sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Kinuskikakku marja- ja mascarponetäytteellä



Olen aika laiska keittiöihminen, enkä yhtään innostu uusien reseptien kokeilemisesta. Viime vuoden uudenvuodenlupaus oli kokeilla uutta ruokareseptiä joka viikko, mutta suunnitelmahan meni plörinäksi viikosta yksi lähtien. 

Leipominen on tietysti ihan eri asia kuin arkinen ruuan laittaminen; sen kerran, kun rupeaa leipomaan, on mukava touhuta pitkän kaavan mukaan. Mutta se uusien reseptien etsiminen! Ei ole mitään tympeämpää tekemistä! Olen kuullut, että jotkut ihmiset nautiskelevat pelkästä reseptikirjojen selailusta. Siis istuvat kahvikupposen kanssa muuten vain selailemaan kokkikirjaa ja suunnittelemaan, mitä reseptiä joskus tulevaisuudessa saattaisivat vaikka kokeilla. En ymmärrä tämänkaltaista käyttäytymistä ollenkaan. 


Keskimääräisesti kolme kertaa vuodessa tulee kuitenkin leivottua syntymäpäiväkakku. Aina kinuski-kermakakku, koska se nyt vain on hyvää. Sen verran olen nyt kolmisen kakkua takaperin tsempannut, että kokeilin kahta uutta kakuntäyteohjetta. Reseptit osoittautuivat hyviksi, ja niillä mennään nyt ainakin seuraavat kymmenen vuotta eteenpäin.





Kehtaako tätä tunnustaa? Olen tehnyt kakkupohjan vuosikausia alusta saakka, mutta vasta nyt kokeilin ensimmäistä kertaa merkitä kerrokset ennen niiden leikkaamista. En vain uskonut, että siitä olisi mitään hyötyä. Mutta kylläpä siitä oli; apuviivojen merkitseminen helpotti kakun tasaista leikkaamista huomattavasti.

 



Raikas marjatäyte ja Valloittava vanilja-mascarponetäyte löytyvät Kinuskikissan leivontakirjasta.



 Raikas marjatäyte


 


2 dl (n. 200 g) marjasosetta
2 dl vaahtoutuvaa kevytvispiä
100 g maustettua rahkaa
2 rkl sokeria
1/2 dl vaniljakreemijauhetta tai 2 liivatelehteä)

1. Soseuta marjat
2. Vaahdota kerma
3. Sekoita kermavaahdon joukkoon marjasose, rahka, sokeri ja vaniljakreemijauhe.


Valloittava vanilja-mascarponetäyte


1/2 dl sokeria
1/4 dl perunajauhoja
2.5 dl kevytmaitoa
1 keltuainen
1/2 vaniljatanko
125 g mascarponejuustoa
2 liivatelehteä
1.5 dl kuohukermaa
1/4 dl vettä

1. Yhdistä sokeri ja perunajauhot kattilassa. Sekoita joukkoon kevytmaito ja keltuaiset. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja lisää kattilaan.

2. Kuumenna liedellä vispilällä koko ajan sekoittaen kunnes seos pulpahtaa.

3. Poista vaniljatanko ja kaavi sisältä siemenet kiisseliin.

4. Sekoita joukkoon mascarponejuusto.

5. Anna kiisselin jäähtyä.

6. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

7. Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä mascarponekiisselin kanssa.

8. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata siihen liotetut liivatteet. Sekoita täytteeseen.


Sitten kakkua kokoamaan! Päälle kinuskia (2 dl fariinisokeria, 2 dl kuohukermaa) ja kermaa!





Olin juuri ostanut uuden pussipursottimen ja kokeilin sitä ensimmäistä kertaa, huonolla menestyksellä. Ei se oikeasti ole edes niin vaikeaa, mutta sain pursottimen kasattua jotenkin ihan väärin, niin että kerma pruuttasi miten sattuu. Mutta ei sen niin väliä: tässä vaiheessa kärsivällisyyteni kakun kasaamisen suhteen alkaa olla muutenkin lopussa, enkä olisi kuitenkaan viitsinyt taiteilla pursotusten kanssa.






 



Sellainen oli tämä kakku, mehevä ja muhkea! Seuraavan kakun vuoro taitaakin olla toukokuussa.


2 kommenttia:

  1. Nam! Hyvältä näyttää ! Minulla on tuo sama juttu, että ei tulis mieleenkään huvikseen lueskella reseptikirjoja. Jos vaan voin jotenkin ohittaa kaikkinaisen ruuanlaiton- sen teen. Joskus (kerran viikossa) on kuitenkin taivuttava yltiöpäisiin suorituksiin, että vaikuttaisi kunnon mummilta....;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajatella, jos ei joskus aikoinaan olisi opetellut tekemään vaikka pullataikinaa (jota tietysti teen todella harvoin) tai vaikka sämpylöitä: en varmasti koskaan olisi niin viitseliäs, että enää vaivautuisin opettelemaan. On se hyvä, että joskus on sentään jotakin uutta reseptiä kokeillut.

      Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!