perjantai 25. heinäkuuta 2014

Sinisen maljakon arvoitusSamalla kirppiskerralla rulokaapin ostamisen aikaan löysin sinisen maljakon, jonka alkuperä on minulle täysi mysteeri. Olen yrittänyt googlettaa kotimaisia maljakoita, mutta samanlaiseen en ole törmännyt. Nuutajärvellä on saman mallinen maljakko, mutta röpelöpinta ja väritys ovat erit.


Osaako joku kertoa, kuka on valmistanut tämän maljakon? Mikä on tuo vihainen, nyrkkiä puiva ukkeli? Entä minkä paikkakunnan vaakuna on ukkelin alla?
Olisipa hienoa, jos joku osaisi kertoa tästä maljakosta enemmän! Onkohan tämä aivan tusinatavaraa vai teinkö kaikkien aikojen löydön?


20 kommenttia:

 1. Tämä maljakko on valmistettu Pietarsaaressa, siksi kruununleima, muistoksi Olympialaisissa, joita Suomessa vietettiin 1952. Tekijä oli itse kärsinyt monessa asiassa epäreiluudesta, tuli lapsena hiihtokilpailussa neljänneksi ja jäi ilman palkintoa ja monia muita vst tapahtumia. Joten päätti tehdä kaikille jotka sanovat kilpailuissa tämän valmiina - paikoillanne - hep lahjaksi maljakon. He kun eivät pääse osallistumaan, kun ovat lähettämässä kilpailijoita matkaan.

  Todella upean ja arvokkaan maljakon olet löytänyt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selityksesi menee minuun täydestä, mutta sinut tietäen suhtaudun tarinaasi terveellä varauksella. Niin kiva kuin olisikin ajatella, että maljakko liittyy vuoden 52 olympialaiseen ja paikoillanne - valmiit -hep -tyypin traagiseen menneisyyteen ja hiihtokisaepäonnistumisiin, en ole tästä nyt aivan varma.

   Pietarsaaren vaakuna näyttäisi olevan erilainen. Kuvahaulla "vaakuna" löytyy paljon kruunullisia vaihtoehtoja. Tässä minun vaakunassa kruunussa on viisi tuommoista kohokeosaa. Vaaikunan punainen osa on aikalailla kulunut. En saa aivan selvää, mitä siinä on.

   Poista
 2. Jännittävä arvoitus! Näyttää omaan silmääni vähän Uusikaarlepyyn vaakunalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kemiä on myös ehdotettu. Aika monessa vaakunassa on sinistä, punaista ja kruunu. Voisikohan tuo olla jonkin yrityksen tai yhdistyksen oma merkki? Pitäisi viedä maljakko oikealle asiantuntijalle, että tästä tulisi selko.

   Poista
 3. En ole koskaan tuollaista maljakkoa....kaunis kyllä on..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis ja ennen kaikkea jännittävä! Löysin eilen toisenkin metsästystä vaativan aarteen, pienen koriste-esineen. Pitäisi varmaan lainata kirjastolta joku design-historian opus. Mistäköhän sitä lähtisi liikkeelle?

   Poista
 4. Ei kyllä mitään hajua mikä maljakko voisi olla, mutta laitapa kuvat designlasi.comin tunnistuspalstalle niin varmasti joku osaa auttaa: http://www.designlasi.com/forum/lasiesineiden-tunnistus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Laitoin kyselyä tuonne sivulle heti vinkkisi jälkeen, mutta ainakaan vielä ei ole kukaan kysymykseeni vastannut. Ehkä tämä on niiiiiin harvinainen :))

   Poista
 5. Voisikohan tuo olla jonkun yhdistyksen maljakko? Eikös yhdistyksilläkn - ainakin joillain - ole(on ollut) vaakunan näköisiä logoja/merkkejä? Tämä tuli mieleen tuosta ihmishahmosta, että joku järjestötunnusko olisi. Mene ja tiedä.

  Voi olla suomalainen tai vaikka ruotsalainen, pitää muistaa että samoihin aikoihin (oisko noin 70-luvulta tuo) valmistettiin hyvin samantyyppisiä esineitä muissakin maissa.

  Lasin kuviopinnasta tulee mieleen Mäntyharjun Lasi, mutta en kyllä googlettamalla löytänyt mitään vahvistusta mielikuvalleni.

  Olispa hauska tietää maljakon tarina, vaikka Lanttuleikkurin versio on kyllä kovasti paljon mieleeni! :)

  Paula Turusta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se voi olla! Jos se on jonkun yhdistyksen maljakko, en varmasti koskaan tule tietämään kipon alkuperää. Toivottavasti sillä on oikein mahtipontinen menneisyys.

   Maljakko voi hyvinkin olla ulkomainen. Itse veikkasin suomalaista siksi, että siinä on tuo suomalaisen oloinen vaakuna. Mutta selvästihän vaakunakin on jälkikäteen lisätty lasin päälle; ehkä näitä maljakoita on valmistettu niin, että kuka tahansa saa lisätä oman merkkinsä ja logonsa tyhjään kohtaan.

   Lanttuleikkurin versio olisi paras mahdollinen! Kyllä minä vähän petyn, jos maljakko lopulta paljastuukin olevan vaikka joku Oulun Kalamiesseuran tai Sahaveikko ryn tai Meijerivoi Oy:n kippo :(

   Poista
 6. Hienon löydön olet tehnyt! Itsekin kierrän kirppareita epäsäännölisen säännöllisesti etsien juuri maljakoita tms. käyttötavaraa. Mielenkiintoiselta vaikutti Lanttumaakarin vastaus. Harmi kun hän ei linkittänyt mitään tietonsa tueksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä hieno maljakko. Sen arvoitus ei ole vieläkään ratkennut!

   Luulen, että Lanttumaakari tuossa ylempänä höpöttää, minkä näppäimistön näpytykseltään ehtii :))

   Poista
 7. Minulle tuli tästä maljakosta mieleeni Lappeenranta, heidän vaakunansa sekä he käyttävät nuijamiestä erilaisissa matkamuistoissa.... Terhi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytin maljakkoa syksyllä antiikkimessuilla ja kysyin kahdelta eri lasitavaran myyjältä mielipidettä. Toisen mielestä se oli "ilman muuta" kotimainen, toisen mielestä ehdottomasti ruotsalainen.

   Tiedä sitten! Kai se on joko kotimainen tai sitten ei.

   Poista
 8. Hei onko selvinnyt sinisen maljakon arvoitus? Kiinnostaisi kovi ,hieno maljakko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole selvinnyt! Se on kahden antiikkilasimyyjän mukaan joko kotimainen tai sitten ei :)

   Poista
 9. Hei,

  minuakin kiinnostaisi, selvisikö maljakon kohtalo vieläkään :D?

  -Pursu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No terve! Eipä tuo ole mihinkään selvinnyt :) Kerron, jos jostakin ihmeestä uutta ilmenee!

   Poista
 10. Kokeile kysyä tuolta: http://antiikkidesign.fi/kysy-esineista/kysy-meilta-esineistasi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerran antiikkimessuilla näytin tätä kahdelle eri myyjälle: toisen mielestä kotimainen, toisen mielestä ruotsalainen.

   Jollekin tuollaiselle sivustolle kerran latasin kuvan ja kysymyksen, mutta ei tullut vastausta.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!