tiistai 3. joulukuuta 2013

Joulukalenteri: Shakkinappulamagneetit
Parin isotöisemmän kalenteriluukun jälkeen on pienemmän näpertelyn aika! Ei pidä kavahtaman yksinkertaisiakaan ohjeita, sillä niilläkin on vissi paikkansa ihmisen elämässä: kaikenlainen käsillä tekeminen kehittää, ja kun tarpeeksi tekee toisten ohjeiden mukaan, alkaa lopulta omakin luovuus ja mielikuvitus rullata.


Shakkinappuloista tehdyt magneetit ovat mielestäni niin veikeitä, että niitä varten täytyi varata aivan oma luukkunsa. Ideaan törmäsin jossakin antiikinaikaisessa sisustuslehdessä, jossa talon emäntä oli koristanut jääkaapin ovensa shakkinappuloin.


NÄITÄ TARVITSET:

- Vanhoja pelinappuloita
- Maaleja
- Hyviä magneetteja
- Pikaliimaa
(Dinosaurus on kuvassa hämäyksen vuoksi.)


Tämänkertainen näpertely ei kaipaa sen kummempia ohjeistuksia: etsi käsiisi kivoja pelinappuloita joko kirppareilta tai omien kaappien kätköistä, pese nappulat, maalaa ja liimaa taakse kunnollinen magneetti. Hyvä vaihtoehto askarteluun on peli, josta osa namiskoista on hukkunut. Täysimääräisestä nappulasetistä tehtyä shakkinappulapeliä taas voi pelata jääkaapin ovella, jos tekee pintaan ruudukon esimerkiksi teipillä.


Jääkaappimagneeteissa ei ole mitään niin ärsyttävää kuin rämpylämagneetti, joka hädin tuskin jaksavat kannatella itseään. Nämä pienet supermagneetit tilasinkin ystäväni suosituksen perusteella netistä: shakkinappuloissa käyttämäni pikkuruiset magneetit  lupaavat kantaa peräti reilun 400 gramman painon, ja ne ovat mukavan tujuja käytössä. Vähän tyyriitä kyllä olivat, ja postikulutkin tekivät 9 euroa, mutta onpahan nyt magneetteja, millä mällätä.


Magneettivinkkiä voi toki soveltaa muihinkin pelinappuloihin: omissa komeroissani killuu kasa pokerinappuloita, ja aika kivat magneetit tulisi sellaisista Alfapetin kirjainnappuloista. Samoin magneeteiksi voisi tuunata vaikkapa reissusta ylijääneet, vieraan valuutan kolikot.


Nämä magneetit suunnittelin oikeasti pieneksi lahjaksi tai kortin koristeeksi, mutta tykästyin nappuloihin niin, että taidanpa pitää ne itselläni!


8 kommenttia:

 1. arg !!!

  Mua ärsyttää suunnattomasti magneetit jotka eivät pidä paikallaan edes itseään vaan jääkaapin ovestakin valuvat kivasti alaspäin ja löytyvät pian lattialta.

  ehkä pieni tuunaamisen paikka ?

  ps tosi kiva kun uusi luukku aukeaa jo yöllä, ei tarvi monta kertaa pitkin päivää avata sivuasi turhaan.

  VastaaPoista
 2. Tiedätkö, että juuri sinua ajattelin, kun tein näitä magneetteja. ARRRRVASIN, että jaat ärsytykseni.

  Se tunne, kun yrittää laittaa jääkaapin oveen jonkun lapun magneetilla kiinni, ja magneetti lappuineen lähtee hiljattaiseen luisuun, kunnes koko setti tipahtaa hirveällä rytinällä lattialle.

  Argh, argh.

  PS. Mietin, pitäisikö yrittää esittää khuulimpaa ja postata vähän myöhempään. Mutta kun minä aina niin kätevästi satun olemaan puolilta öin koneella.

  PPS. Montako ohjetta olet toteuttanut?

  VastaaPoista
 3. Tähänhän pitää sanoa että kaikki. Viime yölläkin etsin kangasta ja aloin tyynynpäälisiä ompelemaan. Mutta ei viitsi juksata.
  Meillä ei ole himassa mitään shakkinappuloiden tapaisia, joista vois magneetteja tehdä ja itse asiassa ei ole edes tarvetta. Kranssille olisi ollut, mutta meidän kierrätyshyllystä löytyi sopiva ja ovessa on valmiina naulakin.
  Mutta tyynyt, tollaset palluratyynyt voisin joulun välipäivänä ommella, niin kivoita ne näyttää.

  VastaaPoista
 4. Lanttuleikkuri: Meilläkään ei ollut kotona mitään shakkinappuloiden tapaista. Ostin omani kirpparilta ihan tätä tarkoitusta varten :)

  Kyllä vielä tulee joku semmonenki luukku, että sieki innostut ja kaivat yömyöhään ompelukoneen / poran / kirveen esille ja alat askarrella!

  VastaaPoista
 5. Mitäs jos noiden eläinten ylä- ja tai alapuolelle laittaisi helmet, joiden läpi langan pujottaisi kahdesti? Itse tein sillä tapaa Pentikin lasinalusista koristeita ikkunaan jouluksi.

  VastaaPoista
 6. Entäs jos niiden eläinten väliin ylä- ja/tai alapuolelle laittaisi esim. helmet, joiden läpi pujottaisi langan kahdesti. Itse tein näin huopaisista lasinalusista ikkunakoristeita jouluksi.

  VastaaPoista
 7. Ja sori kommentti karkasi väärään kenttään ennenkuin ehin kissaa sanoa ja muita kommentteja lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoititko siis kommentoida tuohon postaukseen, jossa on elukoista tehty oviverho? Varmasti jotakin tuommoista olisi kannattanut tehdä, että elukat pysyisivät paremmin paikoillaan. Meillä ne nyt roikkuu niillä sijoillaan, mihin ne ovat jääneet, enkä ole jaksanut niitä alkaa sen kummemmin hivutella :)

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!