torstai 15. tammikuuta 2015

Kevät mielessäTähän väliin on hyvä ottaa pieni harras, nostalginen katselmus viime vuoden kevään valmisteluihin. 
 
 
Ihmiseksi, joka ei koskaan ole saanut mitään kunnolla kasvamaan, olen harvinaisen kiinnostunut kylvöpuuhista. No, ehkä "kiinnostunut" on turhan vahva sana: viime vuonna keväällä huomasin sisustuslehdessä taimien kasvatusta koskettavan artikkelin, josta ajattelin, että se olisi hyvä lukea. En tietenkään koskaan lukenut sitä, mutta melkein. "Melkein" saattaa myös olla tässä yhteydessä turhan vahva ilmaus.


Ei se haittaa! Aivan niin kuin joulussakin, on myös kesässä parasta sen odotus. Minun kesän odotukseeni kuuluu nykyisin mullan kanssa säheltäminen ja orastavien pikku taimien johdonmukainen tappaminen. Perinteinen vuodenkulku menee niin, että intoilen keväällä parvekkeen tulevaa, rehevää ilmettä, istutan kasveja, katson kuinka ne joko itävät tai eivät idä ja seuraan, kuinka ne sitten yksi toisensa jälkeen lakoavat. Lopulta kesällä ostan valmiita kukkia, jotka nekin pian lakoavat.Tämä ihana valkoinen lampunkupu putosi ihan vastikään lattialle ja meni säpäleiksi. Harmi! Toivottavasti uusi samanlainen kupu tulee pian vastaan kirpparilla. Meillä se on toiminut mainiona hedelmäkulhona ja kasvien suojaruukkuna.

Viime keväänä nakuttelin kettingistä ja liimapuulevyistä taimille hyllyn parvekkeen oven vierelle. Nostin hyllyn pois ja kannoin sen varastoon syksyn tullen. Kohta sen saa taas ottaa esille!

 


Ja miten tämä kaikki liittyy tähän päivään? Tänä päivänä, ehkä ensimmäistä kertaa ikinä, minä olen ajoissa! Tein täsmäiskun kirppareille ja ostin läjäpäin uusia ruukkuja uusille taimille hintaan 0.10-0.30 euroa! Nyt niitä vielä löytyy; kesällä on jo myöhäistä.


Oi kesäkesäkesä, multa ja siemenet!


10 kommenttia:

 1. Voi miten piristävä keväinen postaus.
  Kivan näköinen tuo hylly minkä rakensit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuommoinen samalla tavalla rakennettu hylly meillä on myös eteisessä kenkähyllynä: http://kirpparikeijunkotona.blogspot.fi/2014/02/ideoita-eteiseen.html

   Se on ihan näppärä, jos saa kunnolla kiinnitettyä kattoon. Tuossa ikkunalla en ole iiiiiiihan varma, kuinka tiukasti se on kiinni, ja yritän vähän rajoittaa hyllylle ladattavaa painoa.

   Poista
 2. Mä saan taimet vielä kasvatettua, kiitos lämmitetyn kasvihuoneen töissä. Sen jälkeen tuonkin ne tänne tontille kuolemaan... Ensin en jaksa istuttaa niitä. Sen jälkeen en jaksa kastella niitä. Siinä vaiheessa kun ne makaa pitkin pituuttaan keltaisina ruukuissa mulla tulee kauhea huoli ja alan kiireellä istuttaa ja kastella ja muuten hoitaa niitä. Suurinosa kuolee, muutama hassu saattaa selvitäkkin. Ja minä sentään olen ainakin teoriassa ammattilainen...:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, lämmitetty kasvihuone kuulostaa yyberluksukselta! Mulla on vähän samanlainen tuo kasvienhoitorutiini, miinus tietysti lämmitetty kasvihuone. Vähän sama homma, kun piti syksyllä ottaa kuvia mielettömän kauniista keltaisista koivuista. "Huomenna", ajattelin, ja sitten puolen vuoden päästä huomasin, että on jo liian myöhäistä.

   Mie en ole koskaan oikein ymmärtäny, että miten se istutushomma menee. Jos ostan vaikkapa basilikan (tms) siemeniä, siellä lukee, että istutus vaikkapa 50 sentin välein. Ne etäisyydet on tosi valtavia. Ja jos siinä basilikapussissa on 800 siementä, pitäis olla aika paljon tilaa, että ne sais mihinkään istutettua. Vai onko tarkoitus ensin istuttaa oikein tiheästi, kattoa mitkä itää, rankata parhaat isompiin ruukkuihin ja heittää ylimääräiset roskiin?

   Poista
 3. Ihanan keväisiä kuvia. :) Viime kesänä epäonnistuin täysin parvekepuutarhani kanssa. Jos nyt aloitan huolellisen suunnittelun, niin toivoa on, että tänä kesänä onnistuu. Eikös vaan? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Toivoa on! Ja aivan sama, jos ei olisikaan: minusta ikkunalaudalla itävät kasvit on kivoja :) Totta kai ne kuolee heti kohta, mutta sen aikaa kun mätänevät ikkunalaudalla, tuovat mukavaa kevään tunnelmaa.

   Poista
 4. Mieli tekisi kokeilla, mutta olen tappanut kaktuksenkin kuivuuteen. Viime vuoden pääsiäisruoho on edelleen istuttamatta, ehkä tänä vuonna olisin ajoissa. Mitä suunnittelit istuttaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaktus on minusta vaikea kasvi. Se tarvii justiinsa eikä melekein kunnoliset olosuhteet. Mulla on kaktukset tupannu kuolemaan liikakasteluun. Ensin näyttävät voivan aivan mainiosti, sitten yhtäkkiä repsahtavat ja näkee, että ne on aivan mätiä.

   Ei mulla ole mitään suunnitelmia! Minun puutarhaharrastus ei todellakaan ole sillä tasolla, ettäkö jotenkin suunnittelisin, mitä ajattelin istuttaa :) On ihan tähtitiedettä ajatella, että joku oikean pihan omistaja suunnittelee pihansa kasvit: oikein miettii, että tämä ja tämä lajike menestyy tässä ja tässä paikassa. Yhdessä tämän toisen kasvin kanssa ne muodostavat oivallisen ryhmän.

   Mie meen kauppaan, katon siemenpussien mukavia kuvia ja ostan satunnaisesti jotakin. Luultavasti sellasia siemeniä, joiden pusseissa on kuvia mahdollisimman erivärisistä kukista. Hyötykasveja en viitsi edes yrittää: parveke on aivan liian pieni sellaiseen.

   Poista
 5. Minäkin niiiiin odotan siemenpussien kera kevättä....mutta vielä ei ole aika:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vielä! Mutta eikös joitakin siemeniä saa jo helmikuussa istuttaa? Ei siihen ole kuin silmänräpäys enää!

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!