tiistai 18. elokuuta 2015

Raivaus jatkuu; käsillä kankaatHuh heijaa! Tänään tein sen, mitä en kuuna päivänä olisi kuvitellut viitsiväni tehdä: kävin läpi yhden kategorian tavaroita, vaikka se tarkoitti, että täytyi hakea iso läjä rompetta ullakolta sisätiloihin. 


Tänään olen käynyt läpi kankaita. Tätä kategoriaa olin alkujaan pelännyt, sillä kankaiden säilytys on ollut meillä eniten hunningolla: sisällä kankaita löytyi neljästä tai viidestä paikkaa, ja sitten oli vielä se karmea ullakko.


Se ullakko. Kauheinta ikinä. Siellä on niin paljon rojua, ettei sitä ole koskaan useista yrityksistä huolimatta saatu kunnolla siivottua. Siellä on vaikea liikkua, koska tavaraa on niin paljon. En uskalla ihan kokonaan ajatella, josko kangaslaatikoita vielä löytyisi jostakin, mutta toivoakseni ne olivat nyt kaikki tässä. Kaikki kahdeksan (:D) laatikkoa, joita on muutosta toiseen roudailtu mukana, ja jotka jokaisella ullakonsiivousyrityksellä ovat pyörineet jaloissa. Sellainen mörkö, jota ei kukaan järkipäinen halua kohdata.


Nyt se mörkö on meillä olohuoneen nurkassa. Välihuomautuksena sellaiselle, joka itse suunnittelee meidän kaltaisen himohamstraajatyyppisen varaston siivoamista: minun työtäni tänään helpotti se, että varasto oli joskus aikaisemmin siivottu siihen kuntoon, että yhteen nurkkaan oli tungettu tietyn kategorian tavarat. Nyt sitten raahasin laatikot sisälle ja aloin käydä niitä läpi.

Kangaslaatikoissa lojui paljon vanhoja pyyhkeitä ja umpirumia petivaatteita, jotka oli säilytetty moponrassaustyyppistä toimintaa varten. Siis sitä moponrassausta, jota todella usein harrastamme. Eikun? 


Kun Manu syntyi puolitoista vuotta sitten, keräsin jemmaamani pyyhkeet, lakanat ja peitot pentuja varten; ne toimittivat vielä viimeisen tehtävänsä pentujen parissa ennen roskiin heittämistä. Veimme myös ison setin rumia pyyhkeitä eläinlääkärille, MUTTA VIELÄ VAIN niitä löytyi kokonainen iso pyykkikorillinen! En käsitä! Täytyy soittaa taas eläinlääkärille ja kysyä, josko huolivat rumat tekstiilimme.


Tältä näyttää lajiteltujen kankaiden pino. Etualalla on myyntiin menevät (lähinnä tyttökuvioista tai sellaista kangasta, josta olen jo joskus ommellut jotakin), taka-alalla enemmistönä vaikuttavat säilytettävät kankaat. Ihanaa, kun näissä on nyt joku tolkku ja järjestys!

Samalla kun lajittelin kankaita säilytettäviin ja pois laitettaviin, keräsin omat kasat tilkuista. Tilkkuja oli melkoinen määrä, ja aivan muutamat erityiset kangaspalat olivat sellaisia, jotka haluan säästää. 


Näitäkin on raahattu mukana varmasti kymmenen vuotta, eikä niistä ole ollut muuta kuin harmia. Vaikka olisinkin halunnut käyttöön juuri tuon punapohjaisen nallekankaan, en olisi sitä niin vain täydestä varastosta löytänyt. Ikinä.

Tältä näyttää tilkkuröykkiöistä saksittu, siistitty ja samanhenkisiin kasoihin lajiteltu tilkkupino. Jos näitä ei kukaan kotikirppiksellä osta, niin veikkaisin, että tilkuilla on ainakin paremmat mahdollisuudet päätyä hyväntekeväisyyskirpparin myyntipöytään tällä tapaa siistittyinä. Näissä oli hirveä vaiva, mutta mielummin näen sen vaivan kuin heitän ison kasan kangasta roskiin.

Ja tältä näyttää tilkkukankaiden saksimisprojektin jäljiltä roskakasa! Elmo tuli kasan viereen kumartamaan kiitosta ja laulamaan hoosiannaa. Ooo, mikä työn jälki, se näyttää viestittävän.

Yksi paha on vielä edessä (askartelujutut on toinen paha, mutta ei siitä vielä), nimittäin langat! Voi voi! Ullakolta löytyi laatikollinen keskenjääneitä neuletöitä. Mitä ihmettä niille teen? Kaapinperukoilta löytyi myös pussukka, jossa on kaksi neulomaani pipoa. Ihan hädin tuskin muistan, että olen tämmöisiäkin tehnyt. Ne ovat neulojaidentiteetilleni tuttuun tapaan liian pienellä käsialalla neulottuja, eli aivan liian pieniä jättikokoiseen päähäni. Meidän kaapit on niin täynnä kaikkea idioottimaista!

