lauantai 15. marraskuuta 2014

Pakkelia pintaanSain tänään sahattua ja hiottua melkein kaikille aikaisemmin sahaamilleni seinälampuille kiinnikkeet. Samalla porasin ruuvinreiät ja tein senkkaukset eli kolot, joihin ruuvinkannat uppoavat.


Ensimmäisen koekappaleen tekeminen oli kaikkein vaivalloisinta, koska silloin ruuvinreiät ja kiinnikkeiden paikat piti hakea mittanauhan avulla, mikä oli tietysti hirvittävän hidasta. Jälkimmäiset versiot sujuivat noin vain, kun pystyin porailemaan muihin kappaleisiin merkit käyttämällä ensimmäisiä palikoita muotteina.


Ensimmäiseen koekappaleeseen ajattelin tehdä pari muutosta: kavensin takana olevaa lampunpidikettä niin, että lamppu tulee pikkuisen lähemmäs seinää. Mietin myös, josko ruuvinkannat saisi kokonaan paklattua peittoon. Ajattelin nyt tehdä kaksi koemaalausta: toisen niin, että ruuvinkannat on peitetty, toisen niin, että ruuvit jäävät näkyviin. 


Pakkeli ei ole vielä edes kuivunut, mutta nyt jo tuntuu, että paklatusta versiosta tulee enemmän alkuperäisen näkemykseni kaltainen: ilmassa leijuva, ei mistään kiinni oleva seinälamppu. Seinälamppu, joka näyttää pöytälampulta, höhö.


Kaapista löytyi  valmiina Tikkurilan Presto Kalustekittiä. Kävin lukemassa valmistajan sivuilta, käykö kitti myös ruuvinkantojen kittaukseen. No sitä vartenhan on tietysti olemassa joku eri kitti, Presto LF Remonttitasoite. Sitä myydään tosi kätevästi litran tonkassa ja se maksaa vaivaiset 45 euroa. Tarkistakaamme tämä nyt vielä uudestaan. Jospa tuo Kalustekittikin kävisi. Sormeni ja varpaani ovat ristissä. 45 euroa on törkeä rahasumma, enkä millään viitsisi enää venyttää jo valmiiksi epämiellyttäviin suhteisiin levahtanutta budjettia uudenlaisen kitin vuoksi.


Kuu on ikävällä tavalla puolessa, eikä minulla ole vielä yhden yhtä  käsityötä valmiina! "Sinun olisi pitänyt aloittaa vuosi sitten", tokaisi yksi tuttu. Mutta mistäpä olisin arvannut, että juuri tänä vuonna juuri tähän aikaan intoutuisin tämmöiseen projektiin.


Kyllä se vielä tästä. Nyt en ainakaan enää keksi yhtään uutta juttua. Alan kylmänrauhallisesti ja järjestelmällisesti saattamaan keskeneräisiä töitä valmiiksi. Aloitan vaikkapa näistä lampuista.


10 kommenttia:

 1. Paklattuna näyttää tosiaan jo nyt paremmalta, jotenkin viimeistellymmän näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin! Vielä ei pääse hiomaan ja maalaamaan. Täytyy odottaa pakkelin kuivumista. Tämän ensimmäisen lampun pakkeloinnin jälkeen olen jo varma, että paklattu versio on parempi. En edes viitsinyt alkaa tehdä toista, pakkeloimatonta versiota verrattavaksi. Pitää vain huomenna varmistaa asiantuntijalta, onko tuo minun käyttämä pakkeli sopivaa vai ei. 45 euroa (!) pakkelista on jo aivan liikaa. Siihen en enää veny.

   Poista
 2. On sinulla kyllä mahtavia ideoita, työsi ovat upeita ja niin sympaattisia. Tulevaisuutta ajatellen voisiko vanaria yhdistää "sikaliimalla", jos sillä pysyy paneelit seinässä, niin miksei kevyt vaneri?
  Kuitenkin ruuveilla ne osat mitkä kannattelee lamppua seinässä, ettei pääse tapahtumaan onnettomuuksia. Suosittelisin myös käyttämään led-lamppuja, ettei puu lämpene liikaa (kokemuksen syvällä rintaäänellä) ja etäisyydet pitämään turvallisina, varsinkin jos teet myyntiin. Innolla odottelen uusia ideoitasi.
  Työniloa : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! :)

   Varmasti vaneria voi yhdistää ihan puuliimallakin, kuulemma siis. Tuntuu vain niin oudolta ajatukselta; mitä jos lamppu kopsahtaa? Tipahtaa lattialle? Kuinka kestäviä liimaukset voivat olla?

