton olo kauhan varressa.
    Kevätsipuli on se ohut vihreävartinen sipuli, josta voi käyttää valkoisen sipuliosan ja vihreää vartta myös väriä antamaan. Opin tämän kiinalaiselta ystävältä! En muuten itse tykkää kauheasti tuoreesta korianterista, joten käytän usein intialaisessa linssikeitossa kuivattua korianteria, jonka pitäisi löytyä maustehyllyltä. Mulla on tapana oikoa oikein monimutkaisissa resepteissä, ja lasten takia jätän vielä suosiolla chilit ja muut pippurihiutaleet pois.
    Terv. Henna-Maria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin tietysti, sehän se kevätsipuli onkin! Saakohan niitä edes tähän aikaan?

      Meillä on nyt tavoitteena tehdä intialaisia ruokia useamminkin ihan siitäkin syystä, että jos yhtä ruokaa varten joutuu ostamaan 6 vierasta maustetta, tulisivat sitten nekin käytettyä :) Seuraavaksi kokeillaan sitten muita maita.

      Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!