maanantai 26. tammikuuta 2015

Jämät käyttöön!Tammikuu on hyvä kuukausi, sillä sen aikana tapahtuu valon suhteen ihmeitä. Vielä kuukausi takaperin oli tooooodella pimeää; nyt on jo selkeästi paljon, paljon valoisampaa. Melkein kesä jo!


Mutta mitä tämä planeetan kierto ja muut avaruudelliset asiat tarkoittavatkaan sisustuksen ja erityisesti kynttilöiden suhteen? Tietysti sitä, että nyt on viimeinen hetki poltella jämäkynttilät.


Puoliksi poltettujen kynttilänpänien säilyttäminen on ikävä harrastus, ja on ankeaa aloittaa uusi kynttiläkausi vanhoilla jämillä. Näin viimeisten pimeiden hetkillä olen ottanut asiakseni polttaa kaikki rumat ja epäviehkot jämät loppuun. Kynttilärykelmänä se luonnistuu parhaiten.


Rykelmänä eriparikynttilät näyttävätkin oikeastaan aika hienoilta. Korkein kynttilöistä on vanha, ainakin opiskelujeni alkuajoilta, enkä ole saanut sitä aikaisemmin poltettua. Hölmö ajatus, että tuo puolipoltettu kynttilä on kulkenut mukanani ainakin yksi tai kaksi muuttoa. Se on surkea kynttilä, joka palaa huonosti niin, että reunat jäävät jäljelle; siksi sitä ei ole tehnyt mieli polttaa. Mutta nyt teen siitä hakkelusta.
Koko ajan on mielessä jotakin tympeää, mitä pitäisi tehdä. Sohvanpäälliset kaipaavat taas (inhoan tuota sohvaa) pesua ja ikkunalaudalla kykkivä kuparikippo pitäisi jaksaa käsitellä kiiltäväksi. Niin ja tuo ihan vasta ostettu, seuraavana päivänä ostosta nuupahtanut hortensiakin pitäisi kastella ja nyppiä. 


Hortensia on rasittava kukka. Niin nätti, mutta niin kranttu. Maksaa kympin, kuolee seuraavana päivänä.


Tiedättekö muuten, mistä löytäisi sellaisia vanhanaikaisia mummokukkia, pelakuuta ja peikonhammasta esimerkiksi? Olenko ihan väärässä, jos sanon, että kukkakaupoista löytyy bonsaipuuta, jukkapalmua ja saniaista, mutta ei perinteisiä mummokukkia? Ihan pikkuisen voisi jo kevätistutuksia suunnitella. Parasta tietysti olisi, jos uudet mummokukat löytyisi pistokkaina; niissä olisi todellista mummokukan tunnelmaa!


14 kommenttia:

 1. Joissakin asioissa pihinä polttelen kynttilät aina tappiin saakka ennenkuin otan uutta käyttöön.
  Saisikohan noita mainitsemiasi mummokukkia mummolta :) tai isommilta puutarhoilta. Itse olen joskus tosiaan saanu omalta mummolta mutta taitavasti tappanut nekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuden kynttilän ottaminen käyttöön sijoittuu mukavien asioiden Top 10 -listalle. Vanhan kynttilän polttamisen jatkaminen ei kuulu tähän sarjaan ollenkaan.

   Onkohan puutarhoilla mummokukkia? Pitääpä käydä katsomassa!

   Poista
 2. Hei,
  kerroppa minkälainen toi peikonhammas oikein on, en edes googlettamalla löytänyt moista kasvia. Ja nyt jäi vaivaamaan mitä kasvia sillä tarkoitat.
  Nyt täytyisi itsekin etsiä kynttilänjämät ja poltella ne loppuun, kiitti muistutuksesta:)
  -T

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en löytänyt Googlella, mutta varmasti peikonhammas on ihan tuikitavallinen kasvi! Se on sellainen, että se kasvaa tolkuttoman kokoiseksi. Isot, sydämen (?) muotoiset lehdet, joissa on röpelöt reunukset.

   Sekoitan nyt varmaan toiseen kasviin. Ajattelen sellaista ikkunalaudalla kasvavaa, ei kovin isolehtistä.

   Poista
  2. Tarkoititko peikonlehteä?

   http://fi.wikipedia.org/wiki/Peikonlehdet

   Poista
  3. Juurikin tuota tarkoitin, mutta muistin kyllä, että lehdet olisivat olleet tiheämmät! Tuo on nyt näköjään hieman väärällä tavalla mummokukka; haluaisin sellaisia kasveja, jotka voisi laittaa ikkunalaudalle saviruukkuihin. Ja alle joku Arabian vanha kukkalautanen.

   Poista
 3. Pelakuut tulevat myyntiin kesäkukkien myötä. Kynttilän loput olen sulattanut ja tehnyt niistä uusia kynttilöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä tietysti! Nehän ovat samoja kasveja kuin kesäkukat! Kasvituntemukseni on ylitsevuotavaa.

   Kynttilöiden sulattaminen vaatii hervotonta viitseliäisyyttä. Mutta eipähän mene steariinia hukkaan! Tuossakin kynttilälautasella moni kynttilä valuu niin, että tulee paljon hävikkiä.

   Poista
 4. Kaunis koti teillä! Itse kyllä polttelen kynttilöitä vielä maaliskuussakin ja jopa kesäiltaisin parvekkeella, ne luovat vaan niin ihanaa tunnelmaa :)

  Ihana blogi muuten sinulla! Sait juuri uuden lukijan :)

  Minna
  http://menneisyydentuulia.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin saatan polttaa kynttilöitä vaikka kesällä. Dramaattisuutta lisätäkseni vain kirjoitin, että kohta loppuu kynttilöiden poltto. Tämänkaltainen ehdottomuus tuo tekstiin sellaista syvyyttä ja koukuttavaa draamankaarta.

   Kiitokset kivasta kommentista! Mukava, kun löysit tänne :)

   Poista
 5. Kynttilät on ihan sävyissä huovan kanssa. Joistain isoista puutarhamyymälöistä esim. plantagen voi löytyä noita "kesäkukkia" läpi vuoden :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä tosiaan ovatkin toisiinsa sointuvia! Nyt on muutamina päivinä tuota sekalaisen seurakunnan joukkiota kärvennetty, ja kohta alkaa jämäkynttilöiden varasto olla entinen!

   Meilläpäin ei taida olla Plantagenia (vai onko? En minä tiedä), mutta ei se haittaa; eikös puutarhamyymälät ihan justiinsa kohta aukea. Ei siihen kauaa enää mene!

   Poista
 6. Hyvinvarustetuista puutarhamyymälöistä saa pelargonin pistokkaita helmikuun alusta lähtien. Maksavat pari euroa kpl.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset vinkistä! En ole oikeastaan edes perillä, missä Oulussa enää on puutahamyymälöitä. Välivainiolla joskus oli, samoin Höyhtyällä. Ainakin Höyhtyän puutarhamyymälä on jokunen aika sitten purettu palasiksi.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!