maanantai 2. joulukuuta 2013

Joulukalenteri: Kukkamatto kylpyhuoneeseen
Nyt on aika avata ruusumattoluukku, jota jo marraskuun loppupuolella pikkuisen Facebookin puolella vilauttelinkin! Suunnittelin maton itse, ja siitä tuli mielestäni ihan törkeän hieno! Idea mattoon syntyi eilisestä huopakranssista, jossa pyöreitä huopapaloja taiteltiin sykkyräksi ja kiinnitettiin kranssipohjaan sikin sokin.


Matto on periaatteeltaan yksinkertainen, mutta sen ompeleminen voi olla vähän haastavaa paksujen kerrosten vuoksi. Arvioni on, että tämä sopii jo jonkin verran ompelemista harrastaneelle.NÄITÄ TARVITSET:


Matto on tehty fleecestä, ja omaan, n. 90 x 55 cm -kokoiseen mattoon kangasta kului kaksi metriä. Kankaan lisäksi tarvitset ompelukoneen ja tavanomaiset tykötarpeet.Ylemmässä kuvassa näkyy maton kasaamisperiaate (matto on kuvassa taitettu kahtia): siinä on pohjakangas, johon ommellaan suiroja ja supuksi taiteltuja ympyröitä. Ympyrän koko on sama kuin kalenteriluukun ensimmäisessä ohjeessa, huopakranssissa.


Minun makuuni tehty matto saa olla reilusti rempseä, eikä suiroja tarvitse leikata viivoittimen kanssa!TEE NÄIN:


1. Mittaa maton keskikohta ja piirrä sen keskelle tarpeeksi suuri ympyrä ruusunnuppuja varten. Sykkyräisiä, ympyröistä taiteltuja ruusunnuppuja laitetaan maton molempiin reunoihin ja sen keskelle. Muualle tulee pitkulaisia suiroja.


2. Aloita suirojen ompeleminen reunalta: kiinnitä ensin yksi rivi ruusunnuppuja ja ompele nuput kulmista kiinni. Nupun irti jäävä pää saa jäädä pohjakankaan yli.3. Ensimmäisen rivin ompelemisen jälkeen asettele toinen rivi ruusunnuppuja. Asettele nuput limittäin. Tee vielä kolmaskin rivi samaan tapaan.

Asettele nuput niin, että ne aukeavat aina vastakkaisiin suuntiin, jotta lopputuloksesta tulee mahdollisimman pörröinen ja luonteva.


Kun olet ommellut toisen reunan nuput, tee sama vastakkaiselle reunalle.4. Reunaan tulevien nuppujen jälkeen on aika ommella suirot. Leikkaa suirot tässä vaiheessa ylipitkiksi, koska fleecellä on rasittava tapa venyä miten sattuu: saat ylitulevat osat saksittua ompelemisen jälkeen. Ompele suirot keskeltä niin, että reunat jäävät hapsottamaan. Fleeceä ei tarvitse huolitella.Jätä keskelle tuleva ympyräkohta tyhjäksi, mutta asettele suirot niin, että niiden päät jäävät hieman ympyrän sisään, jotta pohjakangas ei näy nuppujen alta.5. Piirrä ympyrä suirojen päälle, jotta saat ruusunnuput aseteltua tarkalleen. Aloita ompeleminen taas uloimmasta rivistä ja ompele nuput kulmistaan kiinni.6. Ensimmäisen rivin jälkeen asettele seuraava rivi ruusunnuppuja limittäin. Jatka näin kohti ympyrän keskipistettä.7. Ompele nuppuja niin pitkään, että viimeisten nuppujen kärjet koskettavat toisiaan.
Valmis! Matto vaatii nypertämistä, mutta herttainen lopputulos on vaivan väärti! Meillä matto on ollut käytössä viikon verran, ja se on toiminut aivan mainiosti. Ruusunnuput toki painuvat jalkojen alla hieman lyttyyn, mutta ne myös pörhentyvät ennalleen, kun mattoa ravistaa. Nuppuja kannattaakin ommella tiheästi, että keskiosan kukka pysyy mahdollisimman pörheänä. Pesukonetta matto ei vielä ole nähnyt, mutta toivotaan, ettei se tykkää pesusta kyttyrää.


Omalla kylppärin lattiallamme matto ei ole liukas jalkojen alla, mutta jos maton pohjaan haluaa erityistä liukaste-estettä, sitä voi ostaa metritavarana kangaskaupasta. Liukaste-este kannattaa ommella vasta kun matto on valmis, käsipistoilla, jotta koneompeluvaihe helpottuu, eikä muovinen pohjaeste turhaan kärsi.


Itse nypertelin maton parissa useamman päivän, mutta siihen kuuluikin suunnittelu, epävarmuus, emmintä ja kokeilu. Seuraava matto valmistuisi varmasti ensimmäistä nopeammin, mutta ihan yhden illan juttu tämä ei taida siltikään olla!


Vai kuinka on? Innostuiko joku tästä ohjeesta? Onko matto jo valmiina?


7 kommenttia:

 1. Toi on kyllä törkeen hieno matto :) Mulla ei varmaan taidot riittäisi..

  VastaaPoista
 2. Hyvä idea ja hieno toteutus! Tykkään! :)

  VastaaPoista
 3. Miia ensimmäinen: Kiitos! Ei matto ole vaikea tehdä, mutta se vaatii kärsivällisyyttä. Itse sain kaikki varaneulat katkottua ja oli pakko lähteä ostamaan uusia. Paksu kangas väänsi sitä neulanpitäjäpalikkaa, ja kaikki neulat vääntyi. Muuta vaikeaa tässä ei ole :)

  Miia toinen: Kiitos! Mulla jänskättää, lähteekö joku toinen tämän ohjeen innoittamana tekemään vastaavaa mattoa. Ja kuinka fleece kestää jatkuvaa pesua :)

  VastaaPoista
 4. Siis aivan ihana matto...harmi vaan, että olen tässäkin asiassa, peukalo keskellä kämmentä!

  VastaaPoista
 5. Irmastiina: Kiitos vain! :) Eiköhän tuo maton ompelukin onnistu, jos on aikaisemmin yhtään ommellut.

  Mutta huomenna tulee sellainen luukku, että se onnistuu kyllä ihan kaikilta!

  VastaaPoista
 6. Tuli mieleen näistä kahdesta pensimmäisestä postista, että onnistuisikohan kranssi fleesestä?
  ois vanha käyttämätön fleesepeitto tuolla lojumassa ja tuo kranssi ois niin ihana.

  VastaaPoista
 7. Amalia: Miksipä ei, jos fleece on tarpeeksi ohutta, että se taittuu nätisti sykkyrälle. Kokeile ensin yhdellä ympyrällä, niin näet :)

  Minunki alkuperäinen idea oli tehdä tämä kylppärin matto kierrätyshenkisesti vanhoista fleecevilteistä. Meillä vain sattui olemaan niin rumia vilttejä, että ajattelin, että on turha tuhlata aikaa niihin.

  VastaaPoista

Mukava, kun jätit jälkesi!