sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Joulukalenteri: Oviverho muovieläimistä
Muovisista eläimistä on kautta aikain askarreltu yhtä jos toista, eikä ihme: muovielukoita on kirpparit väärällään, joten askartelumateriaalista ei tule pula.


Muovielukoista tehty oviverho on oma ideani, ja olen tuhertanut projektin parissa lukemattoman pitkiä aikoja. Vieläkään verho ei ole täydellisen valmis, koska kohtasin ongelman, jota en osaa ylittää. Luovuttamismielessä esittelen projektin jo ennen viimeistä silausta. Ideahan on niin mainio, että tästä voi joku toinen ottaa opiksi.


Oma ongelmani verhon kanssa on elukoiden paikallaan pysyminen. Ne hilautuvat irstaasti kohti toisiaan ja ovat jatkuvasti toistensa selässä kiinni.Vaikka oviverho on idealtaan simppeli ja kuka tahansa voi katsomalla ymmärtää, että elukoitahan siinä roikkuu narusta, on työ yllättävän aikaa vievä ja jopa haastava; työvaiheet ovat yksi toistaan rasittavampia, vaikeampia ja inhottavampia.

Eläinverho taitaakin olla joulukalenterini vaativin tai ainakin aikaa vievin työ.

Onnea ja iloa eläinverhon valmistamisen kanssa! Niitä tulet tarvitsemaan!NÄITÄ TARVITSET:

- Paljon muovisia eläimiä; saavat olla onttoja sisältä
- Narua
- Puulista
- Sraymaalia

Työvälineet:

- Porakone
- Iso parsinneula
- Pihdit
- Viila tai hiekkapaperia


NÄIN TEET:

1. Kerää tarpeeksi paljon muovieläimiä. Voit arvioida tarvittavan määrän asettelemalla eläimet lattialle oviaukon suuruuden mitalta.


Tässä kuvassa ei ole vielä tarpeeksi eläimiä: omaan verhooni laitoin kuusi riviä eläimiä niin, että jokaisella rivillä on 20 eläintä. Yhteensä eläimiä tarvittiin siis 120.


2. Poraa eläimiin reiät narua varten. Siisti porauskohdat joko viilalla tai hiekkapaperilla.3. Kun kaikki eläimet on porattu ja viilattu, päätä, minkä väriseksi haluat minkäkin rivin maalata. Jos maalaat eläimiä usealla eri värillä minun tapaani, tarkista tässä vaiheessa, että eläimet jakautuvat tasaisesti eri riveille. Ei haittaa, jos eläimet ovat erikokoisia, mutta niiden pitäisi jakautua tasaisesti: ylös pienet ja kevyet, alas raskaat ja painavat.


Pese ja maalaa eläimet. Maalauskertoja tarvitaan useita: spraymaalin ohjeiden mukaan uusia kerroksia voi lisätä vartin välein niin, että maali ei ole vielä kokonaan kuivunut ennen uutta kerrosta. Jos vartti ylittyy, voi seuraavan kerran maalata vasta viikon kuivumisajan jälkeen.


Jälkiviisaan vinkkinä: pohjamaali olisi ollut pop! Ainoastaan musta ja kupari alkoivat peittää ensimmäisellä kerroksella.4. Kun maali on kuivunut useita päiviä, voit alkaa asetella eläimiä naruihin. Vedä lanka eläimen läpi parsinneulan avulla. Tämä voi olla raskas työvaihe, ja saatat tarvita neulan läpimenemiseen vasaraa ja pihtejä.


Solmi naru jokaisen eläimen alta, ettei eläin pääse luistamaan paikoiltaan. Tee monta monta solmua! Tässä tein itse virheen; kun naru retkottaa koko painonsa varassa, solmut kiristyvät minimaalisen pieniksi, ja eläimet menevät niistä läpi.5. Mittaa sopiva pätkä puulistaa: listan täytyy sopia oven karmin väliin. Poraa listaan kahdeksan reikää: kaksi kiinnitysruuveille ja loput kuusi naruille. Mittaa ensin keskikohta ja lähde sitten etenemään tasaisin välimatkoin ulkonurkkia kohti: näin saat välimatkat symmetrisiksi helpoiten.

