tiistai 12. elokuuta 2014

Uusia popojaSaimme miehen kanssa viime jouluna sukulaisilta lahjaksi lahjakortin Stockmannille. Tässä kahdeksan kuukauden aikana, loppuaikoja kohti kiityvään tahtiin, olemme käyneet moooonet kerrat tutkailemassa valikoimaa ja miettimässä, mihin kortin käyttäisimme. Ikinä emme ole päässeet mihinkään lopputulokseen. Meillä on ollut joko eriävät mielipiteet kortin käyttötarkoituksesta tai sitten sama tavara on ollut paljon halvempi toisaalla, eikä kitsas mieli ole raaskinut turhanpäiten törsätä.


Yhden kerran jo välähti: käyttäisimme lahjakortin tarvitsemaamme tulostimeen! Selailimme eri nettikauppojen tulostinvalikoimia, kun lahjakortti yllättäen muistui mieleen. Simppeli valitsemamme perustulostin maksoi nettipuljussa 89 euroa, sama malli Stokkalla 119 euroa. Takaisin nollaruutuun siis. Ei pysty, ei vain pysty. 


Hyvistä pyrkimyksistä ja ahkerasta yrittämisestä huolimatta emme saaneet käytettyä lahjakorttia mihinkään yhteiseen hankintaan, joten päädyimme jakamaan saldon puoliksi. Minä käyttäisin puolet mihin ikinä haluaisin, mies törsäisi oman puoliskonsa omalla tahollaan.


Nyt leikki helpottui huomattavasti. Kävelin suoraan kenkähyllyille ja löysinkin heti ihastuttavan kenkäparin, jota olin jo aiemmin netissä ja toisessa kenkäkaupassa väärässä koossa ihastellut. Enää ei tarvinnut monta hetkeä miettiä: valitsin tanhutossukoita muistuttavat Clarksin superhienot nahkakengät, jotka istuvat kuin villasukat. Lahjakortinpuoliskoni ei suinkaan riittänyt kattamaan kenkien koko summaa, mutta nämä olivat niin hienot, että päätin varsin sijoittaa niihin ihan omaakin rahaa. Kylläpä sitä nyt.

Tooodella aniharvoin kiertelen kauppoja muuten vain, mutta kun ostomania iskee, se iskee vähintään tuplana. Kun löytää yhdet kivat kengät, pääsee uusien kenkien makuun, ja siinä käy niin, ettei pian mikään enää riitä. Nämä Vagabondin nahkaballerinat löytyivät Kookengästä. Edelliset Vagabondin ballerinat ostin neljä vuotta sitten, ja tämän kesän alussa ne olivat niin kärsineet, että heitin ne pois. Toivottavasti nämäkin kestävät vähintään yhtä pitkään.


Tänä aamuna sipsuttelin koiranpissatuslenkillä uusilla, hienoilla ballerinoillani, kun pieni sadekuuro yllätti. Teki mieli riisua nahkakengät heti pois, ottaa ne takin alle suojaan ja kävellä paljain jaloin kotiin. En kuitenkaan tehnyt niin. Ajattelin, että se olisi ollut liioittelua. Että kengät ovatkin käyttöä ja kulutusta varten, eikä niitä voi aina ottaa pois, jos sataa, koska Suomessa sataa normaalisti joka toinen päivä. Pahalta tuntuu se vaihe, kun on pakko yrittää suhtautua uusiin kenkiin tavallisina käyttöesineinä, jotka on pakko alistaa elämän vaaroille ja julmuuksille. Kunpa voisin suojella niitä pidempään. Voisinpa aina pitää ne turvassa ja koskemattomina sisätiloissa.


Rakoista ja hiertymistä huolimatta uudet kengät ovat aina niin mahtavia. Ei millään raaskisi turmella niitä esimerkiksi astumalla epämääräisiin paikkoihin kuten nurmelle tai hietikolle tai ylipäänsä millekään muulle kuin tasaiselle asfaltille. Pahinta on, jos menee epähuomioissa potkaisemaan kärkeä niin, että siihen jää naarmu. Sitten on paha mieli taattu pitkäksi aikaa.


Mutta nyt kengät kiiltävät uutuuttaan ja on syytä olla onnellinen. Koko kuuman kesän olen löntystänyt menemään käytännöllisillä ja mukavilla mutta valitettavan epätyylikkäillä rantaläpysköillä. Nyt voisikin kaivaa esille ihmismäiset ja asialliset syyskengät. Ehkäpä jopa suorittaisin niille syyshuollon. Vaikka tuskinpa nyt sentään.


10 kommenttia:

 1. No jokos mies törsäsi oman lahjakortin puoliskon? :)

  Meillä kävi samalla lailla kun saimme häälahjaksi vähän rahaa. Järkevää yhteiskohdetta rahalle ei löytynyt joten mie sanoin miehelle että annat mulle puolet rahoista ja ostat omalla puoliskolla mitä itte haluat. Niin tehtiin ja mie kävin ostamassa itselle Marimekon laukun jota olin ihaillut pitkään ja olen niin onnellinen siitä ♥
  Minne mies käytti rahat sitä en tiedä....no ei ainakaan mihinkään näkyvään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se vielä :) Tämä oli minulle paljon helpompaa kuin hänelle :)

