maanantai 25. toukokuuta 2015

Ompeluksia vuoden varreltaIntouduin selailemaan vanhoja kuvatiedostoja ja muistelemaan, minkälaisia käsitöitä on tullut ommeltua tässä reilu vuoden aikana. Aika paljonhan noita näemmä on, vaikka tuntuu, että ompelen hyvin harvoin.


Nytkin tekisi mieli väsätä jotakin uutta, mutta en oikein keksi mitä. Kirpparilta ostetut kankaat kuivuvat vielä pesun jäljiltä, ja sen aikaa on hyvä miettiä, mihin seuraavaksi ryhtyisi.


Tämä satiinimekko on osoittautunut yllättävän kivaksi vaatteeksi. Tykkään tuosta vinosta vyötärökaitaleesta ja siitä, että ylä- ja alaosat ovat eri kangasta. Tätä mekkoa olen käyttänyt yksissä ristiäisissä ja muistaakseni myös jouluna. Yläosan pallurakangasta riitti sen verran, että ompelin myös erillisen topin. Siitä ei kylläkään löydy kuvaa.

Samalla kaavalla ompelin harmaan silkkimekon, joka näyttääkin aivan eriltä, kun ylä- ja alaosa on ommeltu samasta kankaasta ja materiaali on eri. Silkin ostin netin kirppisryhmän kautta oikein hyvään hintaan. Tätä mekkoa käytin kerran jouluna. Muistaakseni silitin mekon ennen käyttöä, mutta en kyllä ole aivan varma.

Viimeisin onnistunut ompelus on vihreä mekko.

Samalla kaavalla on ommeltu harmaa villakangasmekkokin, josta myös tykkään. Nämä vanhat villaa sisältävät kankaat ovat aivan ihania.

Yksillä kaavoilla syntyi myös vihreä kukkamekko ja musta arkimekko. Molemmat ovat jo ihan nukkaiset, ja erityisen pettynyt olen tuohon Eurokankaan mustaan joustokankaaseen. Tympeää ommella isolla vaivalla vaate, joka nukkaantuu ensimmäisessä pesussa.

Kukallisesta kirppiskankaasta tein lavatanssityylisen mekon, jota käytin viime viikonloppuna sukulaisen pyöreiden vuosien syntymäpäivillä.
 
Sininen kukkamekkokin on tehty kirpparikankaasta. Olen varmasti ommellut samalla kaavalla muutakin, mutta en yhtään muista mitä. Tätä mekkoa en ole käyttänyt missään. Ehkä kesällä vielä.

Marimekon jämäkankaista ompelin mekon vuosijuhlatilaisuuteen. Satiinijakku on jäänyt käyttämättä, mutta nyt kun muistin sen, ajattelin jatkossa alkaa käyttää sitä arkisempien asujen parina.

Kirppikseltä löytynyt pöytäliina teki mieli saksia mekoksi. Tätä olen käyttänyt kerran; tämä päällä on pönttö olo.

Sinisestä sifongista ompelin tunikan ihan vain sifongista ompelemisen ilosta.
 
 Pielisiä olen tehtaillut urakalla. Olen ihan kyllästynyt näihin.
Ja hattujakin tein muutaman.
Kovin näyttää mekkopainotteiselta! Ja mekkoja on luvassa varmasti jatkossakin; niitä kun on niin kiva ommella.


20 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Sama vastaus kuin edelliselle ;) En ole itsekään mikään taituri; seuraan tarkkoja ohjeita ja käytän ahkerasti ratkojaa.

   Poista
 2. Ahkerasti olet ommellut ja nättejä mekkoja :) Toi joukkio pistä naurattamaan :D Sekin mahtava suoritus, itselleni on vaikeaa tehdä samanlaisia tai samankaltaisia juttuja. Kaavojakin tulee usein käytettyä vain kerran, kun seuraavaksi pitää aina kokeilla jotain muuta. Kesähattuja pitäisi kyllä ihan lähiaikoina ommella. Pojalle teinkin jo yhden kalastajanhatun kääntömallisena viime viikolla, mutta itselläni ei oikein ole nätimpiä hattuja ollenkaan. Lippis päässä ei viitsisi kulkea aina, varsinkin jos saisi vihdoin niitä mekkoja ja muita naisellisempia vaatteita käytettyä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Mie taas nykyään teen useinkin samalla kaavalla monta. Kaavojen kopioiminen on niin tympeää ja tylsää tekemistä. Sitten kun on löytänyt hyvän ja sopivan ohjeen, voi samoilla kaavoilla tosi näpsäkästi ommella monta kivaa vaatetta.

   Poista
 3. Mitä sitä lopettamaan mekkojen ompelua, kun näytät siinä onnistuvan niin hyvin. Kauniita luomuksia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta onhan se nyt kiva välistä koittaa jotakin muutakin! Nyt on sellainen jumitusvaihe, ettei oikein tiedä, mihin ryhtyisi.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. No kiitos :) Tosin näistä kaikki muut Pielisiä lukuun ottamatta on tehty valmiilla kaavoilla :)

   Poista
 5. Voe mahoton mikä läjä Pielisiä:O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pielisiä mie oon tehny paljon tutuille mukuloille lahjoiksi. Viime joulun alla kokeilin torimyyntiä, ja tein sinne järkyttävän läjän pehmoja :)

   Poista
 6. Voi voisiko sinulta ostaa tuollaisen kangaslakin?
  -Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mie valitettavasti rohkene ruveta toiselle tekemään lakkia. Mutta kiitokset kuitenkin kysymästä! Tähän hattuun löytyy ohje Suuri käsityö -lehdestä, ja se on verrattain helppo ommella.

   Mitä jos ompelisit sen itse? Sitten kun sujuu, on melko koukuttavaa puuhaa :)

   Poista
 7. Vau! Teetkö näitä myyntiin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun itselle vain; kaikki muut paitsi Pieliset on valmiiden ohjeiden ja kaavojen mukaan ommeltu :) Pielisiä olen myynyt muutamia.

   Poista
 8. Sinisestä sifongista ommeltu tunika näyttää kauniilta. Osasin ennen ommella ja tein paljonkin ompeluksia, nyt ei kärsivällisyys meinaa riittää ja taidotkin on ruostuneet. Olisiko tähän kaavaa saatavilla? :) Jos vielä yrittäisin....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sifonkitunikasta tein postauksen tänne: http://kirpparikeijunkotona.blogspot.fi/2015/03/sifonkia.html

   Hain vanhan postauksen ja toivoin, että ohjenumero olisi löytynyt sieltä, mutta eipä löytynyt. Kaava on kuitenkin Suuri käsityö -lehdestä, mutta numeroa en osaa enää sanoa.

   Omasta tunikastani levensin alaosaa A-lnjaiseksi, kun mallin kaava oli niin kapea.

   Poista
 9. Minua kiinnostaisi millä kaavalla olet ommellut tuon silkkimekon? Näyttää hyvin istuvalta kaavalta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Voi tuosta on niiiiin kauan aikaa, etten osaa kyllä valitettavasti yhtään sanoa! Olen käyttänyt kuitenkin Suuri käsityö -lehden kaavoja: sieltä löytyy varmasti samantyyppisiä.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!