torstai 14. toukokuuta 2015

Ensikatsaus sovitusnukkeenSovitusnukke on avattu ja kasattu. Ensivaikutelma on kyllä hieman pettynyt; nukke vaikuttaa heppoisemmalta kuin olisin kuvitellut. Tämä on kyllä ensimmäinen sovitusnukke, johon koskaan olen tehnyt lähempää tuttavuutta, joten vertailukohteita ei ole. Ehkäpä kaikki muutkin sovitusnuket ovat todella heppoisia.

 Sininen mekko on vielä vaiheessa. Sen sivusaumoista täytyy poistaa monta senttiä, mutta en vielä uskalla luottaa sovitusnukkeen niin paljon että lähtisin nuken mukaan kankaita leikkelemään.

Tätä en osannut ottaa ollenkaan huomioon: kun nukkea säädetään isommaksi, sen eteen, sivuille ja taakse jää ammottavat aukot. Tarkoitus oli opetella kaavoittamaan uusi vaate  nuken päälle; kuinkahan se onnistuu nyt, kun kaikki kriittiset pisteet ovat tyhjän päällä? Vai helpottaako se kenties työtä?


Emmin valintaa tämän pienimmän ja sitä kokoa suuremman nuken välillä. Seuraavassa koossa joku mitta olisi ollut pienimmilläänkin minulle liian iso, joten valitsin XS-koon. Sovitusnukkeahan ei ikinä voi valita liian isona, koska mittoja voi suurentaa vaikka vanulla mutta ei koskaan pienentää.


Onkohan näin isoista tyhjistä säätövaroista haittaa?

Edessä, sivuilla ja selässä on tuollaiset rullalliset napikat, joista säätämällä nuken mittoja muokataan. Voin siis valita vaikkapa vyötärölle 68 cm mitan ja rullailla jokaista vyötärön kohdalla olevaa nappia niin, että kaikissa lukee 68 cm. Tarkistusmittaus kuitenkin osoittaa, että jossain kohtaa nukke vinksottaa: mitta heittää puolesta sentistä senttiin! 


Varsinkin sivuilla ja selässä olevat säätönapikat tuntuvat kovin muovisilta ja heppoisilta. Ne varmaan katkeavat, jos niitä joutuu usein säätämään.


Käsivarsikin voisi ehkä enemmän muistuttaa ihmiskättä. Tiedän, että sininen mekko istuu huonosti käsivarsien kohdalta, mutta nuken päälle puettuna siitä ei osaa sanoa mitään. Mitenhän tuommoisen epämuodostuneen kädentyngän päälle voi sommitella hihaa? Onkohan sellaisia nukkeja olemassa, joissa käsivarren mittaa pystyy säätämään? Vai onko se sittenkin hyvä juuri tuollaisenaan?

Nukke saa vielä hetken aikaa olla köllötellä nurkassa ja tutustella uuteen ympäristöönsä. Vasta kokeilun ja käytännön kautta voi sanoa, ajaako nukke asiansa. 


14 kommenttia:

 1. Parhaat nuket ovat säädettäviä...itse silloin vuonna nakki ;) opiskellessani jouduin väkertämään perusnuken kanssa ja se oli hankalaa. Myöhemmässä vaiheessa kun oli käytössä säätönukke (joka oli kyllä erittäin tukeva) totesin että saumakodissa neuloitus helpotti kun oli ne "kammottavat" aukot. Mietin vain että jos jalka tuntuu heppoiselta niin kokeileppa a. valurautaista kuusenjalkaa b. vesi/hiekkatäyttöistä auringonvarjojalkaa....oisko ideaa!!!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset vinkeistä! Kokeilen ensi alkuun totuttautua nukkeen tällaisenaan. Ehkä tuo heiveröisyyskään ei haittaa; eihän sitä nukkea tarvitse kovakouraisesti käsitellä.

