keskiviikko 11. helmikuuta 2015

KirppiskulhoTuossa syksymmällä nappasin kirpparilta mukaani erikoisen, käsin tehdyn kulhon. En oikein tunnista kulhon materiaalia, mutta kuviosta päätellen veikkaisin, että astia on tehty jonkinlaisesta massasta valmiin kuvion päälle. 


Kulhon reunat ovat epäsymmetriset. Epäsymmetrisyys, käsityö ja mukavalla tavalla mummomainen olemus varmistivat sen, että kulho sopisi meidän keittiöön oikein hyvin. Neljä euroa maksoi tämä, ja nyt se kantaa keittiössämme hedelmää.


Tekijä on rustannut kulmaan nimikirjaimensa ja vuosiluvun, IH 09. Ehkäpä kulho on ollut lahja (ilmeisen ei-toivottu sellainen) tekijän ystävälle. Koen typerää ilomielisyyttä joka kerta, kun näen kirppiksellä myynnissä tavaran, jonka kuvittelen olleen ei toivottu lahja. Joku vielä avaamattomassa paketissa oleva muki on mainio esimerkki hyvästä ilonlähteestä. Onnea!, sitä sanotaan ja ojennetaan sellofaaniin paketoitu muki päivänsankarille. Kiitos!, sitä vastataan, ja kiikutetaan kippo vähin äänin kirpparille.
 
Vihreä ei oikeastaan edes lukeudu lempiväreihini, mutta nyt on tullut tehtyä parikin vihreää ostosta lyhyehkön ajan sisällä. En vielä varsinaisesti ole maininnut talon muille asukkaille, mutta löysin retroaiheisesta ryhmästä pari rullaa oikein kivannäköistä, vihreäsävyistä retrotapettia! 


Kylläpä meillä sitten on yhdessä mukavaa, kun on vihreä kulho ja vihreät tapetit!


14 kommenttia:

 1. Kiva löytö! Ei hullumpi yhdistelmä muuten tuo vaaleansininen ja vihreä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on neljä noita sinisiä tabletteja. Ne ovat pitkään olleet kaapissa, mutta nyt taas kevään kynnyksellä alkaa tehdä mieli rimpsua :)

   Poista
 2. Kulho voi olla poltettua ja lasitettua savea ja tuo isompi kuvio on voitu painaa vaikka pitsiliinalla kosteaan saveen ja loput koristeet on tehnyt vapaalla kädellä - tai sitten tekniikka on ollut aivan toinen. Hieno kulho, joka tapauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitsiliina siinä varmaan onkin ollut muottina. Ehkä kulho tuntuu vähän keveältä ollakseen savea, mutta en kyllä osaa varmaksi sanoa.

   Poista
 3. Kulhon on kyllä hieno, näyttäis olevan pitsiliinalla tehty kuvio keskellä. Oisko kulho ihan poltettua savea?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olisin veikannut jotakin savea höttöisempää materiaalia, jos osaisin nimetä sellaisen. Ehkä se joskus vielä varmaksi selviää!

   Poista
 4. Aivan ihana! Ja näinhän se menee, toisen romu on toisen aarre.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä edellisellä omistajalla on mennyt sisustus uusiksi ja kiinnostus kulhoa kohtaan lopahtanut :) Minusta se on hieno eritoten siksi, että se on tehty käsin ja tekniikka on minulle mysteeri.

   Poista
 5. Kaunis on! Tuli heti mieleen, että pitsiliinaa tuossa on ehkäpä apuna käytetty. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti näin. Kakkupaperi tuli minulle ensimmäisenä kuviosta mieleen, mutta se nyt varmasti sulaisi saven tai muun massan joukkoon :)

   Onkohan siinä pitsiliinassa ollut maalia, vai mitenhän tuo pitsiliinakohta on saatu eriväriseksi?

   Poista
 6. Eiköhän se ole savea, joka on poltettu keramiikkauunissa keramiikaksi (muuttuu silloin myös kevyemmäksi ja kestävämmäksi) ja lasitettu värillisillä lasitteilla. Pitsiliinalla on ensin painettu märkään savilevyyn joka on muotoiltu kulhoksi, ja raakapoltettu työ on lasitettu eri väreillä niin että pitsikuvio erottuu kauniista - esimerkiksi maalaamalla ensin tummemmalla lasitteella, ja sitten on pyyhitty ylimääräiset pois jolloin vain kuvio jää tummaksi. Keramiikan teko se vasta ihanaa ja koukuttavaa hommaa onkin, tervemenoa vain vaikka kansalaisopiston kurssille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset seikkaperäisestä vastauksesta! En tiedä saviesineistä ja niiden valmistamisesta mitään, mutta keramiikka-asia kuulostaa järkeenkäypältä! Varmasti joku keramiikkakurssi olisikin tosi kiva :)

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!