Maalaa lista.


Kun lista on valmis, asettele eläinnarut paikoilleen ja kiinnitä koko teos oven karmiin.


Meillä oviverho tuli pojan huoneen ovelle piristysruiskeeksi ja puolittaiseksi näkösuojaksi. Meille sopivat hyvin räiskyvät värit, mutta jos verhosta haluaa hillitymmän, se saa aivan uuden ilmeen yhdellä ainoalla värillä maalattuna. Jos nyt palaisin ajassa taaksepäin, voi olla, että maalaisin verhon kokonaan mustaksi.9 kommenttia:

 1. Pysyiskö ne eläimet paremmin omalla paikallaan, jos jokaisen eläimen alle laittais helmen? Siitä helmestä pari kertaa naru läpi, että se helmi ankkuroitus jämäkästi paikalleen? Niitähän ois helppo maalta sopimaan noiden eläinten väreihin :). Osasinkohan selittää niin, että sait ideasta kiinni... :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkistä! Helmiä mietin myös itse, mutta vasta siinä vaiheessa, kun tajusin, että elukat menevät solmuista läpi.

  Voi olla, että helmet olisivat hyvä idea, mutta minun pitäisi purkaa koko verho alkutekijöihinsä, enkä millään viitsi! Parsinneulalla narun ujuttaminen elukan läpi oli oikeasti rasittava vaihe; monen elukan muovi oli sellaista materiaalia, että se "kutistui" tai palautui aina ennalleen, vaikka sitä olisi kuinka porannut ja rääkännyt.

  Mutta jos nyt alkaisin tehdä verhoa uudestaan, laittaisin alle joko helmen tai tosi monta solmua :) Omia tuhojani yritän paikata liimaamalla elukat pikaliimalla paikoilleen.

  VastaaPoista
 3. Tää on niin hieno!!
  Voi olla et kokeilen apinoida jossain vaihees, tosin hieman epäilen omaa kärsivällisyyttäni saisinko valmista aikaan ;)

  VastaaPoista
 4. Hieno verho! Vaikka vaikuttaa tosiaan työläältä. Harmi, että elukat valuvat paikoiltaan, mutta toivottavasti liima auttaa. Elmo näyttää kiinnostuneelta verhosta myös. :)

  VastaaPoista
 5. Varmasti kova homma, mutta kyllä kannatti...hieno on!

  VastaaPoista
 6. Tuo on tosi kiva. Hieno keksintö.

  VastaaPoista
 7. Niina: No kiitos! Jos keksit jonkin järkevän patentin elukoiden paikoilleen saamiseksi niin kerro!

  Voishan toki tehdä myös niin, että laittais tosi paljon helmiä. Tekis helminauhan, jossa väleissä olis elukoita.

  B.N: Kiitos! :) Työläs ja ärsyttävä projekti. Enää en jaksa ajatella sitä. Liima tuntuu toimivan, joskaan ei jokaiseen elukkaan. Ne ovat niin yksilöitä olevinaan.

  Irmastiin: Kiitos! Et arvaakaan, miten kova homma! Ei uskoisi, kun yksinkertaistahan sen pitäisi olla maalata möllykkä ja laittaa se narusta roikkumaan.

  Jaana-Unelma: Kiitos! :) Pientä viilausta kaipaa tämä ohje, mutta idea olikin se, mitä halusin jakaa.

  VastaaPoista
 8. Olen huomannut että oviverhoihin yleensäkin tarvitsee yllättävän paljon materiaalia. Olis kyllä aika hieno!

  VastaaPoista
 9. Jokke: Minä en ole ennen tehnyt mitään oviverhoon viittaavaakaan, mutta huomasin kyllä, että paljon tarvitaan rompetta!

  Kiitokset kehuista! :)

  VastaaPoista

Mukava, kun jätit jälkesi!