   Poista
 2. Mä en ole tiennytkään, että noita voi säätää. Tosi kurjaa jos tämä ei toimikaan, kun niin innoissasi tämän saapumista odotit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä voi säätää. Sellaista ei-säädettävää en viitsisi edes harkita, kun mitat eivät kuitenkaan vastaa omia. Turhahan sitä on mitoittaa vaate jonkun epäsopivan torson päälle sopivaksi.

   Poista
 3. Hui, tuohan näyttää joltain robotin raadolta... Mää oon aina luullu, että sovitusnuket vaan on semmosia silosia rungoltaan, ettei niitä edes pysty säätämään :) Yllättävän mekaaninen siis! Toivottavasti opit käyttämään nukkea helposti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, mitä semmoisilla ei-säädettävillä nukeilla tekee. Ehkä ammattiompelijat käyttävät niitä, samoin vaatekaupoissa mallinuket ovat sellaisia standardikokoisia.

   Toivottavasti nuken käyttö alkaa pian luonnistua. Vielä me ensi alkuun vain katselemme toisiamme.

   Poista
 4. Oliko nukke kallis hankinta? Aika tylsää jos se ei sitten palvelekkaan siihen mihin se on hankittu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nukke maksoi 155 euroa; sen halvempaa en löytänyt mistään. Torista toki kyllä, mutta ne olivat aina vääränkokoisia tai liian kalliita.

   En vielä teilaa nukkea, kun minulla ei ole kokemusta sen käytöstä :) Mutta myönnän, että heiveröisempi se oli kuin olisin arvellut, etenkin nyt kun se on säädetty omiin mittoihin ja reunat ammottavat tyhjinä.

   Poista
 5. Kiva blogi :) liityin lukijaksi. Jos kiinnostaa seurata meidän perhe-elämää (tyttö 6/2014 ja toista odotetaan syntyväksi syyskuussa) sekä kirppistelyä ym. niin blogini löytyy täältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tervetuloa tänne! :) Minäpä tulen vastavierailulle.

   Poista
 6. Heip! Tuohon nuken päälle voi pukea napakan pitkän trikoopaidan päälle, kunhan olet säätänyt sen ensin oikeaan kokoon. Tukevoittaa kummasti ja peittää kolot. Mukavia ompeluhetkiä! -Nannu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti vinkistä! Tuolla ensimmäinen kommentoija sanoo, että aukot helpottavat nuppineuloittamista; täytyy ensin kokeilla, miten nuken kanssa toimitaan. Jos aukoista tuntuu olevan haittaa, noudatan tätä trikoopaitavinkkiä :)

   Poista
 7. Opiskelin ammattikoulussa vaatetusalaa, siellä oli ns. kiinteät nuket, jotka oli tosi jykeviä. Harmi vaan kun varsinkin ite niin eriparivartaloinen, et aina piti ottaa nukke rintamuksen perusteella ja laittaa takapuoleen fyllinkiä. Sain miehen mummulta vähän vastaavanlaisen nuken, se on jostain kultaiselta kuuskytluvulta. Olin ensin tosi riemuissani, mutta selvis, ettei senkään takapuolta saa yhtä suureksi kuin mun oma... Se onkin seisonut tossa nurkassa nyt pari vuotta, tiedä pitäiskö laittaa eteenpäin pölyä keräämästä :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne kiinteät nuket on kyllä erikoisia. Melkoinen tuuri pitää olla, että oma koko vastaa semmoisen kokoa. Ja mikä järki on varta vasten valmistaa vaate sen kokoiseksi, ettei se edes aivan vastaa omia mittoja.

   Laita kiinteä nukke myyntiin ja osta säädettävä tilalle :) Omien mittojen mukaan tehty paperinukkekin olisi hyvä, mutta minä en ainakaan halua sellaista möhkälettä omaan kotiini. Joka päivä pitäisi sitä katsella ja harmitella epäsopusuhtaisuutta. Anoreksia siitä seuraisi.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!