torstai 17. huhtikuuta 2014

ErävoittoPennut 100 - Matot 0. Helposti liikuteltavat räsymatot ovat nyt siirtyneet vihreämmille nurmille, pentujen ulottumattomiin parvekkeelle. Tämä ei ole luovutus. Tämä on vain hetkellinen tappio. Minulla on vielä ne kaikkien aikojen kotikuvat ottamatta, ja sitä varten tarvitaan matot lattialle.
Talvisin sitä aina unohtaa, mitä kaikkea mukavaa kevät ja kesä tuova tullessaan. Punkit ovat ensimmäinen varma merkki lämpenevistä ilmoista. Niitä koirat rahtaavat mielellään sisälle selkä vääränä. Ensimmäisen punkin Elmo kantoi sisälle sänkyyn elävänä, kolme jälkimmäistä löytyi pennuista. Mustasta turkista on mahdotonta löytää pientä mustaa punkkia, joten löydän nilviäiset aina vasta siinä vaiheessa, kun ne ovat jo pureutuneet tiukasti ihoon kiinni ja paisuttaneet itsensä hyvällä aterialla pulleiksi. Elmolta ja Kaapolta punkkien poistaminen sujuu näppärästi, mutta toista on pörröisen Manun kanssa, jonka ohuet haituvakarvat tunkevat väkisinkin pinsettien väliin.


Apteekin punkkikarkotteita saa antaa vasta kolmikuisille koirille, joten meidän kahdeksanviikkoiset taaperot joutuvat olemaan vielä kuukauden päivät punkkien armoilla. En vielä käytä pennuilla ulkona hihnaa, ja olemme tehneet pieniä lenkkejä metsän reunaan, mutta jatkossa täytyy pysytellä pihanurmella ja toivoa, etteivät nilviäiset vainoa meitä sielläkin.


Pian aletaan pääsiäisen viettoon. Huomennahan kaupat ovat kiinni, joten täytyy tänä päivänä muistaa käydä kaupassa.


13 kommenttia:

 1. Meilläkin on luovuttu pennun tultua matoista, olisi ihanaa pitää matot lattiassa mutta se jatkuva siivoaminen ei oikein innosta. Lisäksi vanhemmalla koiralla odotetaan juoksuja, joten niiden takia olisi matot pitänyt poistaa viimeistään. Milloin teidän pentunne on syntynyt? Meidän vauva muutti meille viime perjantaina, syntynyt 16.02.2014 ja on kyllä niin pieni energinen tirriäinen että... Pennut ovat vain jotain niin ihanaa... Kunnes ne hajottavat joka paikan ja pissivät kaikkialle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kyllä on jatkuvasti siivottu, vaikka matot onkin pois. Eniten sotkua tulee siitä, että pennut läntsii tahmaiset kinttunsa pissapapereihin ja kuljettaa sotkut sitä kautta joka paikkaan. Ne varsinaiset lätäköthän saa pyyhittyä helposti pois, mutta ne tahmatassujen jäljet. Huoh. Parin viikon aikana olen luutunnut lattiat viidesti.

   Meidän pennut syntyi 19. helmikuuta. Ne luovutettin jo 7-viikkoisina heti eläinlääkärin pentutarkastuksen jläkeen. Pennut on tosi söpöjä, mutta pissimistä voisivat vähän rajoittaa. Kaapo on ihana koira, mutta pikkuisen jo odotan, että sotkut vähenevät, kun koiria on vain yksi.

   Poista
 2. Eipä mene aikaakaan, kun saat taas matot lattialle...:)
  Mukavaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Räsymatot jo laitoin takaisin, on niin ankeaa ilman niitä. Pyöritän ne sitten koneessa, kun näyttää, että saavat olla rauhassa.

   Oikein mukavaa pääsiäistä sullekin!

   Poista
 3. Yööööök punkit. Ja totta, johan nuo omat rotjakkeet pitäs punkkikarkottaa. Lämpöä pääsiäiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punkit on oksettavia. Yleensä tarkistan koirien turkit hanskat kädessä, koska se järkytys punkin kosketuksesta paljaaseen käteen on niin lamaannuttava. Eilen olin muka sen verran karaistunut, että kävin turkit läpi paljain käsin. Olin saada sydänkohtauksen, kun huomasin elävän punkin kävelevän omalla kädellä. Se ei meinannut millään edes lähteä pois, piti ihan kunnolla hätistellä.

   Oikein mukavaa pääsiäistä sinullekin! :)

   Poista
 4. Meillä ei tällä hetkellä ole alakerrassa mattoja. Vaikka koiralainen jo 1,5 v... Meni joskus joulua ennen pissimään olkkarin paksummille matoille. Pesin, mutta totesin etten saa niitä riittävän puhtaiksi kylppärissä. Koiralainen kun alkoi toistaa temppujaan.. Jäivät odottamaan kesää, runsasta vettä&kunnon pesua. Toisaalta huomasin, että tyyppi vie myös aina ruokansa matolle (jos muuta kuin kuivaraksuja) ja matot olivat niiltä jäljiltä ...näköiset...
  Pääsiäistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin Elmo vie ruokansa matolle :) Sillä on mukavampi syödä siinä, kun tassujen alla on pitoa.

