sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Arkistojen kätköistäEstonian uppoamisesta on kulunut tänään tasan kaksikymmentä vuotta. Olen lueskellut tutkintaraportin sitä osiota, jossa selviytyneet kertovat tapahtumien kulusta (löytyy täältä). Keväällä jo löysin Ylen Elävän arkiston ja katsoin läpi vuoden 1994 Estonia-aiheiset uutispätkät (täällä). Aivan karsea tapahtuma, mutta silti jännittävää uppoutua lukemaan raporttia ja katselemaan ikivanhoja uutisia.


Varsinkin tutkintaraportin kertomukset ovat mielenkiintoista luettavaa. Käykäähän kurkkaamassa, jos aihe yhtään kiinnostaa. Näiden pätkien jälkeen minä en ehkä koskaan enää matkusta laivalla. Tässä pari otetta tekstistä:


Eräs naistodistaja, hyvin lähellä sisääntuloaulaa olleesta hytistä, oli menossa peräänpäin, mutta hän putosi sisään hyttiin, jossa oli ennestään kaksi ihmistä.
Hän veti itsensä taas takaisin käytävään jättäen muut kaksi jälkeensä. Useimpien hyttien ovet olivat auki, mutta käytävällä oli vain muutamia ihmisiä. Todistaja käveli pitkin laipiota ja hyppi hyttien oviaukkojen yli.Todistajalla, joka johdatti vanhempiaan ja tyttöystäväänsä, oli vaikeuksia päästä portaikkoon. Sinne päästyään hän kääntyi katsomaan muita kolmea, jotka olivat yhä toisella puolella. He eivät päässeet aulan poikki ruumiiden ja tungoksen takia. He huusivat ja kehoittivat häntä jatkamaan kiipeämistä portaikossa yksin.


Tutkintaraportissa kuvataan paitsi henkiinjääneiden todistajien omaa toimintaa, mutta myös sitä, mitä he näkivät. Muutamissa kuvauksissa kerrotaan, miten osa ihmisistä jähmettyy paikoilleen eikä tee mitään. Osa taas juoksee ympäriinsä paniikin vallassa. Kumpaanhan ryhmään itse kuuluisin?


Muistopäivästä huolimatta kotona on oikein seesteistä. Eilispäivä hurahti antiikkimessuilla, tänään otin vihdoin ja siivosin. Nyt on siistiä.
Mitäköhän Estoniasta pelastuneille kuuluu nykyään?


4 kommenttia:

 1. Tuo Estonian onnettomuus oli järkyttävä. Muistan miten kauhealta tuntui kuulla siitä. Mutta teillä on kauniin ja kivan näköistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän se oli. Minä olen vielä tänäänkin lukenut uusimpia lehtijuttuja Estoniasta. Tutkintaraportti oli aika karua luettavaa.

   Kiitokset kohteliaisuudesta! :)

   Poista
 2. Joskus myös olen katsonut noita Elävän arkiston pätkiä. Olin kuusi vuotta, kun Estonia upposi. Vaikka se ei henkilökohtaisesti koskettanut, niin että olisi ketään sieltä tuntenut, niin kyllä se jotenkin jäi mieleen ja vieläkin muistan ne uutiset, joita lapsena katsoin. Ne meressä lojuvat lautat ja kuinka uutisissa kerrottiin, että osa pelastuslautoista oli pudonnut mereen väärin päin. Estonialta ei kai pelastunut yhtään lasta. Sekin on järkyttävää.

  Helsingin Sanomissa oli mielenkiintoinen artikkeli, jossa yritettiin selvittää, mitä Estonialla soittaneelle orkesterille tapahtui, luin sen viikonloppuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Elävä arkisto on aivan loistava! Sieltähän voi siis teemoittain hakea aiheen, joka itseä kiinnostaa.

   Minä olin 9-vuotias, kun Estonia upposi. Muistan, että aamulla oli jo tosi pimeää. Muistan myös uutispäktiä: niitä kuvia, joissa oranssit lautat seilaa merellä, ja sen yhden pätkän, jossa keski-ikäinen suomalainen mies kuvailee tapahtumia sairaalasängyltä.

   Luin juuri wikipediasta, että nuorin selviytynyt oli 14-vuotias, toiseksi nuorin 16. Mutta ei siellä laivalla silloin tainnutkaan olla juuri lapsiperheitä. Enimmäkseen seurueita, kuulemma.

   Ai niin! Minäkin näin tuon artikkelin, mutta lukeminen unohtui puolitiehen! Äh! Ja nyt kun menen lukemaan sen loppuun, menetän yhden viidestä ilmaisesta lukukerrasta. Olen tietenkin niin pihi, etten maksa rajattomasta lukuoikeudesta. Yritän sitten viikon ajan säännöstellä viisi artikkeliani niin, että luen vain jännimmät jutut. Toisinaan katson mielenkiintoiset otsikot ja käyn lukemassa vastaavan uutisen joltakin toiselta sivustolta. Mutta Hesarilla on kyllä käsittämättömän hyviä tekstejä. Erityisesti tykkään ihmisaiheista, semmoisista joilla ei ole uutisarvoa. Kesällä oli esimerkiksi juttu Helmistä, jonka vanhemmat eivät oikein osaa lukea.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!