tiistai 19. elokuuta 2014

Olisiko se tässä?Ullakkosiivouksesta hamstratut huonekalut alkavat hiljaksensa pohtia tulevia paikkojaan. Kapean, täyspuisen peilioven ja lasiovisen vitriinikaapin kannoimme suoraan ullakolle odottelemaan käsittelyään. Molemmista kalusteista täytyy poistaa maalit ennen uudelleenmaalausta, eikä se ole tämän päivän tehtävä. 


Maalauksen lisäksi kalusteet odottelevat myös sopivan paikan löytymistä. Kesän alussa suunnittelin ompelunurkkausta, jonka yksi pöytävaihtoehto oli peiliovesta tehty pöytä. Löysinkin mieluisen pöydän (tämän) Tori.fistä, ja peiliovisuunnitelma jäi. Nyt kun kävikin niin onnellisesti, että vielä peiliovikin käveli suoraan äidin syliin, täytyy pöytäsuunnitelma ottaa ehdottomasti uudelleen mietintään. Ehkäpä peiliovipöytä sopisi pojan huoneeseen? Oven maali oli niin ihanasti rapistunut, että maalinpoisto tulee varmasti olemaan oikein mukavaa.


Paperikaappia sommittelimme ompelunurkkaukselle. Eikö se olisi tässä ihan kiva? Hyllyvälit ajattelimme täyttää lehdillä ja kirjoilla. Jonkun pitäisi vain ensin puunata kaappi ja joka ikinen hyllyväli perusteellisesti ennen täyttämistä. Vapaaehtoisia ei ole vielä ilmoittautunut.

Kaapin edessä on perinteinen joka koulun työtuoli, sekin sieltä samalta ullakolta. Näitä mustajalkaisia tuoleja olen ihastellut jo muutaman vuoden verran, mutten ole törmännyt niihin vielä huokeaan hintaan. Olen aivan varma, että kyseisiä tuoleja on joka ikinen torppa ja heinälato täynnänsä, mutta minun luokseni on päätynyt vain tämä yksi kappale. Meillä on keittiössä pinottuna kasa mustia muovisia varatuoleja, jotka mielelläni heivaisin menemään näiden ilmeikkäiden koulutuolien tieltä. Ehkäpä tahti tästä kiivastuu nyt, kun keräilyputki on saatu auki.


Tuolilla lojuu pino kirjoja, jotka myöskin raahasin ullakolta mukaani. Kirjat ovat 1920-1940-lukujen koulukirjoja. Yksi on Kalevala, toinen kuvitettu eläinopus. Muutoin loistokuntoisissa, mutta pitkäksi aikaa unohdetuissa kirjoissa on ikävä tunkkainen haju, ja mietin, miten saisin kirjat puhdistettua. Voikohan ne pakastaa ja onko siitä mitään hyötyä? Onko niille ylipäänsä mitään tehtävissä?

8 kommenttia:

 1. Ihana tuo paperikaappi ja koulutuoli! :) Kirjojen suhteen en osaa auttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! Paperikaapista pyyhkäisin tänän ensimmäiset, pahimmat pölyt. Kyllä sitä pitää vielä jaksaa uudemmankin kerran puunata ennen kuin sen täyttää tavaroilla. Painepesurilla se pitäisi pestä.

   Poista
 2. Tuleepa löydöistä ihania juttuja kotiin. Minua onnisti tuollaisten koulutuolien kanssa, ostin niitä kahden euron kappalehintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo paperikaappi taitaa olla minun suosikki. Harmi, että sen puhdistaminen näin kymmenien vuosien tauon jälkeen on niin vaivalloista.

   Oij että. Kyllä miekin ostaisin koulutuoleja parilla eurolla! Ehkäpä ne nyt vielä joku päivä sattuu vastaan.

   Poista
 3. Itseä ei ole suuremmin tunkkainen haju kirjoissa haitannut, mutta joissain tapauksissa olen jättänyt ne levälleen viikoiksi tuulettumaan. Google kertoi myös tälläisen kikan:
  http://www.kirjastot.fi/kysy/arkistohaku/kysymys/?ID=7c603967-6495-47c5-913c-cbc6c87f2e44

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokasoodaa täytyy kokeilla, jos sitä kirjastoltakin suositellaan! Kiitos vinkistä!

   Poista
 4. Ruokasooda raikastaa minkä vaan. Kokeilun arvoista voisi olla sulkea kirja ja pari ruokalusikallista soodaa muovipussiin, ravistaa sitten pussia hellävaroen että sooda levittyy, antaa vaikuttaa vaikkapa yön yli ja sitten ravistella soodat irti kirjasta. Tuo kikka toimii ainakin vaatteisiin, kenkiin, laukkuihin, pehmoleluihin, mattoihin (niihin ilman pussia toki; D), tyynyihin... ja käärmeen kakkatahrojen hävitykseen matoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvikettukin laittoi kirjaston vinkin kirjojen käsittelyyn soodalla: tuossa kirjaston vinkissä kerrottiin, että soodaa voi käyttää, jos kirja on kastunut, ja yrittää imeyttää veden pois.

   Tätä täytyy kyllä koittaa! Onkohan muuten väliä, onko näihin soodakikkoihin käytetty sooda vanhentunutta?

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!