keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Sorvin äärelläPitkästä aikaa on taas muutama pikkutyö kätten alla! Pakkasin kimpsut, kampsut, kuumailmapuhaltimen, kirppishyllyn, lastan ja sammutuspeitteen mukaan ja lähdin vähän sorvailemaan. 


En ole aivan varma, mikä on se paljon puhuttu paloriski kuumailmapuhaltimen kanssa, mutta parasta nyt kuitenkin pelata varman päälle.

Aijai, tätä minä oikein odotin. Olipa se hyvä ostos, vaikka harvakseen tuleekin käyttöön.
 
Tietenkään todellisuus ei ollut yhtään niin kivaa kuin etukäteen arvelin. Kirppishyllykön maalit näyttivät siltä, että ne rapisisivat pois puhalluksen voimasta, mutta ei suinkaan. Maali oli aika erikoista: päällimmäinen kerros suli nesteeksi, mutta puuhun jäi kiinni huokosiin imeytynyt maalipinta, ihan kuin pinta olisi valkolakattu, paitsi todella rumalla tavalla. Eiköhän se ollut jotakin asbestimaalia tai mitä lie erittäin myrkyllistä tököttiä.

Olisin halunnut pinnan puupuhtaaksi, mutta se ei puhaltimella onnistu. Seuraavaksi täytyy ottaa käyttöön perinteinen ja inhottava hiekkapaperi. Hyllykössä on myös kolme koloa, jotka paklailen piiloon. Naulatkin ovat melko reippaasti nousseet esille; ehkä nekin voisi napauttaa alemmas ja paklata peittoon.

Sahailin myös muutamia koristejuttuja vanerista. Oikeasti kaikki porailut kannattaa tehdä ennen sahaamista, ettei käy niin, että poranterä repii vaneria vasta viimeisessä työvaiheessa. Nyt ei sattunut olemaan porakonetta hollilla, joten otan riskin.


Puput ja bambit ovat roikulakoristeita pääsiäiseksi. Maalaan ne mintun värisiksi. Tämä pupu on sama malli kuin joulun alla valmistamani pupulamppu, mutta minikoossa. Oli tarkoitus piirtää pupu pienemmässä koossa skannaamalla alkuperäinen kuvio ja tulostamalla se pienemmässä koossa. Ainut vain, ettei meillä ollutkaan skanneria tulostimessa, vaikka olisin voinut niin vaikka vannoa. Onneksi Ctrl + ja - -toiminto ei koskaan petä; niinpä otin valokuvan piirroksesta, pienensin sen näytölle ja piirsin kaavan näytön läpi.
Harmi, että mintunvihreä maalitörppö alkaa vedellä viimeisiään. Minulla olisi ollut vielä vaikka kuinka paljon asioita, joita olisin halunnut maalata mintuksi! Ehkä täytyy vain hyväksyä maalin rajallisuus ja käydä ostamassa uusi purnukka. Vähintäänkin jauhohyllykkö pitää saada maalattua mintulla, koristeista puhumattakaan.


6 kommenttia:

 1. Jippii :D Puput on niin tervetulleita meille :)
  -Suvi-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne valmistuu niin hitaasti! Nyt ovat muuten valmiita, mutta vielä hiominen (plää) ja maalaus (jeejee) :)

   Poista
 2. Minttuna kirpparihyllykkö tulee olemaan just ihana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mintussa on jotakin suloisen 50-lukuista, ehkä siksikin se tuntuisi niin hyvältä väriltä vanhanaikaiselle hyllykölle :)

   Poista
 3. Pidätkö porattavaa levyä jonkun pinnan päällä poratessasi vai onko porauskohta tyhjän päällä? Jos koitat porata reikää niin että vanerisi on esim puulevyn päällä niin alempi levy tavallaan tukee vanerin taustapuolta eikä päästä sitä repeytymään niin helposti. Tietysti tuohon aluslevyynkin tulee jälkiä että ei kannata keittiön pöydällä aloittaa. Lisäksi kierrosnopeutta kannattaa vähentää eikä paina terää vauhdikkaasti vanerista läpi vaan antaa terän pyörimisen tehdä se työ ja painaa vain kevyesti.

  Näin minä ja mun duunarit tehdään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve!

   Mulla on poratessa alla joutilas vanerilevy, johon saa tulla poranjälkiä. Monesti poraan esimerkiksi monta bambia kerralla: ne, jotka ovat keskimmäiset, eivät varmastikaan repeä. Ja alimman yritän ehtiä kääntää ennen kuin terä tulee kokonaan läpi ja poraamaan sitten läpi asti siltä toiselta puolen. Hitaasti ja painamatta tosiaan pitää porata, ettei tule repeämiä.

   Mutta joissakin pienissä sahailujutuissa tulee silti herkästi repeämiä, jos vaneri on ohut (4 mm) ja reikä tulee lähelle hahmon reunaa. Ajattelen, että se vaneri siinä ympärillä suojaa vanerihahmoa heilumasta, jolloin ei niin herkästi tule repeämiä. Ja kun sahaa hahmon ennen poraamista muotoonsa, sitä ympärillä olevaa, suojaavaa vaneria on vähemmän, ja koko homma pääsee helpommin heilumaan.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!