keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Joulukalenteri: Palluratyynyt ja karkkityyny (perusohje)
Joulun kunniaksi toin vähän uutta väriä olohuoneeseen ja ompelin ilomieliset tekstiilit valkoiselle sohvalle. Sohvatyynyistä on hyvä aloittaa värien vallankumous!


Neljännessä kalenteriluukussa tulee selkeät ohjeet yksinkertaiseen koristetyynynpäälliseen.NÄIN TEET:


1. Helppoon koristetyynynpäälliseen ei laiteta vetoketjua vaan taakse jää siisti, läpällinen aukko, josta tyyny pujotetaan sisään.

Mittaa sisätyyny: kangasta tarvitset sivusuunnassa 2 cm tyynyn leveyttä enemmän ja pituussuunnassa 2.5 kertaa tyynyn korkeuden verran.

Oma tyynyni on mitaltaan 40 x 40 cm, joten leikkasin kangaspalan, joka on 42 cm leveä (40 + 2) ja 100 cm pitkä (40 + 40 + 20).2. Siksakkaa kankaan pitkät reunat. Tee lyhyisiin sivuihin päärmeet: taita kangas ensin yhden ja sitten toisen kerran niin, että huolittelematon reuna jää taitoksen sisään. Silitä ja laita nuppineulat. Ompele aivan päärmeen ulkoreunasta, ettei kangas ala repsottaa.


Kun lyhyet sivut on ommeltu, taittele kangas niin, että sen korkeus vastaa sisätyynyn korkeutta. Silitä reunat kunnolla.Huomaa, että lyhyen läpän on tarkoitus jäädä valmiissa tyynyssä päällimmäiseksi: asettele se ompeluvaiheessa alimmaksi.
3. Pientä prameutta yksinkertaiseen tyynyyn saa lisäämällä reunoihin palluranauhan. Ompele nauhat tyynyn sivuille; ompeluvaiheessa pallurat suuntaavat tyynyn keskustaa kohti, ei ulospäin.
4. Lopuksi ompele sivusaumat ja käännä työ oikein päin.
HAASTETTA PERUSOHJEESEEN: MARIANNETYYNYKun osaa tehdä perustyynyn, voi alkaa kikkailla uusilla ideoilla. Raidallinen Marianne-tyyny on tehty kuten edellinenkin tyyny. Edellinen tyynyliina tehtiin yhdestä osasta, mutta tässä osia on kolme: etuosa ja taakse lyhyempi yläläppä ja korkeampi alaläppä. Vaiheet ovat muuten täysin samat, mutta yhden kangaspalan sijaan käsittelet kolmea irrallista osaa.


Jos päällisen tekee tähän tapaan kolmessa osassa, etuosaan voi ommella monenlaista koristusta. Tässä etuosa on laskostettu: jos haluaisi laskoksista napakat ja paikoillaan pysyvät, eikä pussittavat, voisi ommella laskokset paikoilleen reunojen lisäksi myös tyynyn keskeltä, laskosten päältä.Jouluna on kiva laittaa kotia, mutta ei silti tarvitse lähteä pipariukko- ja tonttulinjalle: asialliset, ympäri vuoden käyvät uudet tekstiilit ovat ihan passelit tähänkin vuodenaikaan!


2 kommenttia:

  1. No nyt tuli ohjeet joita minäkin voin kokeilla...tyynyjä olen ennenkin ommellut...minä peukalokeskelläkämmentä...:)

    VastaaPoista
  2. No niin! Tyynyjä on oikeasti kiva ommella. Niihin tulee himo!

    VastaaPoista

Mukava, kun jätit jälkesi!