   Minäkin taidan kokeilla olkkarin ison maton pesua kesällä, vaikka muistaakseni sitä ei ohjeiden mukaan saisi vesipestä. Pesettäminen tulisi kalliimmaksi kuin mitä matto maksoi, joten otan riskin.

   Poista
 5. Makiat nuo teidän parvekekalusteet :)
  Täällä ratkastiin matto-ongelmat trikookuteesta virkatuilla matoilla. Ei raavi kissa, ja koirankin jäljiltä on aina helppo heittää koneeseen. (Tosin tais meilläkin olla matot syrjässä muutaman vahinkoaltteimman viikon)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset!

   Mullakin oli joskus itse virkatut Juhannusruusu-matot, mutta Elmo pureskeli ne rikki. Pennut taas pureskelee nyt parvekkeen oven edesssä olevaa virkattua kynnysmattoa. Ne on semmosia nuo koirulit.

   Räsymatot on kyllä hyviä, jos ne mahtuu pesukoneeseen. Ne saa myös näppärästi pestyä koneessa, eikä ole sitten niin nuukaa, vaikka ne sotkeentuisivatkin.

   Poista
 6. No onhan teilläpäin runsaasti punkkeja. Onko sinulla kokemusta punkkikarkotteista? Oma musta labbis ja pari kissaa tonkii kaikki pellonojat, joten hirvittää nuo punkit.
  Karkoite olisi suunnitelmissa, joten olisi kiva kuulla kokemuksia siitä.

  Leppoisaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on punkkeja nyt tosi paljon. Minusta tuntuu, että tämä kevätvaihe on aina pahin. Toisaalta aikaisempina vuosina juuri tämä kevätvaihe on muistuttanut punkkien olemassaolosta, ja ollaan sitten käyty hakemassa punkkikarkoite koiralle. En siis voi sanoa, onko punkit ärtsympiä näin keväällä vai onko karkoite niin tehokas, ettei kesällä juuri punkkeja enää tule.

   Me ollaan Elmolle käytetty aina punkkipantaa. En muista taas merkkiä, mutta semmoinen apteekista saatava, valkoinen, vajaa 30 euroa maksava panta. Se kestää koko kesän ja saa myös satunnaisesti kastua (pitää ottaa poistaaa, jos koira ui, koska päästää myrkkyjä vesistöön).

   Toinen vaihtoehto olisi joku neste, jota laitetaan ilmeisesti koiran niskaan. Sitä pitää kuitenkin lisäillä muutaman viikon välein ja ymmärrykseni mukaan pitää varoa, ettei koira kastu.

   Pantaan me päädyttiin sen takia, että se on koko ajan näkösällä: esimerkiksi lapsi osaa varoa, ettei pantaan saa koskea, koska siinä on myrkkyä. Pannan voi myös yöksi ottaa pois, kun koira nukkuu ihmisten vieressä.

   Nestemäiset punkkikarkotteet ei kaikille roduille sovi, ja jotkut saattavat saada jopa halvausoireita. Tuo oli iso syy, miksi ei aikanaan uskallettu nestettä kokeilla. Tänä vuonna harkitsin taas nesteitä, mutta kun lueskelin pakkausten taustoja apteekissa, jäin miettimään sitä, ettei eläimen saa antaa nuolla sitä kohtaa, mihin ainetta on laitettu. Pelkäsin, että pennut saattaisivat nuoleskella myrkyt Elmon niskasta.

   Panta siis ostettiin tänäkin vuonna, ja laitoin sen eilen Elmolle. Pennuthan kiinostui Elmon pannasta heti, ja ne pösilöt nuolivat ja purivat sitä minkä kerkesivät. Eilen jo meinasin, että Elmon panta on pakko ottaa pois pentujen takia, mutta onneksi nuo nyt näyttävät kyllästyneen punkkipannan nuolemiseen. Tykkään kuitenkin, että panta on näkösällä ja pystyn seuraamaan, kosketaanko siihen vai ei. Ensi vuonna voisi sitten taas miettiä, pitäisikö kokeilla nestettä.

   Poista
  2. Ja vielä: Kyllä apteekissa oli sellaisia punkkikarkoitteita, joita saa antaa ihan pennuillekin! Esimerkiksi Elmolle ostettu panta käy seitsemän viikkoa vanhemmille pennuille.

   Vähän yllättävä oli tämä tieto, kun ihan muutama päivä sitten soitin eläinlääkäripäivystykseen pennun saamasta punkista, ja päivystäjän mukaan on parempi ottaa punkit kuin myrkyt liian nuorena. Ehkä nämä ikärajat ovat sitten vastikään muuttuneet, koska minullakin oli päivystäjän mukaan vahva muistikuva siitä, että kolme kuukautta on punkkikarkoitteen raja.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!