maanantai 10. helmikuuta 2014

RäsymattoralliaVieläpä ehti löytyä tosi nätti räsymatto pojan huoneeseen! Jokin aika sitten valittelinkin, että sinisävyiset matot tuovat huoneeseen kalseaa tunnelmaa. Nyt on on taas reipasta väriä matossa, vaikka paljon pienempihän tämä on kuin kaksi edeltäjäänsä.

Sopivankokoisten räsymattojen hyvä puoli on se, että ne voi laittaa pesukoneeseen pyörimään. Intomielisyyttäni päätin pestä tämänkin uuden maton ennen käyttöönottoa. Harmikseni laitoin Anttilasta ostetun pienen kynnysmaton samaan koneelliseen, ja niinhän siinä kävi, että Anttilan rupumatto päästi aivan törkeästi väriä ja värjäsi uuden maton valkoiset osat vaaleanpunaisiksi. Koskaan ikinä ei vanhoista kuteista itse kudottu matto päästäisi väriä, enkä siksi osannut arvatakaan, miten tehdasmaton kanssa kävisi.


Nyt harmittaa aivan armottomasti, kun hieno uusi matto meni pilalle. Olisikohan olemassa mitään kikka kakkosta, jolla jo värjäytyneet osat saisi uudelleen valkoisiksi?


18 kommenttia:

 1. Eihän tuo nyt pahalta näytä...vaikka tiedän, että harmittaa...niin harmittaa itseänikin aina, jos satun jotakin värjäämään...siis ei jos vaan, kun..:)
  Matto on kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä kuvissa matto on siis juuri ostettu. Pesin sen vasta kuvien jälkeen, ja sitten kaikki valkoiset osat värjääntyivät, hapsuista lähtien :/ Näissä kuvissa matto on entisellään ja minusta aivan ihana.

   Poista
 2. Voi ei! Onko matto vielä märkä? Voisit koittaa laittaa sen uudestaan koneeseen värinkerääjäliinojen tai vanhan froteepyyhkeen kanssa. Itse en ole tätä kikkaa kokeillut, mutta fiksummat sanovat sen toimivan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kävinkin tänään ostamassa semmoisia kertakäyttöisiä värinkerääjäliinoja. Laitoin pari liinaa maton kanssa koneeseen, ja kyllä siitä jonkin verran väriä irtosi, vaikka matto oli jo värjäytymisen jälkeen ehtinyt kuivua kokonaan. En tiedä, olisiko väriä lähtenyt paremmin, jos olisin laittanut useamman liinan tai jos vielä kerran pesisin maton. Parhaiten olisi varmaan toiminut, jos ei olisi antanut maton kuivahtaa ennen toista pesua.

   Poista
 3. Auttaisikohan pesu 60° asteessa? Kokemuksesta tiedän, että ainakin liian alhaisessa lämpötilassa pestyjen raita- ym.paitojen, valkoiset raidat palautuvat yleensä ennalleen kuudessakympissä. Toimisikohan tässäkin tapauksessa?


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota voisi joskus testata jollekin sellaiselle vaatekappaleelle, jolle ei ole niin väliksi, vaikka väri tarttuisikin sitten lopullisesti kiinni. Tuolla alemmassa kommentissa Marja Leena varoittikin jo pesemästä tässä vaiheessa liian kuumalla, ja voisinkin kuvitella, että siinä kävisi juuri niin, ettei väri enää koskaan lähtisi irti. Niinhän esimerkiksi kangastussienkin väri kiinnitetään kankaaseen juuri silittämällä.

   Poista
 4. http://www.piresma.fi/koti/drbeckmann.shtml

  Ei ole kokemusta juuri tuosta värjäytymienpoisto aineesta mutta toi sappisaippua on aivan loistava!! Monta tahraa olen sillä pois saanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä mielessäsi ostin tänään pesuainehyllyltä ensimmäistä kertaa ikinä sappisaippuaa. Niin tärkeältä se kuulostaa, kun kaikilla maailman ihmisillä löytyy sitä kaapeista. Tiedä, miten vannoutunut sappisaippuan käyttäjä minustakin pian tulee.

