tiistai 29. syyskuuta 2015

Artekia makkariinFinnish Design Shopilta tilattu Artekin paketti saapui jo viikko sitten, mutta valaisinten kiinnitys on antanut odottaa itseään. On pitänyt ostaa muutamia lisäosia ja ennen kaikkea on täytynyt odottaa asiansa osaavaa asentajaa: koko ajan laajentunut asennusprojekti on sellainen peikko, että aivan suosiolla nakitan asialla henkilökohtaista sähkömiestäni. Veli tulee huomenna käymään, ja sitten toivottavasti saadaan uudet lamput kattoon!


Vähän kyllä jännittää, mitä tästä tulee! Valaisimet on siis tarkoitus siirtää keskeltä kattoa yhdestä pistokepaikasta seinän vierustoille kahteen paikkaan. Seinän vierustoilla, sängyn molemmin puolin valaisimet siis toimittavat samalla yölampun virkaa. Ja jotta ne olisivat käytännölliset eli jotta ne saisi päälle ja pois sängyltä käsin, ostin sellaisen lisäosan, joka toimii kaukosäätimellä: sen avulla valot saa päällä ja pois niin, ettei tarvitse nousta ovelle saakka.


Kaikki nämä lisäosapalikat ovat tietenkin tautisen rumia. Ne ovat muovisia ja rumia. On harmaata muovia, on hieman kellertävää muovia. Sähköasioissa ylipäänsä suunnittelijoilla näyttää olevan kriteerinä ainoastaan se, kuoleeko laitteen käyttäjä vai ei: jos laitetta käyttäessä ei kuole, laite on sähkösuunnittelijan mielestä aivan hyvä. Sähköliikkeestä kyselin myös sellaisia palikoita, joiden varassa lamput katosta roikkuvat, mutta ne palikat muistuttivat lähinnä viemärijohtoa. Rautainen ruuvi ja harmaa muovinen putkiosa. Tosi mukava yhdistelmä uusien, hienojen valaisinteni pariksi. Löysin tyylikkäät kiinnityspalikat netistä, mutta niidenkin testaaminen jää huomiseksi.


Toivottavasti lisäosapalikat saa laitettua messinkikuvun alle. Vähän kyllä epäilen sitä, koska messinki saattaa estää kaukosäätimen toiminnan. Tunnen jännityksen selkäpiissäni; mitähän tästä viritelmästä lopulta tulee? Ja miten kaikki elämässäni on yhtäkkiä näin vaikeaa? On Instagramin käyttöä, on lampun kiinnitystä. Heikompaa jo hirvittää.
Itse valaisimet ovat juuri niin kauniit ja ihanat kuin ajattelinkin. Luulen, että ihastus tämäntyyppiseen Alvar Aallon käsialaan juontaa juurensa Rovaniemeltä: olen Rovaniemeltä kotoisin, ja Rovaniemen pääkirjasto on Aallon suunnittelema. Kirjasto on minusta samaan aikaan kotoisa ja tyylikäs (toisin kuin Oulun kirjasto, jota turistit luulevat ydinvoimalaksi). Pikkuisen kyllä järkytyin, kun valaisimen sisältä löytyi "Made in China" -tarra. Minun Alvar Aaltoni. Kiinasta. Ehkä olen vain turhan kranttu? Naiivi nyt ainakin. En ollenkaan edes ajatellut, ettäkö Artekit voitaisiin valmistaa muualla kuin Suomessa.


Huomiseen täytyy vielä lamppujen kanssa odotella. Siihen saakka täytyy vain kuvitella, miten musta seinä, valkoiset pellavalakanat, aitan ovesta tehty rouhea sängynpääty ja kiiltävä messinkivalaisin sopivat yhteen.


(Valaisimista saatu blogin vuoksi pieni alennus, minkä vuoksi tämä postaus täytyy merkitä Yhteistyö-tagin alle.)


10 kommenttia:

 1. Todella kaunis valaisin. Tuollainen olisi haaveena omaankin kotiin :)

  VastaaPoista
 2. No just joo, eli Artek siis kans valmistuttaa kamansa Kiinassa. Surullista. Kauniit valaisimet anyways. Eikös muuten Rovaniemen kaupungin poronsarvien muotoinen kaupunkikaavakin ole Aallon käsialaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ainakaan tuota valaisinta, tuskinpa muitakaan. Harmihan se on :(

   Poronsarviasemakaava on tosiaan myös Aallon suunnittelema :)

   Poista
 3. Sä olet nyt oikein repäissyt siellä ja teet matkaa tuntemattomaan (instagram, valaisimet, muovihärpäkkeet).
  Tiiätkö mitä kohta nää tuntemattomat jutut on ihan tuttuja ja sitten taas pitää etsiä uusi juttu mistä vois kehittää stressiä. Hassua muuten miten ihminen toimii?
  T: stressaaja Espoosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin olen! Ja tänään vielä tilasin uuden saumurin, eli ihan kaikki on aivan uudenlaista!

   Enemmän kahvia ja vähemmän stressiä?

   Poista
 4. Ihana, upea, kertakaikkisen ihana! Jos lisää mielit FDS:sta jotain, käy osallistumassa arvontaan tuolla minun blogissa: TÄSTÄ

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain!

   Kiitokset linkistä; toivottavasti mahdollisimman moni osallistuu!

   Poista
 5. tykkään myös! sopii teille varmasti hyvin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sähköt vielä puuttuu, mutta muuten on lamput paikoillaan!

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!