perjantai 9. lokakuuta 2015

Tulisoppaa



Kokkailut jatkuvat tutulla jämäsoppalinjalla, vaikka tällä kertaa poikkeuksellisesti valitsinkin jämäsopan ainekset kaupassa samoillessa. Tämän reseptin kannalta oleellista on ostaa tuoreita mansikoita: soppaan ei suinkaan tule mansikkaa, mutta mansikoita ostamalla saa itsensä viritettyä astetta ylevämmälle linjalle. Sillä linjalla on sitten hyvä lähteä säveltämään.


Tällä kertaa tuli kovin tulinen soppa, joka maistui meille kaikille.





Tulisoppaan tuli kanaa, perunoita, porkkanoita, riisiä, sipulia, maustekurkkua ja valkosipulia. Mausteeksi currya, valkopippuria, inkivääriä, suolaa, chilipaprikoita, sitruunan mehua, kana- ja kasvisliemikuutio sekä tuorejuustoa.





Olen ottanut tavaksi lämmittää curryn pannulla ennen muiden osien lisäämistä. Jos ei muuta, niin siitä leviää keittiöön hirveän hyvä tuoksu.





Tulisopan kaverina on pakko syödä leipää!





Ihmiset tuntuvat nykyään olevan ruokailun suhteen kovin tietoisia ja noudattavan jotakin tiettyä dieettiä tai itse valittuja rajoituksia. Esimerkiksi karppaaminen lienee yhä vahvasti pinnalla. Joku aika sitten kaveri kertoi siirtyneensä kasvisruokavalioon ja vaihtaneensa lehmän maidon kauramaitoon. Vastasin ostaneeni juuri edellisenä päivänä Makkarakaupasta kaksi kiloa porsaanlihaa.


Meillä ei harrasteta minkäänlaista erityisruokavaliota, eikä mikään ruoka-aine ole kielletty tai pois laskuista. Onneksemme olemme säästyneet allergioilta ja muilta terveydellisiltä rajoitteilta. Lapsella tosin on aavistuksenomainen omena-allergia, jota yritän tieten tahtoen salavaivihkaa siedättää; itse lapsi ei omenaa lautaselleen valitse, mutta esimerkiksi salaatin joukossa se menee huomaamatta. Mitä monipuolisemmin syö, sen parempi minusta, vaikka omenan välttämiseen ei maailma kaadukaan.


Kuinka teillä syödään? Vannotko jonkun tietyn ruokavalion nimeen, noudatatko suomalaista lautasmallia vai oletko tyystin hälläväliä-ruokailija? Kuohuttavatko ruokavalioasiat tunteita?


5 kommenttia:

  1. Meillä syödään ruokaa! En ole koskaan tajunnut sitä, että kidutetaan itseään ja perhettään kieltämällä jotain ruoka aineita itseltään ja muilta. Paitsi jos se on ihan ok, itsestä ja muista. Mutta kun usein ei ole niin! Tekee mieli jotain, mutta kun ei voi syödä kun ei saa tai tulee huono omatunto. Voi voi! Ei ollut ennen näin; syötiin, jos oli mitä syödä!
    Kyllä meilläkin pyritään suosimaan kotimaista ruokaa ja raaka-aineita. Ite kasvatetaan kaikenlaista. Ja pyritään ruokailemaan terveellisesti. Mutta en halua kurjistaa elämääni rajoittamalla mielitekojani!
    Sinun soppaasi söisin mielelläni! Näyttää herkulliselta! =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta olis kiva ostaa lähiruokaa. Parasta olis se, että ite kasvattais osan omasta ruuasta. Lähiruokaketju on meille ihan uus tuttavuus. Ollaan selailtu tarjontaa, mutta tilaaminen tuntuu vähän vaikealta. Se ketju toimii niin, että kerran kahdessa viikossa tuottajat kokoontuu yhteen paikkaan toimittamaan tilauksia. Mutta mitä pitäis tilata? Hirveän vaikeaa!

      Poista
  2. Me ollaan todellisia hälläväliä ruokailijoita. Pyritään mahd. paljon tekemään itse, mutta välillä kiireisinä päivinä ostan einestä. Itse koitan tehdä esim laatikkoruokia niin, että niitä syödään kahtena päivänä. Samoin kyllä keitot ja kastikkeetkin. Ja niin, että mahdollisimman vähän heitettäisiin ruokaa pois. Jauhelihakastikkeen jämät voi käyttää pizzaan jne.
    Kasvista ja hedelmää koitetaan syödä, aina ei tule syötyä puolta kiloa päivässä. Ruoka-asiasta en jaksa syyllistyä, hengissä pysytään ja nälkää ei tarvitse nähdä :)
    T. Kahden koululaisen äiti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekin kuulutaan ehdottomasti tuohon hälläväliä-kategoriaan, vaikka sitä pyrkiikin tekemään tavallista kotiruokaa. Ostetaan kuitenki melko usein puolivalmisteita ja joskus täysiä eineksiä. Ruuan laittaminen on rasittavaa puuhaa.

      Poista
  3. Meillä syödään pelkästään kasvisruokaa. Maitotuotteita ja kananmunia käytetään, mutta niissä pyritään valitsemaan luomua. Pyrin valmistamaan kaiken itse leivistä lähtien mutta joskus tarttuu valmis leipä matkaan kaupasta. Vältän säilöntäaineita ja muutakin hömppää mitä moniin tuotteisiin laitetaan: mitä lyhyempi ainesosalista sen parempi. Sokeria ei meillä käytetä vaan makeutan kaiken hunajalla: myös leivonnaiset, sillä tykkään mm. raakaleipoa. Kevyttuotteita ei meidän jääkaapissa näy: valitsen aina täysrasvaisen version ja käytän voita, kookosöljyä ja oliiviöljyä. En ole kiinnostunut ravintosuosituksista vaan syömään mahdollisimman puhdasta ja käsittelemätöntä kasvisruokaa. Tällä tavalla paino on pysynyt normaalilukemissa jo pitkään, on koko ajan hyvä ja energinen olo eikä meillä pahemmin sairastellakaan.

    VastaaPoista

Mukava, kun jätit jälkesi!