torstai 9. tammikuuta 2014

Broileria basilika-tomaattikastikkeessa



Vuoden toisen viikon uuden reseptin aika! Myhäilen tyytyväisyyttäni kokkausprojektin erinomaisen onnistuneisuuden suhteen. Tätäkin ruokaa varten kävin varta vasten kaupassa ja ostin monta sellaista asiaa, joita en normaalisti ikinä. Tuli todella tärkeä olo. Niin kuin: "Pois alta! Minä tulin ostamaan tuoretta basilikaa! Herkät makunystyräni eivät kestä tavallista, kuivattua basilikaa!". Hetkittäin tuntuukin siltä, että tämä alkujaan tympeä projekti alkaakin todella kiinnostaa minua.


Tämän kanawokin ohjeen löysin kirpparilta juuri ostamastani Angelika Iliesin rumasta ja ankeasta Wok-keittokirjasta. Kokkikirjat voidaankin jakaa mielestäni kahteen osaan; niihin, jotka ovat rumia ja ankeita ja tuovat elävästi mieleen 80-luvun sekä niihin, joissa joka sivulla päällistelee jotakin munakoisoa ja voikukanlehteä nuuskutteleva Jamie Oliver tai Sara La Fountain. Lienee ilmiselvää, että kumpikaan aihepiiri ei kiinnosta minua. Siksi teen valintani kirjan hinnan perusteella: kirpparilta mukaan tarttuneet pari uutta kokkikirjaa  tasapuolisuuden vuoksi molemmista aihepiireistä, "80-luku" ja "Jamie Oliver"  maksoivat molemmat euron kappale.


Ennen kuin päästään varsinaiseen reseptiin, on pakko vielä jakaa kokkikirjoihin vääjäämättä liittyvä rasittava piirre: kun selailee ohjeita, tulee jatkuvasti vastaan outoja ainesosia. Wokkikirjassa esimerkkinä kuivatut kiinalaiset tong koo -sienet (EI LÖYDY LIDLISTÄ!1). Eksoottisten ainesosien tuntemattomuus vielä menettelisi, mutta kun minulla on lisäksi ongelmia sellaisten ainesosien kanssa, joiden uskon kuuluvan yleistietoon, esimerkiksi salottisipuli tai kevätsipuli ovat minulle ennestään tuikituntemattomia. Kun muut ihmiset ovat taaperoikäisinä äitiensä kanssa lukeneet pahvikantisia kuvakirjoja, joissa on kuvia lehmästä, kissasta, koirasta, tavallisesta sipulista, salottisipulista ja kevätsipulista, minä googletan joka ikisen kuvaa erikseen liki kolmikymppisenä. Kyllä siinä orastava innostus pian lakastuu, kun katselee sipulin kuvia kuvahaulla.


Tämä erilaisten sipulien yhtäkkinen esiinmarssi onkin ollut opettavainen koettelemus minulle, joka entisessä elämässään on lokeroinut kaiken olevaisen mustavalkoisesti kahteen ryhmään, sipuleiksi ja ei-sipuleiksi. Ei-sipuleiden ryhmä pysyy onneksi yhä ennallaan, mutta jatkossa minun täytyy jaotella sipuleiden pääkategoria useampaan alakategoriaan kuten salottisipuleihin ja normisipuleihin. Kevätsipulia en ole jaksanut vielä googlettaa. Se vain pisti silmään viereisestä reseptistä.


Netistä on tietysti helppo hakea uusia reseptejä vaikkapa hakusanoilla kana ja riisi, mutta fyysisten kokkikirjojen omistaminen tuo tietynlaista arvovaltaa minulle, joka nyt olen näin vannoutunut uuden harrastukseni pariin. Tunne kuuluu samaan sarjaan alussa mainitsemani ruokakauppakokemuksen kanssa. 


Tämänkertainen kanawok-resepti löytyi jo mainitusta Angelika Iliesin (tosi rumasta) Wok keittokirjasta, ja se sai oikein hyvän vastaanoton meidän perheessäämme. Maultaan melko mieto, mutta se ei haittaa: me tässä opettelemme tutustumaan yksinkertaisiin perusmakuihin. Tunnistan jo tuoreen basilikan!


BROILERIA BASILIKA-TOMAATTIKASTIKKEESSA





4 annosta:

100 g salottisipuleita
500 g broilerin rintafileitä
750 g tomaatteja
1 basilikanippu
2 rkl öljyä
2 dl ranskankermaa
suolaa
mustapippuria myllystä

1. Kuori ja hienonna salottisipulit. Huuhtele broilerin rintafileet kylmässä juoksevassa vedessä, taputtele kuivaksi talouspaperilla ja leikkaa liha pieniksi kuutioiksi.

2. Tee tomaattien pintaan pieniä viiltoja ja kasta ne nopeasti kiehuvaan veteen. Poista tomaateista kuori ja hienonna hedelmäliha karkeaksi silpuksi.

3. Huuhtele basilika ja ravistele se kuivaksi; säästä muutama kokonainen lehti koristeluun. Suikaloi loput ohuelti.

4. Kuumenna wokpannu, lisää pannuun öljy ja kuumenna uudelleen. Kuullota sipulit öljyssä läpikuultaviksi. Lisää joukkoon broilerinliha pala kerrallaan ja paista korkealla lämmöllä minuutin verran. Siirrä ruskistuneet palat sitä mukaa pannun reunalle.

5. Ruskistettuasi lihat lisää pannuun tomaattihakkelus ja ranskankerma. Sekoita  ainekset hyvin ja mausta ruoka hienonnetulla basilikalla, suolalla ja pippurilla. Kypsennä lihaa korkealla lämmöllä 4 minuuttia koko ajan sekoittaen.

6. Mausta kastike tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Koristele ruoka basilikanlehdillä.



3 kommenttia:

  1. Kuulostaa ja näyttää niin herkulliselta, nam. PItäisi alkaa tehdä nakkikastiketta, maistuukohan se miltää näiden kuvien jälkeen. Tosi kaunis blogi sinulla, eksyin tänne vasta ja jäänkin heti seurailemaan :) Mukavaa viikon jatkoa.

    VastaaPoista
  2. LittleB: Oli kyllä oikein herkkua! Tuo tomaattien kuoriminen oli minulle uusi juttu, terapeuttista puuhaa.

    Saga: Nakkikastike on kyllä herkkua myös! Kyllä sitä kelpaa syödä parempanakin päivänä.

    Kiitokset kehuista, mukava löysit tänne!

    VastaaPoista

Mukava, kun jätit jälkesi!