Muutoin alkaa homma pyöriä mukavaan tahtiin: olohuone on valjastettu erinäisille romukasoille, jotka näyttävät toimivan tosi näppärästi. Yhteen kasaan kotiaiheista kirppisrompetta, toiseen kankaat ja kolmanteen kaappipaikkaa odottavat lahjatavarat.Samalla kun ahdistun tästä tolkuttomasta tavaramäärästä ja yhtäaikaisesti koen suurta mielihyvää selkeisiin kasoihin lajitelluista tavaroista, käyn yhä holtittomammaksi luopumisen suhteen. Nyt olisi hyvä hetki suunnitella paremmat säilytystilat kaikelle sille, mikä jää jäljelle. Mietin myös, josko luopuisin eteisen antiikkirulokaapista, joka on ihana, mutta säilytysominaisuuksiltaan aivan liian pieni ja epäkäytännöllinen.


Ai että! Meillä on kohta ihanan tyhjää! Ehkä tähän nyt vielä muutama päivä uppoaa, mutta ennen pitkää kaikki on paikallaan.


10 kommenttia:

 1. Reipasta toimintaa! Minä lajittelin joskus kankaat, kun sain ompeluhuoneyritelmän ja kaapin, jonne kankaat sulloa (eiku viikata). Noo, laatikollisia oli varmaan viidestä kahdeksaan, mutta siististi kaappiin järjestettynä ei tunnu niin paljolta :D Ja tilkkutyöompelu on kyllä siinä mielessä huono harrastus, että a) annan helposti itselleni luvan ostaa kivoja puuvilloja, koska niitä voi käyttää tilkkutöissä ja b) pienemmätkin palaset täytyy säästää mahdollista käyttöä varten. Lisäksi harrastan myös aplikoimista joustaviin vaatteisiin silloin tällöin, niin joustaviakaan minipaloja ei ole kauheasti tullut heitettyä pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multa puuttuu se järkevä kankaiden säilyttämispaikka. Nyt tosin kaappeja läpi käydessä voisikin järjestellä kaappien sisältöä paremmin. Ehkä makuuhuoneen vanhan kaapin voisi pyhittää kankaita varten. Lautapelit joutavat sitten toisaalle.

   Onneksi en itse harrasta tilkkutöitä. Se se tästä vielä puuttuisi. Silti on pitänyt kaksi laatikollista säilyttää pieniä jämäpaloja; jatkossa en kyllä varmasti säilö tilkkuja. Toivottavasti nuo tilkut tekevät kauppansa.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. On! Ja vasta kankaissa mennään! Nyt on onneksi vaatehuone niin ihanasti mallillaan, että sitä on kiva käydä kurkkimassa, kun olohuone on täynnä tavaraa ja kaaoksen vallassa.

   Poista
 3. Nostan hattua raivausprojektillesi! Varmasti mahtava fiilis, kun näkee raivauksen tuloksia :) jos eläinlääkäri ei pysty ottaan vastaan, voi tekstiilejä tarjota ensikotiin :) joskus voi kuskata myös eläinlöytökotiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raivauksen tulokset näkyvät tällä hetkellä armottomana sotkuna olohuoneessa ja tiptop-kunnossa olevassa vaatehuoneessa! On meillä turhaa tavaraa, huh heijaa!

   Nämä meidän pyyhkeet ja petivaatteet on oikeasti niin karseita, että niitä ei viitsi edes lahjoittaa muuhun käyttöön kuin johonkin lattian pyyhkimiseen. Löytöeläinkotiin taas tulisi yhteensä 30 kilometriä matkaa, niin sekin on muutaman rupupyyhkeen takia meille vähän poissuljettu ajatus.

   Poista
 4. Onnea, onnea raivauksesta! Mäkin aloitin kesän raivaamalla tavaraa pois, vaan vaikka Roskalava-ryhmässä annoin pois muutamia tuoleja ja muuta tavaraa ja möinkin 4 tuolia, niin kyllä sitä raivattavaa edelleen riittäisi, ullakolla sitä on meilläkin...sitä paitsi roskalava-ryhmästä tuli vastaavasti yksi kaappi ja kaksi hyllyä tilalle :) Ja me asutaan sen verran syrjässä, ettei Roskalava-ryhmässäkään viitsi ihmiset lähteä kauas ilmaistakaan tavaraa hakemaan, joten nekin odottavat eteiskomerossa kierrätys-keskukseen viemistä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos!

   Minä olen kyllä ihan säännöllisesti varmaankin vuosittain käynyt tavaraa läpi. Kankaita en ole karsinut koskaan, ja sen on kyllä näköistäkin. Vaatteita on ihan näpsäkkä kuljettaa kirpparille, mutta muu tavara onkin vähän vaikeampi kierrättää. Varsinkin sellainen kirpparilta takaisin kotiin raahattu tavara vie hirveästi turhaa tilaa.

   Nyt aion raahata kaiken ylimääräisen tuohon näkösälle olohuoneen nurkkaan. Jännä nähdä, minkälainen törkyläjä siihen muotoutuu. Nyt jo näyttää melko pahalle.

   Poista
 5. Älä nyt innostu liikaa heittämään pois..:D Meilläkin noita vanhoja pyyhkeitä/lakanoita löytyy, vaikka juuri muutimme ja olisi hyvä aika niitä nakella menemään...mahtaiskohan aloittaa nyt ...sinun innoittamanasi..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain kangaskaapin tänään kuntoon, ja oi että se näyttää hyvältä! Kaikki kankaat järjestyksessä ja kaikki kankaat sellaisia, joista voi jotakin järkevää ommella :)

   Aloitapa ja tule raportoimaan edistyksestä! Raportoiminen on raivauksessa paras osio.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!