keskiviikko 14. tammikuuta 2015

RäsyjäMeiltä löytyy nykyään aika monta räsymattoa, melkein kaikki kirppareilta haalittuja. Aikaisemmin olohuoneessa oli iso matto, joka nöyrästi ja vähin äänin kannettiin ullakolle, kun koiranpennut alkoivat tepsutella ympäriinsä. Sinne se on jäänyt, eikä varmasti ihan heti takaisin tule: maltillisen kokoiset räsymatot ovat niin käteviä koiraperheessä, kun ne saa näppärästi pestyä pesukoneessa.


Ja kun peseminen on niin vaivatonta, tulee räsymattoja myös pestyä melko usein. En osaa kuvitellakaan, että pesisin mattoja yhden kerran vuodessa kesäisellä mattolaiturilla. Sitten ne olisivat yhden päivän vuodesta puhtaat, 364 likaiset. (Kodin Kuvalehdessä on muuten supermielenkiintoinen juttu siivouksesta ja ihmisten erilaisista siivoustavoista, vink vink.)


Iltavalossa kaikki on jännempää ja hämympää. Pian on kuulkaas niin valoisaa, ettei illallakaan tarvitse sytytellä valoja. No on siihen vielä tovi. Nyt pitää olla ahkera ja polttaa varastoista kaikki kynttilänjämät loppuun. On sitten mukavampi aloittaa seuraava syksy uusilla, kivoilla kynttilöillä.Sain tänään aivan mielettömän ihanaa etanapostia puolen elämän takaa: vanha yläasteaikainen paras kaverini, jonka kanssa olemme yläasteen jälkeen olleet harvakseltaan tekemisissä, lähetti yhdessä piirtämämme sarjakuvavihkon. Yläasteaikoina piirsimme paljon jatkotarinoita kiertovihkoihin, ja tämä vihko vuodelta 2000 käsittelee samana vuonna ollutta rippikoulua. Vihkoja on yhteensä varmasti kymmenittäin, enkä ollenkaan muistanut tämänkään vihkon olemassaoloa. Käsittämättömän hieno yllätys, kiitokset!


Meillä on tänne jeerankairaan saatu vihdoin monen vuoden odottamisen jälkeen uusi, kunnollinen koirapuisto. Minun mielestäni parasta uudessa puistossa on puusto, jonka toivon vaikuttavan maastoon niin, etteivät kaikkien mahdollisten vuodenaikojen kaikki mahdolliset huonot puolet ole koko ajan vaivana. Vanhassa koirapuistossa on tasainen maapinta eikä ollenkaan puita: niinpä talvipakkasilla puisto on järjettömän liukas luistelurata, syksyllä ja keväällä puolestaan pelkkää kuralällyä. Kävimme tänään ensimmäistä kertaa koirien kanssa puistossa: pehmeällä hangella näkyi vain pupujussikan yksinäiset jäljet. Harmi, että nämä turhan hyvään tottuneet kermapyllykät eivät innostuneet mylläämään koskematonta lunta; ne yrittivät selvästi välttää sotkemasta mahanalustaan epämiellyttävään lumeen. Itse piti hangessa harppoa, että sai koirat vähän liikkumaan. Manu käytti puolen tunnin puistoon tutustumisen räksyttämällä vähämielisesti; Elmo mökötti aitauksen ovella ja tuijotti mielenosoituksellisesti ulos.


Koirien vastahakoisuudesta huolimatta tapahtuma on tällä perällä erittäin merkittävä. Laittakaamme siis parasta pöytään ja ilotulitukset paukkumaan, ihan paikkakunnasta ja koirien omistajuudesta riippumatta!


11 kommenttia:

 1. Kauniita räsymattoja! Meilläkin pyörii räsyt tosi usein koneessa, vessan ja keittiön matot jopa pari kertaa viikossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, pari kertaa viikossa on jo toooosi usein! Vessan matto kyllä likaantuu nopeasti. Mikähän siinäkin on?

   Poista
 2. Ihan parhaita ovat - :) anopin tekemiä ja kauniita. En luopuisi millään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ihan kirpparilta ostettuja, mutta ihan loistavia nekin. Eteisessä meillä on uutena ketjuliikkeestä ostettu kuramatto, joka päästää väriä aivan tolkuttomasti. Vanhoissa räsymatoissa parasta on, että ne ovat niin kestäviä ja pysyvät ennallaan aina vain: ne voi ihan huoletta pestä koneessa, eivätkä varmasti päästä väriä.

   Poista
 3. Ihan kuin mun näppikseltä. Meilläkin ON OLLUT isoja mattoja. Niitä on vähin äänin annettu kavereille, yksi on keittiössä. Ja toinen likaisena odottamassa kesää...
  En tiedä montako konepesua räsymatto kestää, mutta aika paljon niitä on tullut pestyä. Joissain on hirveän löysä sidos.
  Miehen Mumma asuu kerrastalossa ja olen siellä pesutuvassa joskus talvella pessyt ja kuivattanut noita isoja mattoja kun ne ei oikein kotona kuivu edes tarpeeksi nopeasti ja alkavat haista. Ellei saunaa pidä päällä kokoaikaa.

