torstai 1. toukokuuta 2014

Mukavaa vappua!Valmistelutohinoissa on todellista juhlan tuntua. Meille tuli eilen illalla kylään sukulaislapsiperhe, joten aloin jo päivemmällä valmistella tarjoiltavia. Pitkän talven jälkeen kaivoimme ensimmäistä kertaa hiiligrillin esiin ja grillailimme ruokaa.


Vappuna meillä syödään itse paistettuja munkkeja. Aikaisempina vuosina olen perinteisesti juossut kaupasta toiseen vappuaattona joka paikasta loppunutta munkinpaistorasvaa etsimässä. Tänä vuonna olin varautunut ja muistin rasvan jopa päivää aikaisemmin. Hip hip hurraa!


Juuri vaivattu taikina ja uusi kukkakimppu odottelevat vielä iltaa ja vappuvieraita.


Inhoan ja syvästi vihaan uusien reseptien etsimistä. Uudenvuodenlupaukseni jokaviikkoisesta uudesta reseptistä on täysin odotetusti jo ajat sitten unohdettu. Niillä resepteillä siis mennään vuodesta toiseen, jotka on hyväksi aikanaan havaittu. Kinkku-kasvispiirakkaa taas tälläkin kertaa.
Kerran vuodessa tapahtuva munkkien paistaminen on joka kerta yhtä suuri koettelemus. Joka vuosi teen jonkin virheen, josta seuraavana vuonna otan opiksi. Alkuvuosien virheitä oli paistorasvan väärä lämpötila, jolloin poltin kuoret liian kuumassa rasvassa niin, että sisälmykset jäivät raaoiksi. Yhdestä ja toisesta munkkien paistamiseen liittyvästä erheestä on jo päästy, mutta tällä kertaa pyöräytin munkit liian suuriksi. 


Yhden kerran vuodessa tapahtuva rituaali tuppaa vuoden aikana unohtumaan, ja oikeasti onkin niin, että täydellisten munkkien paistaminen yhdeltä istumalta vaatisi kolmen viikon tehotreenauksen ja sitä edeltävän kuukauden mittaisen huippukokkien ohjaaman munkinpaisto-opetusleirin Alpeilla. Olen silti luottavainen sen suhteen, että joka vuosi tapahtuu hiljattaista oppimista. Minun täytyy vain jaksaa odottaa ensi vuoteen, jotta näen, kuinka selätän tämänvuotisen virheen.
Munkit on jo pian syöty, ja torilla käyty ihmisvilinää ihmettelemässä. Meillä on nyt pitkä viikonloppu, ja vaihtoehtoisina tekemissuunnitelmina on joko siivota keittiön kaapit (juuri nyt ajatus ei nappaa) tai sitten ryhtyä ompelemaan (nappaa).


Mukavaa vappua kaikille!


5 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Ja nyt takaisin arkeen! Johan sitä rilluttelua kestikin :)

   Poista
 2. Sulla on kiva blogi. Esittelysi voisi olla omani, jotain samaa meissä varmaan sitten on. Jään siis lukijaksi!

  Hauskaa vappua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Kävin selaamassa blogiasi ja meillä toden totta näyttää olevan paljon yhtenevää! Yritin lisätä blogiasi Blogilistalle, mutta sitä ei sieltä ilmeisesti löydy?

   Poista
  2. En ole ainakaan vielä laittanut sinne blogiani. Olen tänä vuonna aloittanut tämän uuden blogini, jossa on vielä paljon kesken :)

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!