   Kysyin kahdelta tutulta kirvesmieheltä, onko lamppu varmasti tarpeeksi kaukana vanerista. Kyllä kuulemma on. Kirpparilta löysin vastaavantyylisen, joskin muovisen lampun, josta katsoin mallia ensialkuun.

   Nämä minun käyttämät sähköjohdot on sellaisia paperisten joulutähtien sisälle laitettavia lamppuja. Niihin saa laittaa vain 15 watin hehkun. Paperihan kestää kyllä kovasti kuumuutta, mutta ei se vanerikaan niin vain syty.

   Laitan vielä etikettien taakse huomautuksen siitä, että hehkulamppu täytyy ujuttaa tarpeeksi syvälle sitä varten tehtyyn reikään, ettei se pääse kallistumaan kohti vaneria tai seinää.

   Poista
 3. Hei!

  Hyvä siitä tulee jatka vaan - sitkeä tyttö olet! Voin ja uskallan näin sanoa vanhempana "tyttönä".
  Formu näytää ihan jo sinulta :)! Niin kun tiedät, synnytys ei tapahdu tuskitta, joten tämäkin vaatii aikansa ja keinonsa, jotta tulokas kypsyy ja kehittyy omaksi itsekseen. Joten tee, suunnittele ja funtsaa. Kyllä sieltä jotain valmista lopulta syntyy.

  Kaikkin suunnittelupolttojen jälkeen ei varmasti voi todeta muuta kun - kun ei huono!
  Ristiäiskuvia ootellessa...

  -Kirsikka,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se siitä, kyllä se siitä! Tein tänään toisenkin mallisen lampun, pupun. Ruuvien paklaus on ihan ehdoton juttu, että lamppu näyttää kunnolliselta. Ruuvit vain ovat niin ruokottoman rumia.

   Poista
 4. Hei, tulipa mieleen että helppoa ja nopeaa myyntimatksua myyjäisiin saat, kun liimaat magneetit niiden pienimpien vanerifiguurien taakse! Kaikkihan nyt magneeteista tykkää, ja niitä saa nopeasti valmiiksi kun sulla on niitä valmiita aihioitakin jo :) Toivon kovasti että kauppa käy myyjäisissä kun oot nähnyt noin kovasti vaivaakin. Ja btw ruuvien paklaukseen tarkoitettu kitti on varmasti aivan yliarvostettua, ei ainakaan 45€n arvoista. -AnuEe

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Magneetit on kyllä kivoja! Mietinkin niitä ensialkuun, mutta luovuin ajatuksesta.

   Sen sijaan tein tuommosia sydämen muotoisia roikulakoristeita, joita voi ripustaa vaikka kuuseen. Pari koristetta ajattelin maalata malliksi ja mielikuvituksen kimmokkeeksi :) Ajattelin käyttää kaikki liikenevät jämäpalat näihin sydämiin.

   Poista
 5. Pakkelivinkki: Tikkurilan Lakkakitti, saa pienessä purkissa ja hinta jää näin aika pieneksi. Itse tuolla kittasin kolhuja saaneita puuovia. Kuivuu nopeasti.

  http://www.taloon.com/lakkakitti-1-3l-valk/JJ-42-36xvzc/dp

  DIY-intoilija Riihimäeltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset vinkistä! Tuota Presto LF:ää olisi myös olemassa pienemmässä tuubissa. Kaikilla kaupoilla ei ole niin näppärät nettisivut, että jokainen puteli olisi sinne hinnoiteltu. Sieltä, mistä löysin hinnat, ei ollut sitä pienempää purkkia olemassakaan.

   Tarkistin kuitenkin, että tämä kitti käy myös ruuvien paklaamiseen!

   Linkkaamasi lakkakitti on liuotinohenteista; se vaatisi maalit liuotinohenteisina. Presto taas on vesiohenteinen, mikä sopii minun kaapista löytyville vesiohenteisille maaleille :)

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!