  Ylipäänsä räsymatot on ihan hanurista liukkaalla (ja naarmuisella) laminaatilla. Kun koirat tulee vauhdilla takapihalta sisälle ovat matot läjässä olkkarin vastakkaisella seinällä. Kun ne innostuvat muuten vaan ottamaan juoksuaskelia saa mattoja suoristella milloin mistäkin, eikä sellaista liukuestemattoa ole keksittykkään joka oikeasti pitäisi maton paikallaan paitsi jos sen naulaisi lattiaan kiinni. Aika montaa nimittäin olen kokeillut, ja todennut helpoimmaksi ihan vaan ohikävellessään suoristella mattoja.
  Mutta niistä en luovu, en vaikka järki sanoisi mitä.

  Me ei käydä talvella koirapuistoissa, mutta kesäaikaan ajokoiria on joskus pakko päästää vähän irti niissä. Olen huomannut, että paras aika on iltamyöhä, jumalaton vesisade tai aamulla aikaisin. Meillä pojat kyllä käyttää tilaa, ainakin kuseskelemalla kaikkiin tolppiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei isoja mattoja. Jos ei olisi koiria, niin mikäs siinä, mutta ei koirien kanssa.

   Joissakin tehdastekoisissa matoissa näyttää olevan ruokottoman löysä sidos, mutta nämä mummojen kutomat matot ovat laatutyötä. Kirppareilta niitä saa ihan muutamalla eurolla. Vaikka meillä jo on vaikka kuinka paljon räsymattoja, pidän silti silmät auki uusien, kivojen mallien varalta.

   Ei meilläkään matot pysy paikoillaan, jos koirat alkavat spurttailla. Aika rauhallisia otuksia nuo kuitenkin ovat, eikä mattoja jatkuvasti tarvitse olla suoristamassa.

   Tänään käytiin taas koirapuistossa, ja nyt siellä oli käynyt muitakin koiria. Elmo ja Manu viihtyivät heti vähän paremmin, ja ne haistelivat tarkasti kulmakunnan uutiset.

   Poista
 4. Voi, minua vähän (näin etukäteen) tympäsee tuon uuden puiston sijainti. Meillä kun on toisinaan hiukan epäsosiaalinen koirakaveri, niin puiston ohi on ollut kätevä kulkea ja poiketa aidan sisäpuolelle, mikäli seura vain on sattunut olemaan sopivaa. Nyt ei varmaan tule asioikseen lähdettyä umpiperään tarkistamaan, että jos nyt sattuisi tuuri käymään ja satuttaisiin sopimaan samaan puistoon.

  Mutta no, täytyy ehkä vielä tässä vaiheessa vetää valitus takaisin ja käydä edes pyörähtämässä paikan päällä. :D Mutta iloitsemme teidän ja muiden suvaitsevaisten koirien puolesta! Onhan tuo vanha tosiaan etenkin rospuuton aikaan niin kaameassa kunnossa...

  /Suvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Te voitte aina salavaivihkaa kipaista koirapuiston porteilla kurkkaamassa, että onko hyvännäköstä porukkaa. Ja jos ei ole, niin sitten vaan takasin :) Eikö sieltä tiilisen kerrostalon puolelta pääse kiertämään tielle?

   Ollaanko me tavattu koirapuistossa?

   Poista
  2. Ai niin! Silloin joskus vuosi pari sitten kaupunki teki koira-asioista nettikyselyn, johon vastasin. Kirjoitin, että koirapuistossa olisi hyvä olla puita (niin kuin onkin). Ajattelin semmoisia kunnollisia, isoja puita, joiden taakse voi mennä piiloon (meidän koirat tykkää leikkiä piilosta). Tuolla uudessa puistossa on kyllä puita, mikä on hyvä, koska sitovat maaperästä vettä, mutta ne on kyllä melko.... rimpuloita. Semmoisia pajunvarsia. Ei niiden kanssa voi leikkiä piilosta.

   Poista
  3. Joo, joskus ennen kiersin lenkin sen tiilitalon pihan läpi, mutta kun siinä on kyltit, että läpikulku kielletty. Kuumotus kävi liian suureksi ja vaihdoin reittiä. Mutta tuostahan sitä toki saisi lisäjännitystä elämään... :D Ei varmaankaan olla oltu samaan aikaan puistossa, kun toisten poikien kanssa on vähän ongelmia. Mutta voi olla, että ulkopuolella ollaan tultu vastakkain, kun kuitenkin tuota puistoa ja tehtaanväliä sahataan päivittäin. ;)

   Joo, seuraavassa kyselyssä sitten tarkennat, että mistä syystä niiden puiden tulee siellä puistossa olla! Siellä on ehkä ollut joku koiraton ihminen lukemassa niitä vastauksia, ja ei ole tajunnut tuota piilosleikkiä! Tuohan on aivan ilmiselvää!

   Poista
  4. Isojen koirien puolella näyttää olevan vähän isompia puita. Ehkä siellä onkin ollut joku ison koiran omistaja päättämässä koirapuiston puustosta. Se on ajatellut, että kyllähän isot koirat leikkivät piilosta - pienten koirien kanssa ei ole niin nöpönuukaa.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!