sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Ommellaanko? Hame vanhan mallin mukaanNapamallinen paita on ollut kovasti paljon suunnitelmissani viime aikoina. Paitaa en ole vielä saanut tehdyksi, mutta nyt on sentään valmiina hame, jonka kanssa voi vähän vilautella. Napaahan näin korkea hame ei suinkaan paljasta, mutta minun mielestäni kaikki vatsan paljastavat vaatteet ovat napamalleja.


Vanhasta paidasta ommeltu aurinkoinen kesähattukin pääsi nyt ensimmäistä kertaa käyttöön.

Hameen ompelin kangaskaupan palalaarin viiden euron tilkusta. Kangas on ulkonäöltään vähän farkkumaista, melkein kuin joustavaa mutta ei sitten kuitenkaan. Pinnassa on joku teflonkäsittely, mikä teki silittämisestä vaikeaa. 


Mallina käytin ullakolta löytynyttä äidin vanhaa hametta, josta piirtelin summittaiset kaavat. Taisi olla ensimmäinen kokeilu tällä tapaa ilman oikeita kaavoja.Sivukappaleen muotolaskoksessa oli jotakin häikkää, mutta kyllä se siitä sutjaantui. Mittasin vyötärökaitaleen niin, että siinä oli reippaasti ylimääräistä pituutta.

Kovikekankaat kuuluisi oikeaoppisesti kiinnittää niin, etteivät ne yletä saumanvarojen puolelle.
 
Etukappaleeseen tuli taitokset, jotka tikattiin päältä. Hameesta tuli ensialkuun liian tiukka, ja näiden etulaskosten avulla korjailin vyötärölle lisää löysyyttä. Viimeiset muokkaukset tein viisi minuuttia ennen lähtöä, kun ratkoin hame päällä laskosten ompelukset puolta lyhyemmiksi, että hameeseen tuli enemmän väljyyttä.
 
Vetoketjun ompelua. Ensin yksi puoli, sitten toinen. Lopuksi tikkaus toiselle puolelle niin, että kangas menee aavistuksen vetoketjun päälle.Vyötärökaitaleen vuoro. Valitsin vähävaivaisimman tavan. Sen sellaisen, jossa ei tarvitse käsipistoilla nyplätä.

 Ensin ommellaan kaitale sisäpuolelle, oikea puoli nurjaa vasten. Kovikekankaan kuuluu jäädä valmiissa työssä ulkopuolelle.

Sitten käännetään kaitale oikein päin. Tässä kaitaleella on vielä reilusti ylimitta, mutta sen voi sitten vain saksilla napsia sopivaan mittaan ennen tikkausta.

Nuppineuloja ja silitysrautaa: kaitale käännetään kaksin kerroin.
Lopuksi tikkaus päältä.
 
Enää tarvitaan nappi, napinläpi ja helman käännös.
Tadaa, valmis!
Purkamalla olisi tietysti saanut tarkemmat kaavat, mutta ihan riittävän hyvin nuo summittaisetkin piirrokset näyttivät riittävän. 


Ompelukone olisi taas paikoillaan; mitähän sitä seuraavaksi?

6 kommenttia:

 1. Tosi kivan näköinen hame. Huomioni kuitenkin kiinnittyi tuohon aivan ihanan näköiseen hattuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hattukin on itse tehty, se oli ennen vanha paita :) Tein toisenkin hatun itselle samalla mallilla, mutta olen mennyt sen jonnekin hukkaamaan.

   Poista
 2. Ihana hame, ja tosi ihana kokonaisuus muutenkin! Hattu on täydellinen piste i:n päälle.

  VastaaPoista

Mukava, kun jätit jälkesi!