perjantai 11. huhtikuuta 2014

MarkettimaniaaAivan aniharvoin käyn varta vasten piipahtamassa sisustus- tai huonekalukaupoissa. Sitäkin useammin menetän itsehillintäni ruokamarketin kynttiläkippo-, servetti- tai siivousosastolla. Siellä minä aina maitokaupassa hypistelen erivärisiä kumihanskoja ja unelmoin, miten mahtavalta uusi siivousrätti tuntuisikaan.


Näin käy etenkin silloin, kun tietää, että on siivousurakka edessä. Miten mahtavaa onkaan tuoda vasta siivottuun kotiin tuoreita kukkia ja uusia kynttilöitä. Silloin karkitkin ostetaan ulkonäön perusteella. 


Juttelin parisen viikkoa sitten siivousalan asiantuntijan kanssa ja kuulin semmoista sisäpiiritietoa, että oksat pois. Tiesitkö, että mikrokuituliinat tulee pestä erikseen? Samassa koneellisessa pesty puuvilla tukkii mikrokuituliinan huokoset, ja se menettää erikoisvoimansa. Nyt, kun tästä kuulin, huomasin, että olen pilannut kaikki mikrokuituliinani pesemällä ne väärin. Rätteinähän ne yhä toimivat, pyyhkivät lattialle kaatuneet mehut ja maidot, mutta sitä sähköistyvää ominaisuutta ei väärin pestyssä liinassa enää ole.
Edellisen kerran siivosimme näin perusteellisesti vain viikko sitten. Mattojen lisäksi tykkään nakata siivouksen ajaksi pihalle tuulettumaan myös tyynyt ja peitot, koska ne pöllyävät ikävästi. Tästä on hirveä vaiva ja ajankulu, enkä todellakaan viitsi joka viikko käyttää yhtä kokonaista päivää siivoamiseen, mutta nyt pentujen sotkujen inspiroimana laitoin taas töpinäksi.


Ja kuinka ihanaa onkaan, kun sukat liitävät puhtaalla lattialla elegantisti kuin taitoluistelijan luistimet! Mitä luultavimmin samat sotkut ovat ilmestyneet lattioille viimeistään huomispäivään mennessä, mutta onpahan mukavaa edes juuri tänä hetkenä.

8 kommenttia:

 1. Oh, ihailen viitseliöisyyttäsi. Itsehän en ikinä saa aikaiseksi mattojen viemistä ulos, mitä nyt vähän parvekkeelta salaa rapsaisen jos kukaan ei ole näkemässä. :P
  Anu Ee

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En yhtään tykkää luututa niin, ettei luutua myös huonekalujen ja mattojen alta. Siksipä meillä luututaankin harvoin. Tosin räsymatot on kyllä helmpompi ravistella ulkona kuin imuroida, kun ne eivät meinaa pysyä ollenkaan paikoillaan.

   Aivan oikein arvelin, että puhtaat lattiat kestävät meillä korkeintaan päivän: kaksi pentua on pissinyt eilisen jälkeen vähintään 150 kertaa minne sattuu.

   Poista
 2. Työpaikaltani olen tuonut jotain kotiini...eli mulla on kasa mikrokuituisia siivouspyyhkeitä jotka käytön jälkeen nakkaan omaan koriinsa ootteleen pesua. Pesen ne sitten keskenään 90 asteen ohjelmalla ilman huuhteluainetta. Ja näin minulla on taas uusi puhdas kasa pyyhkeitä siivousta varten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullekin se siivooja sano, että mikrokuituliinat kestää 90 (vai oliko se 95) asteen pesun. Näissä Sinin liinoissa lukee kyllä että vain 60. Ensin nimittäin harmittelin, että pesurättien takia joutuu pyörittämään koneen ihan puolityhjänä. Sitten innoistuin: joku joskus arveli, että pesukone vaatii aika ajoin pyörittämisen mahdollisimman kuumalla lämpötilalla. En tiedä, onko tuossa perää, mutta josko kone puhdistuisi itsekin melkein kiehuvassa lämpötilassa? Ja kestäisi sitten pidempään ehjänä?

   Poista
  2. Minä kans harmittelin aluksi tuota koneen pyörittämistä puolityhjänä, mutta olen sitten vaan julmasti melekeen kolmen tunnin 90 asteen ohjelmalla hyrskyttäny menemään :D mulla olis semmonen muistikuva, että kone olis hyvä säännöllisesti "kiehuttaa". Olikohan se nyt zeoliitin takia? pitäs tarkastaa tuo juttu...Suurin osa mun liinoista kestää 90 astetta, mutta surutta oon kiehuttanut nekin jotka kestää vain 60 astetta. Ah mun lempiaihe! todellakin.... olen ammatiltani sairaalahuoltaja ja päivät siivoilen leikkaussalissa.

   Poista
  3. Juu, samasta olen kuullut! Tosin tämä tieto tuli mulle kuulopuheena ja huhuna, eli en ole varma, vaikuttaako tosiaan pesukoneen kestävyyteen se, missä lämpötiloissa konetta pyörittää. Joku kuitenkin arveli, että ennenmuinoin oli ihmisillä tekstiilejä, jotka kestivät nuo todella korkeat lämpötilat ja konetta tuli pyöritettyä todella kuumalla. Jospa sekin olisi vaikuttanut koneiden käyttöikään? Tietenkin vanhat koneet olivat paljon jykevämpiä kuin nämä uudet surkeat, jotka on tarkoituksella tehty sellaisiksi, etteivät kestä iän kaiken.

   Uskaltaisinkohan miekin nyt pyörittää nuo uudet liinat 90 asteessa, vaikka niissä lukee että 60? Ei viitsisi niitäkin pilata :P

   Mahtavaa, että päästiin lempiaiheeseesi! Minäkin toisinaan suorastaan villiinnyn joistakin tämänkaltaisista mistä pesukone tykkää -keskusteluista :))

   Poista
 3. Hyvä, että kerroit tietosi täälläkin...pitääkin ostaa uudet liinat...:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maailmankuvani on taas avartunut tämän uuden tiedon myötä. Jatkossa pitää olla tarkkana erottelemassa pyykkejä, ettei mene turhaan pilaamaan hyviä liinoja.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!