sunnuntai 24. elokuuta 2014

RavintolapäivänäMinusta tulisi loistava tapahtumatiedottaja ihan mille tahansa yritykselle tai yhdistykselle. Kertoisin tapahtumista aina sitten, kun ne olisivat jo menneet vähintään viikko sitten. Niinpä siis ilmoitan, että Ravintolapäivää vietettiin viikko sitten. Tervetuloa, eh.


Ravintolapäivän idea on, että yhtenä päivänä kuka tahansa yksityinen ihminen saa myydä valmistamaansa ruokaa missä tahansa kadun kulmassa. Ravintolapäiviä pidetään muutaman kerran vuodessa; edellinen päivä oli viime sunnuntaina, seuraava marraskuun 15. päivänä.


Viikko sitten mieheni ja hänen pari kaveriansa perustivat yhden päivän ravintolayrityksen, ravintola Puercon. Kaverit vastasivat ruokapuolesta, mies taas pani oluen (yleiseen tapahtumaan tietenkin alkoholittomana).


Ravintolapaikaksi valikoitui tutun puusepän vanha, ihana verstas Tuirassa. Rakennus on toiminut aikojen alusta saakka verstaana, ja se on sisältä aivan alkuperäisessä kuosissaan. Verstas sijaitsi alkujaan toisaalla, ja nykyiselle paikalleen se siirrettiin vuonna 1931. Nyt verstasparalla on enää kymmenisen vuotta armonaikaa, kun kaupungin vuokraaman tontin vuokrasopimus päättyy, ja koko huikea rakennus täytyy vetää sileäksi. Hieno juttu! Eiköhän me tähän tilalle rakenneta joku maitopurkin näköinen betonikuutio. Mahtuisiko niitä useampi päällekäin?

Kysyntä ylitti kokkien odotukset, ja ihmisiä lappoi sisään solkenaan. Puolentoista tunnin päästä avaamisesta kaikki ruoka, 70-80 annosta, oli jo myyty!


Oli tosi mukava nähdä, miten mielenkiinnolla aivan vieraat ihmiset saapuivat Ravintolapäivään. Osa tuli pelkästään oululaista olutta ihmettelemään, osa tietysti ruuan vuoksi.


Tämän Ravintolapäivää varten pannun oluen etiketin piirtämistä varten mies halusi ottaa mallia voiton merkkiä esittävästä kädestä. Minun oli tarkoitus toimia mannekiinina. Kävi ilmi, etten kykene laittamaan nimetöntä ja etusormea niin, että ne koskettaisivat kämmenselkää. On aina hienoa löytää uusia puutteita itsessään. Teimme sitten niin, että mies näytti voitonmerkkinsä itse omalla erinomaisella ja kykenevällä kädellään, minä otin siitä valokuvan ja niin mies sai mallinsa. Ravintolapäivää vietetään ympäri Suomea, ja käsittääkseni tämä Suomesta kolme vuotta sitten lähtenyt tapahtuma on siirtynyt muihinkin Euroopan maihin. Oliko tapahtuma tuttu sinulle jo ennestään, vai kuulitko siitä nyt ensimmäistä kertaa?8 kommenttia:

 1. Kivan näköinen paikka ja sellaisen tuomion saanut!
  Hieno etiketti muuten pullossa. Kiva kun jotkut jaksaa perustaa ravintoloita tällaisina päivinä. Itse voisin vain olla asiakaspuolena, mutta nyt meni ajankohta vähän ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti purkutuomio saadaan vielä kumottua. Onhan tässä kuitenkin aikaa vielä. Minä sain kyllä ikuiset traumat vuokratontteja kohtaan, kun tästä kuulin. Tuokin torppa on ollut paikoillansa 30-luvulta saakka. Samassa pihapiirissä asuu vanha pariskunta, toinen lapsuudenkodissaan. Ja sitten ne talot pitää vetää sileäksi? Hirsirakennuksenhan voi siirtää, mutta ei lautataloa. Ja varmasti se hirsitalon siirtäminenkin on tosi kallista. Minulla ei ainakaan olisi varaa alkaa siirtää hirsitaloa. Se pitäisi myydä pois. Hullua!

   Ravintolapäivien nettisivuilta taitaa löytyä kaikki ravintolat, jotka ovat tapahtumaan ilmoittautuneet. Sieltä kannattaa sitten kurkata, missä haluaisi mennä käymään :)

   Poista
 2. On tuttu, työpaikkani yksi hanke lähti mukaan aktivoimaan tapahtumaa kolmen kunnan alueella maaseudulla ja onnistui innostamaan ihmisiä sekä pitämään ravintoloita että syömään niissä. Hanke kustansi näille paikoille kyltit, lehtimainontaa ja markkinoi tapahtumaa muutenkin. Miehen ja siskon kanssa on haaveissa tapahtumaan osallistuminen joskus itsekin. Tosi hienolta näytti teidän päivä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva! Jännältä kuulostaa! Näillä meidän pojilla oli omat Facebook-sivut ja ilmoitus siellä Ravintolapäivien sivuilla. Tosi hyvin olivat ihmiset kyllä paikan löytäneet!

   Marraskuussa taas ehtii osallistua, syöjänä tai kokkina :)

   Poista
 3. Haa, eilen just kävelimme miehen kannsa Tuiran rannalla ja ihasteltiin juuri tätä ja erästä toista taloa joka taitaa jo olla purkutuomion saanut. On se niin sääli!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuiranrannassa tulee mieleen yksi vanha koulu vai oliko se vammaisten asuntola, joka sai purkutuomion. Muita en nyt sieltä hoksaa.

   On kyllä aivan karsea sääli ja pahemman luokan synti, että näitä vanhoja rakennuksia puretaan! Ja joku karsea kerrostalokolhoosi tilalle!

   Poista
 4. Ihan vasta pyöräilin tuosta ohi tyttöjeni kanssa ja muistelin heille Merijalin makeistehdasta... Kuinka Helmix tuoksuikaan nenään eräänä kevätaamuna... kOhta Tuirasta oo enää mittää jälellä nimim. Tuirasa syntyny Niin ja ravintolapäivä on tuttu, monesti oon aatellu perustaa Puutarhasta pöytään - kahvilan mut aina se on jääny...

  Saija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, Tuira on kyllä täynnä uusia kerrostaloja. Toivottavasti nämä vanhat, muutamat puutalot siellä säilytetään. Leijona-kylttihän puunattiin tässä jokunen vuosi sitten; kyllä aina jotakuta kiinnostaa säilyttää vanhoja maamerkkejäkin :)

   Perustapa marraskuussa oma ravintolakaffila! Nyt on vielä aikaa suunnitella! :)

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!