maanantai 9. helmikuuta 2015

Kirpparikeijun Ilosoppa



Viikonlopun mukavista tohinoista on hyvä siirtyä rytinällä takaisin arkeen. Ja mikäpä sen arkisempaa kuin oikein iso kattilallinen soppaa. Valtakunnallisessa arkisuusarvioinnissa eksta-arkisuuspisteitä saa siitä, että kippaa sopan sekaan kaikki kaapeista löytyvät jämäainekset. Ah, jämäainessopat; ne ovat kaikessa yllättävyydessään niin parhaita. Jämäaineksista kootut ateriat sopivat myös hienosti nuukailuteemaan.


Kun ei aivan erikseen viitsi lähteä käymään kaupassa, voi aina käyttää soijarouhetta lihan tilalta. Soijarouhe on minulle verrattain uusi tuttavuus: aivan ensimmäiset kokeilut joskus muutama vuosi sitten menivät niin mönkään, etten koskaan olisi kuvitellut rupeavani soijarouhefaniksi. Mutta kuinka kätevä ainesosa onkaan: se säilyy kuiva-ainevarastossa ikuisuuksia, maksaa minimaalisen vähän, on todella riittoisaa ja sen valmistaminenkin on vaivatonta. Soijarouhe itsessään ei maistu oikein miltään, ja se vaatiikin reipasta maustamista. 


Näistä aineksista valmistui tänä maanantaina iso kattilallinen jämäruokasoppaa, jonka nimesin itseni mukaan Kirpparikeijun Ilosopaksi. Kermaa en käyttänytkään, punasipuleista vain toisen ja tortillasoossipurkistakin meni vain puolet. (Purkissa luki, että se säilyy kolme päivää avattuna, mutta ihan hyvää se oli vielä näin muutama viikko korkkaamisen jälkeenkin.) Nahistumisvaarassa olevat tomaatitkin kannattaa tietysti aina läntätä sopan sekaan. 


Onkohan tuo oikeassa kulmassa oleva möhkylä nyt lanttu vai nauris? Olisiko tähän mitään muistisääntöä kenelläkään? Tämä tieto ei vain millään suostu pysymään pääkopassani.


Kirpparikeijun Ilosoppa





Ainekset:

2 dl riisiä
2 dl tummaa soijarouhetta
2 sipulia
1 punasipuli
muutama tomaatti
valkosipulia
2 bataattia
2 suippopaprikaa
4 porkkanaa
pala lanttua tai naurista
maustekurkkua
tuorejuustoa
tomaattipyreetä
tortillasoosia muutama ruokalusikka (mausteista)
2 kasvisliemikuutiota
suolaa
laakerinlehtiä
oreganoa
basilikaa


Ohje on yksinkertainen: kiehauta vesi ja lisää kasvisliemikuutiot. Kuullota pannulla pilkotut kasvikset tortillasoossissa ja lisää kaikki kattilaan, viimeisinä tomaatit ja tuorejuusto. Itse jätin kaikki sipulit kuullottamatta ja lisäsin soijarouheen sellaisenaan.











Soijarouhetta ja maustekurkkuja, jotka muuten ovat yllättävän hyviä monenlaisissa keitoissa, olisi voinut olla enemmänkin. Pekoni sotii kasvissopan perusolemusta vastaan, mutta se kyllä sopisi tähän soppaan mainiosti.


Maukasta viikkoa kaikille!


10 kommenttia:

  1. Jämistä tulee aina tosi hyvää ruokaa. Muutenkin tykkään, että yksinkertaiset eväät ovat yleensä niitä parhaimpia.
    Luulisin, että tuo möhkylä on lanttu, kun on noin kookas, nauriit ovat pienempiä ja yleensä lanttuja vaaleampia sisältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lanttupa se taitaa olla! Tätä samantyylistä soppaa tein joskus kanakeittona, ja se oli kyllä oikein hyvää.

      Poista
  2. Onpas iloisen värinen soppa, siis todellinen ilosoppa ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Soppa on oikein hyvä ruokavaihtoehto; ei tarvitse joka päivä olla kokkailemassa, kun lataa kaiken kaapista löytyvän yhteen kattilaan :)

      Poista
  3. Kiitos reseptistä! Soijarouhereseptejä ei koskaan ole liikaa;) kokeilen varmasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä! Toivottavasti soppa maistui :)

      Poista
  4. Kyllä tuo oikean kulman kaveri näyttää lantulta. Nauris on muodoltaan enemmän sellainen "litteän pöyreä".

    Jämäruuat on parhaita! Josta tulikin mieleeni, että kai tänäänkin jotain pitäisi syödä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaksi ääntä lantulle, eli asia on päätetty: lanttu se on.

      Meillä on vieläkin soppaa jäljellä, mutta jospa huomenna jo tekisi jotain muuta. Onneksi on kaksi koiraa, niin ei mene ikinä ruokaa hukkaan.

      Poista
  5. Herkullisen näköistä soppaa olet tehnyt! Kiitos ohjeesta, otin sen talteen...olen vasta opetellut käyttämään tuota soijarouhetta :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä! Me tehdään silloin tällöin soijarouheesta ns. jauhelihakastiketta. Kasvissoppa saa aina mukinoita, mutta wannabe-jauhelihakastike maistuu jopa 9-vuotiaalle :)

      Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!