   Järkevän yhteiskohteen keksiminen on tosi vaikeaa. Mekin mietittiin vaikka mitä veitsiä sun muita, mutta ei kai me sellaisia enää tarvita. Miehen ehdoton vaatimus oli, ettei osteta mitään "kippoa". Siksi esimerkiksi kaikki Marimekon ihanat astiat rajautuivat valinnan ulkopuolelle :(

   Poista
 2. Onnea uusista kengistä! Sä kirjoitat kyllä niin hauskasti asiasta kuin asiasta että aivan huomaamatta lukee jopa kengistä kertovan postauksen loppuriviin asti. Sitä ei monesti tapahdu.. voisit kirjoittaa vaikka kirjan? Onko käynyt mielessä? Ei ehkä kengistä, mutta jostain muusta.. elämästä yleensä. Kivaa syksyä, toivottavasti on kuivaa keliä pitkään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onpa kiva, että tykkäsit tekstistä! Minulla on pitkään ollut vähän höpötekstien kirjoittamisen motivaatio hukassa. Kyllä se sieltä taas aikanansa nousee :) Oikeassa elämässä olen tehnyt pari vuotta toimittajan töitä, koulutukseltani olen äikän ope. Yritin nyt syksyksi katsella jonkinmoista kirjoittajakurssia vaikkapa kansalaisopistolta, mutta vielä en ole mitään löytänyt. Kirjoittajakurssi voisi olla tosi hyvä ja pätevä, mutta toisaalta se voisi olla myös superankea ja lannistava. (Pieni ryhmä surumielisiä, toisilleen vieraita ihmisiä ahtautuneena suljettuun, neuvostotyyliseen ikkunattomaan huoneeseen. Melankolista keskustelua melankolisista teksteistä. Ovi kaukana, ei pysty pakenemaan.)

   Poista
 3. Ootpas löytäny kivoja kenkiä :)
  Ite tykkään shoppailla kengät kirpparilta, jos ne vaan suinkin on helposti desinfioitavissa. Ovat yleensä valmiiksi mukaviksi venytettyjä. En koskaan osta uusia kenkiä, jos istuvuus ei oo heti täydellinen -niin paljo inhoon kenkien aiheuttamia rakkoja ja hiertymiä :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain! Eilen jo rahtasin kaikki kengät yhteen kasaan, että nyt minä ne hoidan ja käsittelen. Ei, ei vielä. Inhottava työ, eikä lopputulos näy missään.

   Minä ostan oikeastaan kaikki kengät uusina. Kirpparilta voisin ostaa kumisaappaita, puupohjaisia kenkiä ja aivan uudenveroisia korkokenkiä. Jos joku toinen ihminen on astunut kengät omiin askeleihinsa sopiviksi, se voi tehdä hallaa omalle selälle. Minä taidan olla aika herkkä tuon suhteen: jotkut ballerinat, joita käytän vain kesäisin, saattavat talven tauon jälkeen tuntua ihan vierailta astua. Sellaisilla kengilllä, joihin on painunut "väärä" askellus, on tosi vaikea kävellä.

   Mullakin tietenkin häiritsee uusien kenkien rakot ja hiertäminen. Mutta jollakin sairaalla, masokistisella tavalla se on myös osa uusien kenkien viehätystä :) Suurin osa omista kengistä on nahkakenkiä, koska ne hengittävät niin hyvin ja muovautuvat juuri sopiviksi omiin jalkoihin. Ei se muovautumisvaihe niin kauaa kestä, etteikö sitä silloin tällöin kärsisi. Uusia kenkiä tulee tosiaan ostettua melko harvoin, ehkä kerran vuodessa, jos sitäkään.

   Poista
 4. Osaatko sanoa Clarkseille tarkempaa mallia? Törkeän hienot! Itsellä on ollut kahdet Clarksit, molemmat keksi 7-8 vuotta, maksavat itsensä kyllä takaisin.

  -Pappadiippa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osaan! Etsin kengät ihan sinua varten: https://stockmann.com/fi/naiset/jalkineet/vapaa-ajan-jalkineet/vapaa-ajan-jalkineet/clarks-felicia-vale-kengat?itemId=764435

   Malli on siis Clarks Felicia Vale. Ensimmäistä kertaa näin nämä Stockmannin yhteydessä olevassa kenkäkaupassa, Vimassa vai mikä se on. Siellä kengät olivat 30 prosentin alessa, mutta niitä oli jäljellä vain yksi pari aivan liian pienessä koossa. Nyt löysin saman mallin myös Stockmannin puolelta (en aiemmin tiennyt, että Vima ja Stokka on eri yritys, vaikka toimivat saman katon alla). Ainakaan Oulun Stokkalla näitä ei ollut kuin muutama pari, omaa kokoani nämä ainoat. Myyjän mukaan malli on kuulemma ollut kovin suosittu.

   Mulla ei ole tainnut Clarksin kenkiä olla aiemmin. Vagabondista ja Tenpointsista muun muassa olen tykännyt. Nämä kengät maksoivat rapian satasen, mikä on minusta paljon rahaa. Mutta kyllä hyvät kengät itsensä aina takaisin maksavat :) Ballerinoistakin valitsin nahkaiset, kunnolliset, vaikka "samannäköisiä" olisi ollut paljon halvemmalla kankaisina tarjolla. Parempi on omistaa vähemmän mutta hyvälaatuisia :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos :) Me vielä ballerinojen kanssa totutellaan yhteiseloon: ne tykkää raaputtaa toisen jalan nilkan rikki. Minä olen kärsivällinen ja odotan, että kengät taipuvat tahtooni ja jalkojeni muotoon.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!