keskiviikko 13. marraskuuta 2013

TSI: kangaspussukka


Ompeleminen on varsin järjellistä ja loogista puuhaa: mitä tahansa valmista tuotetta katsomalla ja pyörittelemällä voi päätellä aika pitkälle, miten tuote on tehty. Sama juttu on kangaspussukan kanssa, jonka tekemisen hoksaamiseksi ei tarvitse olla mikään ydinfyysikko.


Itse tein ensimmäiset pussukkani joskus vuosia sitten juuri tällä tapaa ilman ohjeita. Vasta muutama päivä sitten silmiini sattui ihan oikea, kuvallinen ohje kangaspussukkaan, ja huomasin, että yhden ompeluvaiheen voi tehdä niiiiin paljon näppärämmin kuin miten itse olin tottunut tekemään. Ohjeiden lukemisesta voi siis olla hyötyäkin; eihän sitä itse tiedä, mitä ei tiedä.


Nyt jaan tämän simppelin ohjeen koko maailmalle eteenpäin ja toivon, että mahdollisimman moni innostuu ompelemaan pussukoita itse! Olkaa hyvä siis!


1. Kangaspussukan osat


Yksi kangaspussukka koostuu kahdesta tismalleen samanlaisesta pussukasta, vuoriosasta ja päälliosasta. Kummassakin osassa on pyöreä pohja ja sen ympärille tuleva reunus, joka on suorakaide.


Yhteen kangaspussukkaan tarvitset siten kaksi suorakaidetta ja kaksi pyöreää pohjaa. Kankaiden on hyvä olla melko paksuja, jotta pussukasta tulee tukeva.


Ympyrää piirtäessä voit käyttää apuna vaikka lautasta. Suorakaiteen sopivan pituuden saat joko mittaamalla lautasen ympäryksen mittanauhalla tai laskemalla kehän halkaisijan avulla (pii kertaa halkaisija; jotta saat halkaisijan mitattua oikeasta kohtaa, älä mittaa sitä lautasesta, vaan kahtia taitetusta kaavapaperista). Ei kannata lisätä mittoihin saumanvaroja, koska se lisää vinksahtamisen riskiä :)

2. Ompele pohja suorakaiteeseen


Tämä on uusi, hieno vinkkini: ompele suorakaiteen sivusaumat yhteen vasta viimeisenä, jotta palaset varmasti sopivat toisiinsa millintarkasti. Aloita siis pohjasta.


Merkitse suorakaiteen keskikohta ja aloita nuppineuloittaminen keskeltä ulos. Nuppineuloita tarkasti, jotta ompeleminen sujuu sutjakkaasti. Jätä suorakaiteen sivusaumoihin ompeluvara.
Sivusaumat saavat jäädä tässä vaiheessa kokonaan auki!
3. Ompele sivusauma


Ompele suorakaiteen sivusaumat yhteen. Nyt ensimmäinen pussukka on valmis; tee toinen pussukka samaan vaiheeseen. Ompelemisen jälkeen silitä sivusaumat auki.

4. Ompele sisä- ja päällipussukka yhteen


Asettele pussukat sisäpuolet vastakkain ja ompele yläreunat yhteen. Jätä pieni pätkä ompelematta, jotta saat pussukan käännettyä oikein päin.


Ole tarkkana, ettet asettele pussukoita ristikkäin, toista nurin ja toista oikein. Se on ärsyttävää, mutta ehkä jokaiselle ompelijalle joskus väistämätöntä :)

Käännä pussukat kääntöaukon kautta niin, että oikeat puolet jäävät ulospäin. Ompelusaumojen tulee jäädä pussukan sisäpuolelle.

5. Tikkaa ulkosauma


Asettele pussukat kohdilleen niin, että vuoripussukka jää sisäpuolelle. Silitä ulkosauma ja tikkaa se; kääntöaukko kiinnittyy samalla.

Ja trallatilalla! Näin on hieno, itse tehty pussukka aivan valmis!Pussukoita on tosi näppärä ja mukava ommella, kun lopputulos on palkitseva. Näiden tekemiseen tuleekin helposti vimmattu himo. Kannattaa jo etukäteen miettiä tuhannenpitkä lahjalista ihmisistä, joille pussukoita voi antaa lahjaksi, kun pussukkatehtailu ottaa vallan.


Mukavia ompeluhetkiä! Eikä saa luovuttaa, jos ensin menee pieleen!


2 kommenttia:

 1. Hei tosi kiva ja helppo ohje! Onneksi luin ennen kuin aloin tehdä.
  Heli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla! Vähän myöhässä toivottelen mukavia ompeluita! :) Pussukat on kyllä herttaisia.

   Poista

Mukava, kun jätit jälkesi!