   Noita Dr Beckmannin kertakäyttöisiä värinkerääjiä tänään ostin ja kokeilin. Niitä olisi kai tarkoitus käyttää ennaltaehkäisevästi, eli lähtökohtani olivat jo alkuunsa huonot.

   Poista
 5. Kävin kurkkaamassa tuota sinun joulukalenteri- välilehteä. Olipa todella mahtavia ideoita. Tykästyin noihin sinun shakkinappula jääkaappimagneetteihi. Aivan mahtava ja niin yksinkertainen idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Ja onpa kivaa, että joku löytää vielä tiensä joulukalenteriin! Yritinkin suunnitella sinne mahdollisimman ympärivuotisia juttua, ettei koko kalenteri kävisi vanhaksi ja tarpeettomaksi heti, kun aaton puurot on popsittu.

   Yksinkertaiset ideat on monesti aivan parhaita. Sitten vain harmittaa, ettei ole itse keksinyt asiaa ensimmäisenä.

   Poista
 6. Älä vaan laita 60 asteeseen, väri tarttuu kiinni! Kaupassa myydään värinpoistoainetta. Sillä lähtee puuvillasta aika hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkälaista värinpoistoainetta tarkoitat? Vieläköhän lähtee, vaikka matto on jo kuivahtanut? Entä lähteekö sitten, kun olen pessyt jo toistamiseen?

   Värinkerääjäliinat auttoivat pikkuisen, mutta vielä on valkoiset kohdat selkästi vaaleanpunaisia.

   Poista
 7. Homcaren 30/60 Pesuntehostaja on mattojen pesun ihmeaine! Käytän sitä nykyään valkopyykissäkin ja kylläpä on valkoinen valkoista ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Homcaret taitaa olla sellaisia kotimyynneillä myytäviä juttuja? Kaupan hyllyillä näytti olevan paljonkin sellaisia purnukoita, joiden tehtävä oli ennaltaehkäistä värien tarttumista ja sekaantumista. En ole niin hirveän kaukonäköinen :)

   Poista
  2. Jep, mutta myös nettikauppa löytyy! Tuo on vaan niin ihmeaine mattojenopesuun: sain itse aikoinaan valkoisen kurasta pinttyneen maton putipuhtaaksi ja ihan vain liottamalla! Sen jälkeen en ole muuta mattojen pesuun käyttänytkään, ilman hikeä kun saa puhdasta niin sopii minulle ;)

   Poista
  3. Okkei! No sepä kuulostaa hyvältä :)

   Mie oon niin laiska, että ostan nykyään vain sellasia mattoja, jotka mahtuu pesukoneeseen ja voi pyörittää siellä. Meillä matot likaantuu tuon tuosta, kun aina käy koira oksentamassa tai muuten sottaamassa paikat.

   Poista
 8. Onko matto ihan uusi vai aivan oikea, vanhoista vaatteista leikatusta kuteesta tehty oikea räsymatto? Oikea räsymatto kestää todennäköisesti vaikka mimmosen käsittelyn ja itse saattaisin kokeilla mietoa kloriittipesua. Punaiset värit tosin tahtoo olla tiukassa, joten voi olla että ainoa keino saaha punertavuus pois on yrittää värjätä matto. -virpunen-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matto on ihan oikea, vanhoista kuteista tehty räsymatto :) Sieltä näkyy selvästi jos jonkinmoista vaatekertaa. Pesin maton nyt kahteen kertaan, mutta kun se taas likaantuu, voisin silloin koittaa kloriittia.

   Mulla ei ole tainnut ikinä ennen värjääntyä mitään - valkoiset kohdat saattavat kyllä tummua, mutta ei mitään näin radikaalia - joten tosi harmi, että ensimmäisen värjäyksen piti olla matto.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!