keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Työn allaOlen astunut kuumailmapuhallinten maailmaan. Koskaan enää ei ole paluuta mihinkään muuhun maalinpoistomenetelmään. Olen täysin valaistunut ja näen kaiken uudella tapaa.


Pitkän aikaa olen hinkutellut huonekaluista maaleja hiomapaperin avulla. Keväällä parvekekalusteita maalatessa kokeilin ensimmäistä kertaa  maalinpoistoainetta, joka osoittautui niin surkeaksi tökötiksi, etten koskaan enää maalinpoistoainetta ajattelekaan. Nyt ostin 30 eurolla kuumailmapuhaltimen, enkä olisi voinut uskoa, että se oikeasti toimii näin hyvin. Niin se vain maali irtoaa, kun sitä ensin vähän lämmittää.


 Taskisen vanha ovi on nyt minun.


Käsittämättömän näppärää oli kyllä puhaltimen käyttö. Puupinta ei vaurioidu tästä yhtään.


Käsittelyssähän oli kapea peiliovi, jonka löysin taannoisella ullakonsiivousreissullani. Toiselta puolen maali oli lähtenyt upealla tavalla hilseilemään niin, ettei tarvinnut kuin hipaista, ja hileet lentelivät.


Molemmissa puolissa riitti kuitenkin työtä. Yhteensä maalinpoistamiseen meni kolme tuntia, melkolailla tasaisesti puolet ja puolet, vaikka toisen puolen maali näyttikin olevan vähemmän työläs. Peiliovissa on paljon pieniä kulmia, ja niiden kanssa nyhväämiseenkin meni aikaa.


Jos joskus uudestaan poistaisin peiliovesta maalit, poistaisin ensimmäisenä pienet ja vaikeat kohdat. Nämä syvänteiden kulmat vaativat kaikista pisimmän lämmitysajan, ja siinä samalla muut tasot meinasivat kärähtää. Olisi ollut parempi, jos maalipinta olisi tässä vaiheessa ollut vielä suojaamassa puuta.


Onneksi ei mitään vahinkoa sentään tapahtunut, ja jäljestä tuli näinkin hyvä.
Kolmen tunnin ahkeroinnin jälkeen on maalit poistettu kokonaan. Veikkaisin, että peiliovi on vähintään 60 vuotta vanha. Siinä hetkessä, kun saa vanhat, rapistuneet maalit poistettua ja esiin kuoriutuu paljas puupinta, on jotakin erityisen hienoa. Siellä se terve kaunis puu on odotellut minua maalin alla kaikki nämä vuodet!


Nyt on tämä projekti saatettu hyvälle mallille; pahin on nyt ehdottomasti takana. Yksi toinenkin oikein kiva pikkuprojekti olisi mielessä, mutta saapas nähdä, milloin siihen maltan tarttua.


7 kommenttia:

 1. Hieno vanha ovi ja kätevä apuväline sinulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo puhallin oli kyllä hyvä! Tämän peilioven jälkeen poistin maalit vielä vanhasta seinäkaapista. Siinä maali oli jotenkin tiukemmin kiinni, pintakin oli sellaista tehdasmaisen tasaista. Mutta hyvin lähti maalit vaikeammastakin tapauksesta puhaltimella.

   Poista
 2. Tiesitkö muuten, että kuumailmapuhaltimen käyttö edellyttää tulityökorttia? Tulityökoulutuksessa tuli se fakta esiin ja ei olisi enempää voinut huvittaa! :'D

  Itselläni on siis nykyisellään kyllä tuo kortti, mutta ei vakuutusyhtiön vaatimia maalinpoistotiloja, joten jos työtilani palaisivat poroksi sen takia, en saisi vakuutuksesta mitään. Niinpä rapsuttelen kilttinä tyttönä maalit edelleen siklillä, vaikka sitten yrittäjänäkin... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastiko! En ole koskaan kuullutkaan tulityökortista. Melko hölmöltä kyllä kuulostaa; luulisi, että viimeistään kaupoissa tai tuotteissa pitäisi sitten lukea, että tämän jos ostat, vakuutus ei kata mitään. Myyjän kanssa valittiin tuota vempelettä, eikä myyjäkään sanonut mitään.

   Mutta eipä sillä, että se olisi estänyt minua ostamasta puhallinta. Tokihan huomasin, että se on tosiaan kuuma, ja jos oli varomaton, poltti puuta tummaksi. Aika kauan saisi kyllä jyystää, että kaluste oikeasti syttyisi palamaan.

   Voivatkohan ne poistetut maalilastut syttyä palamaan? Joissakin maalaustarpeissa kuten kalusteöljyissä lukee, että rätit ja sen semmoiset saattavat syttyä itsekseen palamaan.

   Poista
  2. Joo, poistojätteen varoaika on semmoinen 30-40 minuuttia sen syttymisvaaran takia, mutta se on eri juttu kuin tuo itsestään syttyminen. Kaipa joku materiaali sitten periaatteessa voisi syttyäkin, vaikka itse on vaikea kuvitella että poistettu maali ihan ensimmäisenä syttyisi.

   Kalusteen voi muuten sytyttää tuolla vehkeellä tuleen! :D Jos ei tiedä mitä ainetta pintakäsittelyssä on käytetty, voi huonekalu ihan oikeasti roihahtaa kunnolla tuleen. Jotkut vanhat pintakäsittelyaineet, suurimmaksi osaksi lakat, ovat vähän riskialttiita maalien alla. Tuli kun saattaa levitä sitten sekunneissa kattamaan koko huonekalun ja sitten on jo vähän myöhäistä huonekalun suhteen (ja voihan se kiire tulla muutenkin, riippuu vähän missä on).

   Poista
  3. Kaipa se sitten on mahdollista; jollekulle joskus on varmaankin käynyt niin surkeasti! Mutta tosi oudolta tuntuu, että porottelisi puhaltimen kanssa yhtä kohtaa niin pitkään, että puu syttyisi tuleen. Ja vaikka syttyisikin, niin miten ihmeessä se koko mööpeli siitä palaisi? Tai ehkä siinä sitten syttyisi samalla se poistojäte ympärillä, ja sitten sitä olisi pulassa. Minä kyllä poistelin poistojätettä kauemmas, ettei se olisi tiellä.

   Varmasti parasta olisi, jos pääsisi ulkotiloissa poistamaan maaleja. Ensimmäisellä kerralla poistin maalit kellarissa, ja siellä oli tosi tunkkaista lopulta. Toisen kerran raahasin kalusteen parvekkeelle. Siellä oli paljon siedettävämpää työskennellä.

   Jos pihalla sattuisi vahinko puhaltimen kanssa, menettäisi ehkä huonekalun, mutta ei sentään koko rakennusta :)

   Poista
  4. Ja nyt kun tätä mietin, niin varsinkin tuonne sisätiloihin olisi kyllä voinut ottaa sammuttimen mukaan. Surkea juttu siinä vaiheessa miettiä, miten palon sammuttaa, jos yhtäkkiä tuli leimahtaa.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!