lauantai 21. kesäkuuta 2014

TSI: MuovipussiompelusJoitakin kuukausia sitten törmäsin Joka tyypin sisustuskirjassa ennenkuulumattoman nerokkaaseen käsityövinkkiin, muovipussien sulattamiseen ja ompelemiseen. Sisustuskirjassa tällä tekniikalla oli ommeltu seinällä roikkuva pyykkipussi. Idea jäi kytemään, kunnes sopiva toteutusajatus syttyi mieleen.


Muovipussiompeluksissa muovipussit sulatetaan toisiinsa niin, että "kankaasta" tulee kestävä. Paksumpia pusseja yhdistin päällekäin kolme, ohuempia pusseja tarvitaan useampia.


Ensin täytyy kerätä tolkuton määrä sieviä pusseja. Päällimmäinen kerros jää näkyviin, joten alla olevat kerrokset saavat olla rumempia pusseja.


Pussit leikataan yksikerroksisiksi neliöiksi ja suorakaiteiksi, joita voi latoa päällekäin.


Ja sitten sulatushommiin! Muovipussikerrosten molemmin puolin tarvitaan arkki leivinpaperia, jotta sulaneet pussit eivät tartu silityslautaan tai -rautaan. Voipaperi ei tähän hommaan käy. Kokeilin, ja muovit sulivat paperiin kiinni.


Valmiissa muovilevyissä oli selkeitä laatueroja. Yritin analysoida tilannetta jälkikäteen, ja sanoisin, että paksummista pusseista tulee rypyttömämpi jälki. 


Ja sitten saksimaan, sommittelemaan ja ompelemaan! Jos haluaa tehdä oikein säntillistä ja kunnollista jälkeä, käyttää viivoitinta ja mittanauhaa. Minulla ei nyt muu kiinnostanut kuin jännittävä uusi tekniikka, enkä turhanpäiten viitsinyt alkaa mittailla.

Muutama postaus takaperin esittelin muovitilkkulevyä hameena. Väritykseltään kelpuuttaisinkin tilkkuni vaatteeksi, mutta kovin käytännöllinen muovivaate ei taitaisi olla. Tuskinpa kestäisikään repeämättä.


Ompelukoneen suojahuppuna muovitilkun elämä on kuitenkin niin rattoisaa, ettei liiasta rasituksesta tarvitse kantaa huolta. Vähän vinkkuraiselta se näyttää, mutta mitäpä se haittaa. 


Isosta tilkkulevystä jäi hupun ompelemisen jälkeen vain pieniä paloja jäljelle. Muovitilkkutyö on oikeasti aika isotöinen, ja tähän yhteen pikkuruiseen huppuunkin tarvittiin vaikka kuinka paljon muovipusseja.


Ensi kertaa ajatellen voisinkin alkaa säästellä uutta muovipussikasaa. Tällä kertaa kokeilen sulattamista vain tietynlaatuisilla pusseilla, ja jätän kahisevat pussukat kokonaan käyttämättä. Ehkäpä ensi kerralla voisi ommella jotakin erikoisempaa? Ensi kerralla myös lupaan, että olen todella malttavainen ja leikkaan kaikki tilkut säntillisesti juuri samankokoisiksi.


20 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos! :) Essuna olisi myös ollut oikein kiva.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä oli oikein mukava käsityö tehtäväksi. Vaihteleva ja jännittävä.

   Poista
 3. Onpa hieno! Sä se jaksat ja innostut ja keksit. Jatka samaan malliin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vain! Löysin idean tosiaan siitä sisustuskirjasta ehkä viime syksynä, mutta tuon jälkeen törmäsin samaan muovipussinsulatustekniikkaan muuallakin.

   Poista
 4. Tulipa iloinen suojahuppu.minua ei ainakaan epäsäntillisyys häiritse:)
  Itsellä on pussien sulatus ollut kauan kokeilulistalla,vaan jäänyt tekemättä.kivan näköistä jälkeä,vaan on siinä työtäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vain :) Onhan siinä toki työtä, mutta sehän se on ajatuskin, että käsityössä riittää puuhaa :) Kokeile vain; muovin sulattaminen on hieno elämys! :)

   Poista
 5. No hyvät ihmiset, oikein hyvä kokeilu! Eikä mitään epäsäntillisyyttä missään. Odotellaan lisätuotoksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kannata pidättää hengitystä lisätuotoksia odotellessa; voi kestää aikansa, että pusseja on taas tarpeeksi kasassa :)

   Poista
 6. Tuo on niin hieno!! Puutarhaessuna olisi kätevä tuollainen muovinen, jos siis kestäisi käytössä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Tai sitten ihan kokkiessuna! Eiköhän tuo muovi sen verran kestäisi. Siitähän tulee paksu, kun sulattaa monta pussia yhteen.

   Poista
 7. Ooooi, miten söpö! Ihana! Mun ompelukoneen päälliselle kans pitäis tehdä jotakin tai sitten loihtia ihan uusia. Vanha kun alkaa vetelemään jo viimeisiään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on ollu vain ompelukoneelle sellanen karsea muovinen, ompelukoneen mukana tullu huppu. Saumurin mukana ei tullu sitäkään, eli nyt pitäis taas reipastua.

   Poista
 8. Hieno ja tuo ompelukoneen päällinen tosi hyvä idea. Itsekin on pitänyt tuota tekniikkaa kokeilla, mutta enpä ole saanut vielä aikaiseksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin odotutti tämä kokeilu vaikka kuinka pitkään. Tässä on niin monta työvaihetta, että ehtii monta kertaa kyllästyä, ennen kuin pääsee varsinaista juttua ompelemaan.

   Ehkä ne muovipussit vois sulattaa jo sitä mukaa, kun niitä kertyy, ettei tarvi ompelupäivänä tuntitolkulla kyykkiä silitysraudan ääressä, vaikka oikeasti haluais jo ommella.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!