maanantai 16. joulukuuta 2013

Joulukalenteri: Paperimassasydän


Viikko takaperin tein paperimassasydämiä oikein roppakaupalla: tarkoituksenani oli laittaa sydämet joulukorttien mukana postiin. Harmikseni massan kuivumisella kesti melkolailla kauemman aikaa kuin olisin ikinä voinut kuvitella, joten korttien lähettäminen jäi nyt tänä vuonna toteutumatta.


Sydänten tekeminen oli oikeasti pelkkä tekosyy päästä kokeilemaan paperimassan valmistusta. Nyt se on koettu, ja ai että oli hyvä kokemus!


Vaikka sydämet eivät lähtenetkään joulukorttien mukana maailmalle, eivät ne silti hukkaan mene. Niitä voi roikotella ympäri asuntoa. Joulukuuseenkin niitä voisi laittaa. Tai vaikka ulko-oveen. Mahdollisuudet ovat rajattomat!

NÄITÄ TARVITSET:


Paperimassaan:

- Paperia; esimerkiksi tulostuspaperi ja sanomalehdet käyvät. Liukaspintaiset mainoslehdet eivät käy.
- Liisteriä
- Liimaa
- Siivilöimiseen vanha kankaanpala ja siivilä

Askarteluun:

- Piparimuotti
- Satiininauhaa
- Akryylimaalia


NÄIN TEET:


Paperimassan valmistus on simppeliä: revi paperit postimerkinkokoisiksi palasiksi ja kaada päälle vettä. Jätä lillumaan vähintään yhdeksi yöksi.


Netistä löytämissäni paperimassan valmistusohjeissa mössö sörssätään liottamisen jälkeen tehosekoittimella. Itse jätin tämän vaiheen tekemättä, mutta liottelin massaa paljon kauemmin kuin olisi tarvinnut. Kun paperi on pehmeää, sitä voi mössätä vaivaamisvaiheessakin paljain käsin.


Liottamisen jälkeen massasta siivilöidään liiat vedet. Asettele siivilän päälle kangaspala, vaikkapa vanhaa lakanaa, ja kaada mössö siivilään. Puristele liiat vedet pois.


Tee liisteriseos, anna sen vetäytyä ja lisää paperimassan joukkoon. Itse lisäsin varmuuden vuoksi vielä töräyksen Erikeeperiä. 


Vaivaa taikina mukavaksi massaksi ja ala muotoilla! Massaa voi toki muotoilla ihan vapaalla kädellä, mutta itse käytin sydämenmuotoista piparimuottia.


Paperimassasta tulee luonnollisesti sen väristä, minkäväristä paperia olet siihen käyttänyt. Massan voisi jo tässä vaiheessa värjätä jollakin sopivalla väriaineella, mutta ainakaan oma lähin askarteluliikkeeni ei osannut neuvoa, mikä väri hommaan sopisi. Niinpä päädyin maalaamaan kuivuneet tuotokseni akryylimaalilla.


Valmiin massan kuivumiseen saa varata useamman päivän.


Paperimassa-askarteluja ajattelin kokeilla uudemmankin kerran! Ihan erityisen viehättävää tässä on, etteivät materiaalit maksa juuri mitään ja ne ovat helposti saatavilla: liisteri on halpaa, eikä sitä tarvita paljon, liimaa tarvitaan vain vähän, ja hukkapaperi menisi muutenkin roskikseen.


Miten älykäs onkaan ollut hän, joka ensimmäisenä paperimassa-askartelut keksi! Tämä on taiteenlaji, jossa aion vielä kehittyä!


3 kommenttia:

 1. Huippuja juttuja täällä, jään innolla seurailemaan :) Ja sisustustyylisi on ihastuttava <3

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa helpolta, mutta mitenkähän minulle tuon kanssa kävisi...:)

  VastaaPoista
 3. Johanna: Kiitos ihanasta kommentista! Kivaa, että löysit tänne, ja vielä kivempaa, että päätit jäädä :)

  Irmastiina: Oi tämä oli helppo juttu! Jos osaat repiä paperia, osaat tehdä paperimassaa.

  VastaaPoista

Mukava, kun jätit jälkesi!